Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Tipy,

Prírodné prostriedky na šedivé vlasy. Nahrádzajú chemické farby z drogérie a vyživujú vlasy

25.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Sivé vlasy sú prirodzenou súčasťou starnutia, ale pre mnohých ľudí sú dôvodom na obavy. Existuje však niekoľko domácich prostriedkov na obnovenie ich tmavšej...

25.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).

Sivé vlasy sú prirodzenou súčasťou starnutia, ale pre mnohých ľudí sú dôvodom na obavy. Existuje však niekoľko domácich prostriedkov na obnovenie ich tmavšej farby. Sú ľahko použiteľné a môžu priniesť dočasné, uspokojivé výsledky. Máme pre vás prírodné recepty, ktoré vám pomôžu prekryť šedivé vlasy.

Ako zakryť šediny? Existujú jednoduché a prirodzené spôsoby.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Pomáha čierny čaj na šedivé vlasy?

Čierny čaj je známy svojimi farbiacimi vlastnosťami, ktoré môžu dočasne stmaviť šedivé vlasy. Obsahuje taníny, čo sú prírodné pigmenty, ktoré sa môžu ukladať na vlasy a dodať im tmavší odtieň. Ako môže čierny čaj ovplyvniť šedivé vlasy?

  • Melanocyty a pigmentácia: vlasy zosivejú, keď melanocyty alebo bunky produkujúce pigment prestanú produkovať melanín, ktorý dodáva vlasom farbu. Sivé vlasy nemajú pigment, a preto sú schopné ľahšie absorbovať vonkajšie pigmenty.
  • Taníny v čaji: čierny čaj obsahuje taníny, čo sú prírodné farbivá. Používanie odvaru z čierneho čaju môže na chvíľu stmaviť vlasy, ak boli predtým prirodzene tmavé.
  • Proces farbenia: Ak používate odvar z čierneho čaju pravidelne, taníny môžu postupne vytvoriť na vlasoch vrstvu pigmentu, čím sa šedivé vlasy zdajú byť tmavšie. Všimnite si však, že tento efekt je dočasný a po niekoľkých umytiach zmizne.

Okrem toho, že čierny čaj vlasy stmavuje, zlepšuje aj ich stav a dodáva im viac lesku. Okrem toho ich môže vďaka obsahu kofeínu a antioxidantov aj posilniť.

Farbiaci účinok čierneho čaju nie je trvalý a najlepšie sa osvedčí ako prírodná, dočasná alternatíva ku komerčným farbám na vlasy. Pravidelné používanie však môže pomôcť udržať tmavší odtieň sivých vlasov.

Ako používať čierny čaj na šedivé vlasy?

Na prekrytie šedín budete potrebovať silný odvar z čierneho čaju. Neskôr ho môžete použiť ako oplach po umytí vlasov. Pravidelné používanie tejto metódy môže pomôcť dosiahnuť tmavší odtieň sivých prameňov. Je to jednoduchý a dostupný spôsob, ako osviežiť vzhľad svojich vlasov bez použitia chemických farieb.

Príprava odvaru:

  1. Variť 3 l vody a odstrániť z tepla. Potom pridajte 6 polievkových lyžíc sušeného čierneho čaju.
  2. Nálev nechajte lúhovať aspoň hodinu a po vychladnutí ho sceďte a pridajte 3 polievkové lyžice jablčného octu, ktorý pomáha fixovať farbu.
  3. Nálev prelejte do fľaše s rozprašovačom a uložte ho do chladničky.

Spôsob použitia:

  1. Umyte si vlasy šampónom.
  2. Postriekajte ich vopred pripraveným odvarom z čierneho čaju, pričom sa najviac zamerajte na šedivé pramene.

Na čo si dať pozor pri používaní odvaru?

  • Čierny čaj môže zafarbiť oblečenie, preto je dobré chrániť sa pred náhodným postriekaním napríklad pláštenkou na vlasy.
  • Čaj môže vysušovať vlasy, preto po použití odvaru vždy použite kondicionér. Môže to byť napríklad kombinácia olivového oleja, vaječného žĺtka a kokosového oleja.

Ako dlho sa môže nechať odvar z čierneho čaju na vlasoch a koľkokrát sa môže použiť? Najlepší účinok dosiahnete, ak ho necháte pôsobiť približne 15-20 minút. Aby stmavovacie účinky vydržali dlhšie, môžete kúru opakovať po každom umytí vlasov šampónom, t. j. 2-3-krát týždenne. Prvé výsledky budú viditeľné približne po dvoch týždňoch pravidelného používania odvaru.

Ako efektívne prekryť šedivé vlasy?

Prírodné metódy na šedivé vlasy často využívajú ingrediencie, ktoré máte doma, ako je čierny čaj, káva alebo vlašské orechy. Hoci výsledky môžu byť menej trvalé ako výsledky dosiahnuté komerčnými farbami na vlasy, sú šetrnejšie k pokožke hlavy a vlasom. Vyskúšajte ako sa zbaviť šedín bez chémie.

Oplach kávou

  1. Prevarte 500 ml vody a pridajte 3 polievkové lyžice mletej kávy.
  2. Zmes varte 20 minút a potom ju odstavte, aby vychladla.
  3. Vychladnutý nálev preceďte cez sitko.
  4. Ponorte si vlasy do nálevu alebo si ho nalejte na vlasy a nechajte pôsobiť 15 – 20 minút.
  5. Po uplynutí tejto doby vlasy osušte a rozčešte, ale neoplachujte ich, aby sa farba nevymývala.

Kokosový olej a citrón

  1. V miske zmiešajte 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy s niekoľkými polievkovými lyžicami kokosového oleja a vytvorte hladkú zmes.
  2. Zmes naneste na vlasy od korienkov ku končekom.
  3. Vmasírujte ju do pokožky hlavy, aby zložky prenikli ku korienkom vlasov.
  4. Zmes nechajte na vlasoch pôsobiť aspoň hodinu, aby účinné zložky mohli začať účinkovať.
  5. Po jednej hodine umyte vlasy šampónom, aby ste odstránili zvyšky oleja a citrónovej šťavy. Používajte ho niekoľkokrát týždenne.

Kurkuma

Kurkuma, známa aj ako indický šafran, je korenie, ktoré môže vlasom dodať teplý, zlatistý odtieň. Vďaka svojim farbiacim vlastnostiam sa odporúča najmä ľuďom so svetlými a ryšavými vlasmi, ktorí chcú znížiť výskyt šedín. Ako používať kurkumu na vlasy?

  • Kurkumová maska: Masku si môžete pripraviť zmiešaním kurkumy s ďalšími zložkami, ako je olivový alebo kokosový olej a naniesť ju na vlasy na 20-30 minút. Potom ju opláchnite teplou vodou.
  • Oplach kurkumou: Ďalšou možnosťou je pridať kurkumu do harmančekového nálevu, ktorý môže vlasy zosvetliť a dodať im hrejivý lesk. Po nanesení nálevu ho nechajte na vlasoch 20-30 minút a opláchnite vlažnou vodou. Nezabudnite, že kurkuma môže zafarbiť pokožku a oblečenie, preto je dobré použiť rukavice.
Vedeli ste, že krásne vlasy môžete mať aj vďaka kurkume?
Foto: shutterstock/Dionisvera

Pravidelné používanie kurkumovej masky a oplachu pomôže postupne znížiť výskyt šedín. Získajú teplejší odtieň a prirodzený lesk, keďže kurkuma sa vyznačuje aj posilňujúcimi vlastnosťami.

Ako inak zakryť šedivé vlasy pomocou domácich metód?

Existuje mnoho domácich prostriedkov na dočasné zakrytie šedín, ktoré sú prirodzené a šetrné k pokožke hlavy. Pravidelné používanie týchto prostriedkov vám pomôže dosiahnuť požadovaný efekt a udržať ho dlhšie obdobie. Tu je niekoľko ďalších príkladov:

Odvar zo škrupín vlašských orechov

Zloženie:

  • Hrsť škrupín (čerstvých alebo sušených).
  • Približne 2 litre vody.
Orechové škrupiny dokážu vlasy vyživiť, posilniť a dodať im sýtejší odtieň.
Foto: shutterstock/stavklem

Príprava:

  1. Orechové škrupiny niekoľkokrát dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.
  2. Škrupiny zalejte približne 2 litrami horúcej vody.
  3. Prikryté varte na miernom ohni približne 45 minút. Vývar bude mať tmavšiu farbu, ak ho budete variť dlhšie.

Aplikácia:

  1. Po uvarení odvar odložte na chladné miesto, aby sa dal bezpečne použiť.
  2. Odvar preceďte, aby ste odstránili šupky.
  3. Po umytí šampónom použite odvar ako oplachovací prostriedok.
  4. Odvar jemne vmasírujte do vlasov a pokožky hlavy.
  5. Nechajte ho vo vlasoch pôsobiť približne 30 minút a potom opláchnite.

Odvar zo škrupín vlašských orechov je bohatý na prírodné pigmenty, ktoré môžu vlasy stmaviť a dodať im sýtejší odtieň. Pravidelné používanie môže postupne znížiť výskyt šedín, a zároveň vlasy vyživuje a posilňuje. Pri aplikácii odvaru nezabudnite používať rukavice a chrániť povrchy, pretože škrupiny vlašských orechov môžu zanechať škvrny, ktoré sa ťažko odstraňujú.

Maska na vlasy z vajec a medu

Zloženie:

  • 2 vajcia (pre krátke vlasy; viac pre dlhšie vlasy).
  • Polovica polievkovej lyžice medu.
  • Lyžica olivového oleja.
  • Voliteľne: polovica zrelého, roztlačeného avokáda pre extra regeneráciu.
Z vajíčok môžete na vlasy vyrobiť rôzne regeneračné a posilňujúce masky.
Foto: shutterstock/Nick Alias

Príprava:

  1. V miske rozšľahajte vajcia.
  2. Pridajte med a olivový olej.
  3. Ak používate, pridajte aj avokádo.
  4. Všetky ingrediencie premiešajte, aby ste získali hladkú konzistenciu.

Aplikácia:

  1. Naneste masku na suché vlasy a rovnomerne ich pokryte od korienkov ku končekom.
  2. Nechajte pôsobiť na vlasoch približne 20-30 minút.

Umývanie:

  1. Po uplynutí času masku opláchnite vlažnou vodou. Nepoužívajte horúcu vodu, aby sa vám na hlave neurobila praženica.
  2. Vlasy si umyte štandardným spôsobom so šampónom.

Pravidelné používanie tejto masky môže pomôcť vyživiť vlasy a dočasne obnoviť ich farbu. Je to možné, pretože lecitín a proteíny vo vajciach vlasy hydratujú a posilňujú.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako skryť šedivé vlasy? Nemusíte si ich vôbec farbiť. Naučte sa osvedčené metódy za 1 Euro

Domáci spôsob na šedivé vlasy bez farbenia? Varte šupky 30 minút. Funguje rýchlo a účinne


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mäso v žiadnom prípade týmto spôsobom nezamrazujte. Nielenže sa rýchlejšie kazí. Je to raj pre baktérie

29.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael). Mrazenie mäsa je skvelý spôsob, ako predĺžiť jeho trvanlivosť. Ukazuje sa však, že mnohí z nás robia…

Kedy zasiať aksamietnice? Zapamätajte si jeden dátum a v lete budú mať úžasnú farbu

29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yui Yuize). Aksamietnice sú jednou z najobľúbenejších rastlín v slovenských záhradách. Niet divu, pretože sú mimoriadne pôvabné a ľahko…

Pivonky sa posypú kvetmi. Stačí ich zaliať „babským“ hnojivom. Budú kvitnúť ako nikdy predtým

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wut_Moppie). Nebude trvať dlho a pivonky začnú pučať krásnymi kvetmi. Ak však vaša rastlina tvrdohlavo nekvitne ani ďalšiu sezónu,…

Ktoré rastliny vysádzať do tieňa? Je z čoho vyberať, zoznam druhov je pôsobivý

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Flower_Garden). Máte v záhrade málo slnka? Nemusíte si s tým robiť starosti. Zatienené miesta môžu byť rovnako krásne a…

Je to horšie ako mole. Požiera všetko, čo stretne na ceste. Toto je jediný spôsob, ako sa ho zbaviť

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz). Tento chrobák je konkurentom mole potravinovej. V skrinkách spôsobuje skutočnú spúšť, a ak ste si všimli jeho…

Auto Trendy

Ako sa dostanete do auta bez kľúča? Jednoduchý spôsob

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - Stačí chvíľka nepozornosti, aby ste zabuchli kľúč v aute. Čo potom urobíte a je jediným spôsobom, ako ho získať späť a dostať sa do vozidla,…

Číňania majú to, čo chýba všetkým elektromobilom. Čo to je?

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - „Elektromobil“ je považovaná za ekologickú (podľa môjho skromného názoru - nie celkom oprávnene) alternatívu k „výfukom“. Jednou z hlavných výziev ich popularity je nielen cena,…

Nové plug-in hybridy na trhu. Audi Q7 TFSI e quattro a Audi Q8 TFSI e quattro

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - Faceliftované Audi Q7 a Audi Q8 získali plug-in hybridný pohon. Výkonný benzínový motor 3.0 V6 bol skombinovaný s elektromotorom, ktorý čerpá energiu z trakčnej batérie,…

Takto bude vyzerať nová "šestka"? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

29.4.2024 Redakcia Auto trendy . Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď zatiaľ len v podobe čínskeho EZ-6.…

Čo sa stane, ak hneď zaradíte štvrtý z druhého stupňa? Takto funguje prevodovka

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - K prevodovke a jej prevodovým pomerom pristupujú vodiči dogmaticky. Dôvodom sú vysoké náklady na opravu. Len pri vynechávaní prevodových stupňov sa môže vodič skutočne obávať…

USA postavia nové "lietadlo súdneho dňa". Očakáva sa, že bude stáť celý majetok

29.4.2024 Redakcia Auto trendy - Spojené štáty hľadajú nástupcu "lietadla súdneho dňa". Stroj sa tak nazýva kvôli jeho schopnosti prežiť jadrovú vojnu. Očakáva sa, že konštrukcia nového lietadla bude stáť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov