Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Manželstvo, Zaujímavosti,

Jedno jednoduché slovo môže zachrániť váš vzťah. Nezabudnite na neho.

04.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sirtravelalot). Nadpis je samozrejme zjednodušením a v žiadnom prípade nezaručuje, že odteraz bude „všetko v poriadku“. A určite sa to nestane ako mávnutím čarovného...

04.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sirtravelalot).

Nadpis je samozrejme zjednodušením a v žiadnom prípade nezaručuje, že odteraz bude „všetko v poriadku“. A určite sa to nestane ako mávnutím čarovného prútika. Všetko závisí od stavu vzťahu a ochoty oboch strán pokúsiť sa o nápravu.

Ako zachrániť vzťah len jednou vetou?
Foto: shutterstock/sirtravelalot

Existuje množstvo návodov na vzťahy a vytváranie dobrých vzťahov vo všeobecnosti. Regály v kníhkupectvách stonajú pod ich váhou, tituly nabádajú ľudí k ich kúpe, ponúkajú zlaté rady a rýchle výsledky. Samozrejme, oplatí sa siahnuť po odbornej literatúre, no oplatí sa tiež dôkladne skontrolovať, kto je jej tvorcom. Je dobré, že tézy sú podložené výskumom a rady poskytujú skúsení odborníci z praxe. To bude prípad tohto návodu.

Tézy a rady sú podporené výskumom na veľkom počte ľudí, ktorý viedli renomovaní, dlhoroční praktici práce s pármi – Dr. John Gottman a jeho manželka Dr. Julie Shwarz-Gottman z prestížneho Gottman Institute.

Ako zachrániť vzťah len jednou vetou?

Odborníci z celého sveta sa zhodujú, že komunikácia je kľúčom k pevnému a zdravému vzťahu. Zdravé komunikačné vzorce medzi pármi môžu posilniť vzťahy a pomôcť vyhnúť sa akýmkoľvek problémom, ktoré vyplývajú z neschopnosti slobodne sa vyjadrovať k partnerovi.

Psychológovia Dr. John Gottman a Dr. Julia Schwartz Gottmanová študovali približne 40 000 párov a zistili, že existuje len jedno jednoduché slovo, ktoré môže pomôcť vyriešiť všetky nepríjemné vzťahové problémy a významne prispieť k úspechu akéhokoľvek vzťahu.

To slovo je: „Ďakujem.“

Existuje len jedno jednoduché slovo, ktoré môže pomôcť vyriešiť všetky nepríjemné vzťahové problémy – „Ďakujem“.
Foto: shutterstock/fizkes

Prečo je slovo „ďakujem“ také silné?

Je to prekvapujúce, ale tento jednoduchý prejav vďaky vo vzťahoch, najmä tých dlhodobých, často chýba. Väčšina z nás berie maličkosti, ktoré pre nás partner robí, alebo tie, ktoré robíme my pre svojho partnera, ako samozrejmosť a v skutočnosti si nezasluhujú pozornosť.

Prestávame očakávať vďačnosť od druhého človeka a stáva sa zvykom ho ignorovať. Ale ako ukázala štúdia, vyslovenie „ďakujem“ môže skutočne zlepšiť váš vzťah.

Vytvorenie priestoru pre vďačnosť podľa odborníkov pomáha budovať intimitu a emocionálnu istotu. V každom dlhodobom vzťahu je veľmi ľahké prepadnúť zvyku všímať si všetko, čo je na vašom partnerovi zlé, namiesto toho, čo robí správne.

Povedať jednoduché „ďakujem“, dokonca aj za niečo naozaj malé, môže pomôcť porušiť vzorec. Aj toto slovo vysiela signál, že vidíme, že si všímame, že to, čo pre nás niekto robí a že to vôbec robí (lebo by nemusel), je niečo výnimočné. Že sme za to vďační, že je to dôležité.

„Vytvoríte príbeh, do ktorého vložíte všetko svoje úsilie a začnete veriť, že je to pravda.“

– čítame v štúdiu.

To je dôležité najmä pre ľudí, ktorí nemajú radi veľké gestá a verejné vyznania lásky. Jednoduché slovo môže spôsobiť, že sa váš partner bude cítiť docenený a bude si pamätať, že váš vzťah je pre neho dôležitý.

Jednoduché slovo môže spôsobiť, že sa váš partner bude cítiť docenený.
Foto: shutterstock/G-Stock Studio

Ako začať oceňovať?

Pravdepodobne celý deň takmer bez premýšľania hovoríte „ďakujem“ svojim spolupracovníkom, pani v predajni, tomu, kto rozdáva letáky, či neznámemu, ktorý vám podržal dvere, keď ste nosili nákupné tašky. Je to prirodzený reflex. Prečo teda zabúdate na toto malé gesto vo vzťahu s najbližšou osobou? Prečo si nepamätáte, že slovo „ďakujem“ je veľmi dôležité.

„V mnohých pároch, s ktorými sme spolupracovali, sme zistili, že keď jeden človek začal cyklus oceňovania, bolo pre druhého jednoduchšie pridať sa a stať sa silnejším“

– hovorí doktor Gottman.

Chcete zlepšiť váš vzťah? Tu je vaša dnešná úloha:

  • 1. Buďte antropológom. Vždy, keď môžete, pozorne sledujte svojho partnera. Následujte ho. Zapíšte si alebo si zapamätajte, čo robí, najmä pozitívne veci! Nezapisujte si negatíva, ako sú roztrhané ponožky a špinavé hrnce v dreze, ktoré žiadal dať do umývačky riadu. Všimnite si, že vyniesol smeti, opravil kľučku, zaplatil účty, išiel s dieťaťom na ihrisko a uvaril vám čaj s medom.

    Pozor! Pred týmito pozorovaniami sa nemusíte skrývať. Pokojne mu vysvetlite, že to robíte, aby ste lepšie pochopili, aký je jeho deň. Vedomie, že je sledovaný, neovplyvní jeho činy, uisťujú Gottmanovci.
  • 2.Povedzte „Ďakujem“. Ďakujte za niečo rutinné, čo robí dobre, aj keď je to naozaj maličkosť, aj keď (alebo skôr najmä), ak to robí každý deň už 20 rokov.

    Ale nehovorte len: „Hej, ďakujem.“ Povedzte im, prečo je táto maličkosť pre vás taká dôležitá: „Ďakujem, že každé ráno pripravuješ kávu. Milujem vstávanie do vôní a zvukov našej kuchyne. Pomáha mi to správne začať deň.“

    Nečakajte, že to pôjde hladko. Na ceste budú problémy. Gottmanovci však majú pre netrpezlivých dobrú radu.

Ak máte problém s trpezlivosťou. Urobte si rýchly zoznam všetkého, čo každý robíte, a potom vyberte niekoľko vecí, ktoré môžete vymeniť. Ak vždy veziete deti do školy vy, požiadajte svojho partnera, aby to urobil dnes on. Ak vždy pripravuje večeru, urobte to dnes vy. Toto jednoduché cvičenie vám ukáže, aké to je byť v jeho koži.

Ak máte problém zbaviť sa negatívnej perspektívy. Pokúste sa oddeliť negatívne pocity z toho, čo sa stalo v minulosti. Sústreďte sa na tu a teraz, na tento konkrétny moment, na túto konkrétnu osobu.

Čo môžete pozorovať? Opýtajte sa sami seba: „Mal asom tieto negatívne pocity ešte predtým, ako tento vzťah začal? O koho išlo? Čo ich spustilo?“ Identifikácia a pomenovanie týchto typov negatívnych myšlienok a pocitov vám môže pomôcť zbaviť sa ich.

Ak máte pocit, že vidíte pozitíva, ale váš partner nie. Pamätajte, že sa snažíte zmeniť svoje vlastné duševné návyky. Partnera nezmeníte.

Ak máte pocit, že vidíte pozitíva, ale váš partner nie. Partnera nezmeníte.
Foto: Pixabay/NoName_13

Koniec koncov, to, ako myslí a čo cíti, nie je vo vašej kontrole. Ale zmeniť svoj spôsob nazerania na svet je mocné. Prerušíte cyklus negativity a nedodáte mu palivo, aby pokračoval. A to samo o sebe môže znamenať významný rozdiel.

Dr. John Gottman a Dr. Julie Schwartz Gottman sú spoluzakladatelia Gottman Institute a Love Lab. Ide o manželský pár psychológov s 35-ročnou praxou, ktorí sa špecializujú na prácu na stabilite vzťahov a predpovedanie rozvodov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je manželka dubajského milionára. Koľko manželiek môže mať jej manžel? Dala limit

Má päť manželiek a 24 detí. Každú piatu noc trávi s inou. Tvrdí, že „je to normálne“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je dátum exspirácie vajec. Po tomto termíne je lepšie ich nejesť

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atlantist Studio). V kuchyni často používame slepačie vajcia na rôzne spôsoby. Ak ich však dlhší čas nepoužívame, mnohí ľudia…

Olej z oregana: vlastnosti. Oregano môžete používať nielen v kuchyni!

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/catalina.m). Oreganový olej má pomerne rozsiahle vlastnosti. Mohol by sa dobre uplatniť aj mimo kuchyne? Oregano sa bežne spája…

Vezmite gumičku a ponorte do vody. Problému sa zbavíte za pár sekúnd a peniaze zostanú v peňaženke

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sruilk). Asi každá majiteľka dlhších vlasov má vo svojom príslušenstve gumičky do vlasov. Stáva sa, že ich je pomerne…

Pracuje v klenotníctve. Takto spozná, že ju chlap podvádza. „Je známe, že to nie je pre manželku.“

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot). Zamestnankyňa klenotníctva povedala, ako spozná, či zákazník podvádza svoju manželku. Podľa nej sa stačí pozrieť, za čo utratil…

Je ľahký a štýlový. Ideálny materiál na letné dni

16.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ann Haritonenko). S príchodom teplejších mesiacov začíname hľadať oblečenie a materiály, ktoré budú nielen pohodlné, ale aj vhodné do…

Auto Trendy

Najdlhší visutý most na svete. Nachádza sa priamo u našich západných susedov

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Pozor! Nie je to žiadna zábava pre turistov so strachom z výšok. Most dosahuje výšku takmer 100 metrov nad zemou a jeho konštrukcia pozostáva z…

Obrovský asteroid by mohol zasiahnuť Zem 14. februára 2046

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASASpaceNewsagency. DW 2023 je veľký asteroid, ktorý by mal preletieť blízko Zeme za viac ako dve desaťročia. Akoby to nestačilo, je pravdepodobné, že sa dostane…

Spanie v lietadle posunula na vyššiu úroveň. Doslova

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Žena, ktorú zaznamenali cestujúci spoločnosti Southwest Airlines, doslova posunula spanie v lietadle na vyššiu úroveň, keď si vybrala horný batožinový priestor. Video zachytávajúce túto situáciu…

Auto Xiaomi sa pokazilo sotva po 40 km. Auto sa musí vrátiť do továrne

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Xiaomi SU7 sa na chvíľu stal predajným hitom v Číne. To však neznamená, že technologický hegemón prešiel svojím prvým automobilovým uvedením na trh suchou nohou.…

Toto čínske SUV sa už dobre predáva. V hybridnej verzii a za atraktívnu cenu bude nočnou morou nielen pre Daciu

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínskemu gigantovi SAIC sa v Európe darí a už pracuje na aktualizácii svojich bestsellerov. SUV MG ZS, ktoré zaznamenalo veľký úspech na mnohých trhoch a…

Čínske MINI sa už predáva. Ceny v showroomoch sa začínajú od… 2500 eur

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - V posledných rokoch sme boli svedkami takmer fascinujúcej expanzie čínskych značiek na európske trhy. Z tohto dôvodu záujem o tieto vozidlá v Európe neustále rastie.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov