Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Ako okysliť pôdu? Jednoduché a prirodzené spôsoby zlepšenia pH pôdy

28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/William Edge). V záhradách sa pestujú rastliny s rôznymi požiadavkami. Niektorým sa najlepšie darí v zásaditej pôde, iné uprednostňujú mierne kyslú alebo kyslú pôdu....

28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/William Edge).

V záhradách sa pestujú rastliny s rôznymi požiadavkami. Niektorým sa najlepšie darí v zásaditej pôde, iné uprednostňujú mierne kyslú alebo kyslú pôdu. Ak sa chcete tešiť z ich krásneho vzhľadu a bujného rastu, oplatí sa aspoň raz ročne na jar skontrolovať pH pôdy. Ak má rastlina rada kyslú pôdu a pôda je neutrálna, nepočítajte s pekným rastom počas sezóny. Nezabudnite znížiť pH pôdy. Prečítajte si 7 spôsobov okyslenia pôdy.

Ako zistíte, či je potrebné pôdu okysliť? Oplatí sa urobiť test.
Foto: shutterstock/William Edge

Ako zistíte, či je potrebné pôdu okysliť?

Pôdnu reakciu možno rozdeliť na alkalickú, neutrálnu a kyslú. Rozlišuje sa však aj mierne kyslá a veľmi kyslá pôda. Rozsah pH je nasledovný:

  • mierne kyslá pôda – pH medzi 5,6 a 6,5,
  • kyslá pôda – pH medzi 4,6 a 5,5,
  • veľmi kyslá pôda – pH pod 4,5.

Rastliny, ktoré uprednostňujú kyslú pôdu, sa v pôde s vyšším pH nebudú dobre vyvíjať. Predovšetkým budú ťažko prijímať najdôležitejšie živiny z pôdy, čo sa môže prejaviť opadávaním kvetov, slabým kvitnutím a dokonca žltnutím listov. V prípade zeleniny a ovocných kríkov budú výnosy jemné a malé.

Ak chcete mať istotu, že problém spočíva v nízkom pH pôdy, je dobré vykonať testy. Môžete to urobiť pomocou elektrických meračov, ktoré sú k dispozícii v záhradkárskych obchodoch, lakmusových papierikov, ktoré nájdete v lekárňach a záhradkárskych obchodoch, alebo pomocou octu a sódy. Ak výsledok merania ukáže abnormálne pH pôdy – čo najskôr pôdu okyslite, aby ste rastlinu ochránili pred chorobami.

Meranie pH pôdy môžete vykonať prostredníctvom elektrických meračov, lakmusových papierikov alebo pomocou octu a sódy.
Foto: shutterstock/Feelimage

Ktoré kvety potrebujú kyslú pôdu?

Medzi obľúbené kríky pestované v záhrade patria viaceré druhy, ktoré uprednostňujú kyslé pôdy. Patria medzi ne:

  • rododendrony – azalky a rododendrony,
  • kamélie japonské,
  • magnólie,
  • hortenzie,
  • vresy.

Pri správnom pH pôdy sa vám tieto rastliny odvďačia bohatým kvitnutím. Treba mať na pamäti, že nadmerné hnojenie rastlín minerálnymi hnojivami môže prispieť k zvýšeniu pH pôdy. Preto sa odporúča pravidelne kontrolovať pH kyslomilných rastlín. Tieto kríky môžete tiež mulčovať kôrou a pilinami z ihličnatých stromov. To nielenže spôsobí menšie odparovanie vlhkosti, ale aj dlhšie udrží nízke pH.

Hortenzie patria medzi rastliny, ktoré uprednostňujú kyslé pôdy.
Foto: shutterstock/nnattalli

Ktorá zelenina potrebuje kyslú pôdu?

Nielen okrasné rastliny majú svoje požiadavky na pôdu. Aj zelenina a ovocné kríky majú odrody, ktoré uprednostňujú mierne kyslé pH pôdy 6,5-5,5 pred zásaditým. Pod ktorými druhmi zeleniny sa oplatí pôdu trochu okysliť? Tu sú niektoré z nich:

  • mrkvy,
  • karfiol,
  • zeler,
  • uhorky,
  • cesnak
  • sladká paprika,
  • tekvica,
  • paradajky.

Nemali by ste zabúdať ani na ovocné kríky. Medzi nimi sú samozrejme čučoriedky, ktoré milujú kyslú pôdu a vďaka nej hojne rodia. Nízke pH pôdy sa oplatí udržiavať aj pod ríbezľami a brusnicami.

Čo nesadiť vedľa uhoriek?
Uhorky uprednostňujú mierne kyslé pH pôdy.
Foto: Pixabay/munki

Ako okysliť pôdu? 7 spôsobov

Pôda pod kyslomilnými rastlinami vo vašej záhrade sa stala neutrálnou alebo ešte horšie, zásaditou? Pôdu musíte čo najskôr okysliť. Môžete siahnuť po hotových okysľujúcich hnojivách alebo po domácich spôsoboch okyslenia pôdy.

Síra je jedným z najobľúbenejších a najrýchlejších spôsobov okyslenia pôdy. Je dostupná v záhradkárskych obchodoch vo forme žltého prášku alebo granúl. Možno ju aplikovať pred výsadbou rastlín aj okolo už rastúcich rastlín. Jednoducho posypte povrch pôdy sírou a premiešajte ju do vrchnej vrstvy. Pri pôsobení vlhkosti sa síra rozpustí a okyslí pôdu. Nezabudnite neprekročiť odporúčanú dávku 100 g na 10 m2 pôdy v jednom okamihu.

Kyslé hnojivá tiež prinášajú rýchle výsledky

Z nich sa najviac odporúča síran železnatý a síran hlinitý. Nájdete ich aj v záhradkárskych obchodoch ako zložku obľúbených hnojív pre čučoriedky alebo ihličnany. Nezabudnite ich aplikovať podľa odporúčaní výrobcu.

Kyslá rašelina vám tiež účinne pomôže znížiť pH pôdy

Jednoducho ju zmiešajte s pôdou okolo rastlín, ktoré už pestujete. Kyslá rašelina je vynikajúcim spôsobom prípravy pôdy na pestovanie kyslomilných rastlín. Stačí ju zmiešať so záhradnou pôdou v pomere 1:1. Ak je pôda príliš kompaktná, môžete do nej pridať trochu piesku.

Kyselina citrónová

Kyselina citrónová je domáci spôsob okyslenia zeme. Je úplne prírodná, preto je obľúbená u milovníkov ekologického poľnohospodárstva. Ak ňou chcete okysliť pôdu, jednoducho pridajte do vody trochu citrónovej šťavy. Táto metóda je vhodná najmä pre rastliny pestované v kvetináčoch a polievané vodou z vodovodu. Citrónová šťava znižuje jej pH.

Kyselina citrónová je domáci spôsob okyslenia zeme. Je úplne prírodná, preto je obľúbená u milovníkov ekologického poľnohospodárstva.
Foto: shutterstock/Ekaterina43

Ocot

Na okyslenie pôdy sa používa aj ocot, ale s týmto produktom buďte opatrní. Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:8 a zalejte ním pôdu, do ktorej sa chystáte zasadiť kyslomilnú rastlinu. Najlepšie je to urobiť tri týždne pred výsadbou. Samotný ocot môže byť pre rastlinu nebezpečný a viesť k popáleniu listov.

Mulčovanie pilinami

Odporúča sa pred aj po výsadbe. Najrýchlejšie sa okysľujú piliny a ihličie ihličnanov. Oplatí sa ich zmiešať so zeminou alebo kyslou rašelinou. To pomôže rozkladajúcemu sa mulču udržať nízke pH pôdy dlhšie.

Kávová usadenina

Medzi domáce prostriedky na okyslenie pôdy patrí aj obľúbená kávová usadenina. Treba však pripomenúť, že kávová usadenina má pH 6,2, takže nie je vhodná na okyslenie neutrálnej pôdy. Avšak patrí medzi vynikajúce hnojivá pre kyslomilné rastliny alebo rastliny, ktoré uprednostňujú mierne kyslý substrát. Poskytujú totiž dusík, draslík a fosfor.

Kávová usadenina má pH 6,2, takže nie je vhodná na okyslenie neutrálnej pôdy.
Foto: shutterstock/Nor Gal

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

„Čierne zlato“ v záhrade stratí svoje vlastnosti. Nikdy to nehádžte do kompostu

Voda, mydlo a 2 lyžičky korenia. Zmiešajte a veľkoryso nastriekajte na trávnik. Rozlúčte sa s otravným problémom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Do chladničky vložte bublinkovú fóliu. Tento trik vám uľahčí život

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Bublinková fólia sa používa najmä pri balení balíkov. Ukazuje sa však, že to nie je jej jediné…

Namiesto ovocia pite čaj z listov. Stojí pár drobných a má taký účinok, že vám vyrazí dych

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FrancoFrame Films). Väčšina z nás, ktorí chcú podporiť svoju imunitu a ozdraviť svoje zdravie, si vyberá ovocie a zeleninu.…

Expresný kondicionér na rebarboru. Iba jedna ingrediencia a voda

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jane McLoughlin). Čoraz viac ľudí sa rozhoduje pestovať rebarboru v záhrade. Oplatí sa ju pestovať, pretože je ideálnym doplnkom…

Tento jablkový koláč je majstrovské dielo. Bez miesenia urobíte najlepší koláč

27.04.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olllympea). Väčšina ľudí pozná recept na jablkový koláč. Je to jeden z najobľúbenejších koláčov Slovákov, ale jeho príprava trvá len…

Najlepší kondicionér na mihalnice stojí pár eúr a nájdete ho v lekárni. Naneste ho na riasy každý deň. Budú dlhé a husté

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexander Ruiz Acevedo). Kto by nesníval o koketnom pohľade a dlhých, hustých riasach? Ale nie každý je nimi obdarený.…

Auto Trendy

Nespoľahlivé meranie laserovým meračom.

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Laserové merače, ktoré nahradili radarové zariadenia, mali bezchybne kontrolovať rýchlosť. Medzitým sa merania dajú značne ovplyvniť. Čo môže polícia urobiť, aby problém nespoľahlivého merania vyriešila.

Takto bude vyzerať nová "šestka"? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď zatiaľ len v podobe čínskeho EZ-6.…

Prvé preteky autonómnych vozidiel už tento víkend. Bude sa vysielať naživo

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Prvé preteky autonómnych vozidiel sa uskutočnia v sobotu 27. apríla tohto roku. Určite ide o významnú technologickú udalosť, ktorá je z neznámych dôvodov v hlavných…

Ďalší problém s elektromobilmi. Každý ho prehliadol

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Absencia spaľovacieho motora v elektromobile spôsobuje, že si elektromobily spájame s tichou jazdou. Absencia takejto jednotky však môže spôsobiť, že začneme počuť veľa nepríjemných zvukov.

Cyklista ukazuje gestá. Takto oznamuje svoj ďalší manéver

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nie každý vie, že cyklisti majú na komunikáciu špeciálny systém gest a znakov. Nie sú to len klasické smerovky, ktoré dobre poznajú aj vodiči. Cyklisti…

V Európe sa začína výroba čínskych automobilov. Bola otvorená prvá továreň

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - V Barcelone bola otvorená prvá továreň na výrobu vozidiel čínskej značky Omoda. Zamestná až 1 250 ľudí. Predtým na tom istom mieste fungoval závod spoločnosti…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov