Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Tipy, Záhrada,

Tu zalejte, tam zasejte a sledujte, ako rastie. Domáce zmesi pre záhradné rastliny

23.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kalyanby). Blíži sa jar, takže je čas začať s prvými prácami v záhrade. Hoci do umiestnenia sadeníc a výsevu zeleniny a ovocia ešte nejaký...

23.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kalyanby).

Blíži sa jar, takže je čas začať s prvými prácami v záhrade. Hoci do umiestnenia sadeníc a výsevu zeleniny a ovocia ešte nejaký čas zostáva, je potrebné pomaly stimulovať rastliny k rastu, aby sa nielen zazelenali, ale v budúcnosti niektoré z nich aj zakvitli a začali prinášať ovocie. Ak začneme s prácou skoro na jar, v lete sa budeme môcť kochať krásnymi kvetmi a naplniť si bruchá bujnou úrodou.

Už nejaký čas sú tuje na čele rastlín, ktoré rastú pozdĺž plotov a prirodzene oddeľujú naše záhradné útočisko od zvedavých pohľadov okoloidúcich alebo susedov.
Foto: shutterstock.com/kalyanby

Oddeľte sa od susedov. Aký je najlepší spôsob hnojenia tují?

Už nejaký čas sú tuje na čele rastlín, ktoré rastú pozdĺž plotov a prirodzene oddeľujú naše záhradné útočisko od zvedavých pohľadov okoloidúcich alebo susedov. Hoci sa zdá, že pestovanie týchto ihličnanov nie je náročné, oplatí sa poskytnúť thúji správne podmienky: Potom sa rýchlo zahustia a začnú rásť. Kde je najlepšie začať? Mulčovanie tují. Pomôže to nielen chrániť rastliny pred rastom burín, ale aj udržať vlhkosť, ktorá je v lete veľmi potrebná. Z tohto dôvodu je dobré mulčovať naše tuje borovicovou kôrou, ktorá obmedzí zalievanie na minimum, ale zároveň pomôže našim stromom nerušene rásť.

Máte na pozemku kompost alebo hnoj? Výborne, pretože ho môžete použiť na hnojenie tuje. Nielenže doplní pôdu o cenné minerály potrebné pre rast, ale zároveň minimalizuje riziko napadnutia chorobami alebo škodcami. Navyše je hnoj alebo kompost pre tuje bezpečný a nehrozí, že by ste sa ním predávkovali.

Aké hnojivo na čučoriedky na jar? Kríky v lete podľahnú plodom

Čučoriedky sú už dobre rozrastené, takže plody na kríkoch nám spríjemňujú letné jedlá. Aby bola úroda bohatá, je potrebné ich prihnojovať. Na svoj rast potrebujú čučoriedky draslík a fosfor, ktoré zabezpečia správny rastový cyklus a v prípade potreby pomôžu vytvoriť chutné plody. Čím by ste mali čučoriedky hnojiť? Najlepšie je siahnuť po domácich špecifikách, ktoré dokážu posilniť naše kríky. Najlepšie je začať s najjednoduchšími riešeniami, t. j. s použitím citrónovej šťavy alebo kyseliny citrónovej. Rozpustite 10 g látky v 10 litroch vody a touto zmesou raz za čas zalejte čučoriedky. Hoci tento odvar sám o sebe nepridáva kríku žiadnu výživnú hodnotu, mierne okyslí pôdu, čo pomôže rastline čerpať z pôdy prvky, ktoré potrebuje na svoj vývoj.

Samozrejme, je dobré pripraviť aj prípravky v duchu takzvaného nulového odpadu, ktoré najčastejšie končia na kompostoch alebo v odpadkových košoch. Stačí zozbierať organický odpad zo záhrady, napr. pokosenú trávu, lístie, korene a konáre, a naplniť ním napríklad vedro. Keď je vedro plné, jednoducho ho naplňte vodou a stlačte ho rukou, aby obsah uvoľnil šťavu. Približne po 10 dňoch môžete obsahom vedra zalievať naše čučoriedky. Je dôležité vedieť, že zozbierané zvyšky nesmú mať žiadne príznaky ochorenia.

Čučoriedky sú už na Visle dobre rozrastené, takže plody na kríkoch nám spríjemňujú letné jedlá. Aby bola úroda bohatá, je potrebné ich prihnojovať
Foto: pixabay/karikdickinson

Je tiež známe, že na Slovensku sa vyhodí obrovské množstvo chleba, čo sa dá tiež dobre využiť. Ak máte zatuchnutý chlieb, najmä tmavý, celozrnný, oplatí sa ho zaliať vodou. Aké pomery by ste mali použiť? Na každú polovicu kolónie rozdrobeného chleba musíte použiť päť litrov vody.

Čo majú rady červené ríbezle a čo čierne ríbezle? Tu je návod, čím hnojiť

Čierne, červené alebo biele ríbezle sú na našich pozemkoch klasikou a asi nikoho neprekvapia. Nezáleží na tom, ktorý druh je náš obľúbený, pretože všetky stoja za konzumáciu, pretože sa vďaka svojim vlastnostiam zaraďujú medzi superpotraviny. Vžilo sa tvrdenie, že pestovanie kríkov fazule nie je zložité, čo je čiastočne pravda. Nielenže sú veľmi tolerantné a nevyžadujú veľmi úrodnú pôdu, ale rastú takmer v každej pôde. Samozrejme, ak sa ponechajú tak, ako sú, nebuďte prekvapení, ak budú výnosy časom slabé.

ríbezle
Foto: shutterstock/kaskip

Ako sa staráte o ríbezle? Bez ohľadu na to, aký druh máme na svojom pozemku, existujú minimálne dve veci, ktoré môžete urobiť, aby bola úroda bohatšia. Prvou je mulčovanie. Stačí na to borovicová kôra, ktorá zníži odparovanie vody zo zeme, ale aj obohatí pôdu o látky, ktoré spôsobia mierne kyslé pH, čo ríbezliam prospieva. Okrem toho si môžete pripraviť domáce hnojivo, ktorým môžete ríbezle zalievať, aby bujnejšie rástli a plody boli väčšie a chutnejšie. Na tento účel sa výborne hodia zemiakové šupky. Pol kila zemiakových šupiek (päť litrov) zalejte vodou a povarte. Po vychladnutí a scedení je naše hnojivo hotové.

Čo sa dá urobiť, aby levanduľa pekne kvitla? Tu je najlepšie riešenie

Levanduľa už dávno nie je kríkom, ktorý možno nájsť len v Provensálsku vo Francúzsku, pretože ani na Slovensku nie sú kvitnúce kríky žiadnou novinkou. A oplatí sa ich mať nielen preto, aby potešili naše oči, ale aj preto, že ich vôňa je pre človeka upokojujúca, ale odpudzuje všadeprítomný hmyz, ktorý prekáža pri relaxácii vonku. Levanduľa je mrazuvzdorná a na správny rast nepotrebuje vždy zálievku a iné ošetrenia.

Samozrejme, sú obdobia, keď naše levanduľové kríky nie sú svieže alebo zrazu prestanú kvitnúť. V takom prípade môžeme našim rastlinám dodať životodarný vápnik: vaječné škrupiny. Ako ich môžete použiť? Existujú dva spôsoby: môžete ich zomlieť alebo rozdrviť najemno a rozsypať pod kvety, alebo ich môžete použiť na výrobu výživného hnojiva. Škrupiny zalejte vodou a uvarte, nechajte vychladnúť a je to. Nakoniec už nezostáva nič iné, len levanduľu zaliať.

levanduľa
Levanduľa už dávno nie je kríkom, ktorý možno nájsť len v Provensálsku vo Francúzsku, pretože ani na Slovensku nie sú kvitnúce kríky žiadnou novinkou.
Foto: shutterstock/M9K

Univerzálne zmesi pre rastliny

Každý, kto má pozemok, vie, že niekedy je to reťaz záhradníckych neúspechov, keď naše plodiny sužujú škodcovia alebo choroby. Ako sa pred nimi chrániť? Táto úloha je náročná, ale keď vidíme, že naše rastliny nie sú vo forme, oplatí sa pripraviť domáce zmesi, ktoré nám pomôžu zbaviť sa chorôb a hmyzu. Čo sa oplatí mať na pamäti?

  • Ocot – na postrek rastlín napadnutých mšicami môžete použiť ocot. Pred použitím tohto prípravku by ste však mali vedieť jednu vec: vošky sa rady rýchlo šíria na ďalšie rastliny, preto je lepšie hneď postriekať väčšinu rastlín v záhrade. Ako pripraviť octový postrek? Jednoducho zmiešajte 100 ml prípravku s litrom vody.
  • Cesnak – nikoho netreba presviedčať, že táto zelenina je známa ako prírodné antibiotikum. Oplatí sa ho používať aj v záhrade. Rozdrvte alebo nastrúhajte 200 g strúčikov cesnaku a zalejte ich 10 litrami vody. Nechajte ju stáť 24 hodín a je pripravená na použitie. Cesnakovým odvarom sa oplatí postriekať paradajky napadnuté hubovými chorobami, ale v skutočnosti ide o mimoriadne univerzálny prípravok.
  • Kvasinky – posilňujú rastliny a chránia ich aj pred chorobami, napr. pred plesňou zemiakov. Ako si takýto postrek pripraviť? Rozdrvte 100 g droždia a zalejte ho 10 l teplej vody. Nechajte hodinu odstáť a máte hotovo. Teraz môžete zalievať alebo postrekovať naše záhradné exempláre.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáce hnojivo, ktoré zachráni každú rastlinu? Stačí jeden produkt z chladničky

Posledná výzva na toto ošetrenie pre tuje. Prídeš neskoro a kríky odumrú


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Najjednoduchší recept na obed – polievka, ktorú nie je možné nemilovať. S týmto receptom to vyjde najlepšie

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich). Slováci milujú polievky a existujú recepty, ktoré si nemožno neobľúbiť. Paradajková polievka je na prvom mieste v…

Sú veľmi jemné, no aj tak ich chce každá. Takéto nechty vám budú závidieť všetky kamarátky

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anton27). Jemné nechty sú odrazom nastupujúceho trendu. Ktoré vzory a farby sa hodia na každodennú eleganciu a špeciálne príležitosti?…

Nastrúhajte a naaranžujte na lístkové cesto. Je to perfektné občerstvenie

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stepanek Photography). Z lístkového cesta sa dá pripraviť veľa rôznych vecí. Je skvelým základom pre sladké aj slané pečivo.…

Tento účes si podmaní leto. Zvládnete ho za 10 sekúnd! Perfektný na svadby a sväté prijímanie

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jan Cieplik). Jednoduché a rýchle, ale zároveň očarujúce účesy a drdoly si už nejaký čas získavajú srdcia žien a…

Paradajky ako sen? Zakopte ich do zeme a tešte sa z úrody

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Šťavnaté a červené paradajky. Je to cieľ všetkých, ktorí ešte nedávno vysádzali sadenice tejto zeleniny na svoje záhony.…

Auto Trendy

Najdlhší visutý most na svete. Nachádza sa priamo u našich západných susedov

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Pozor! Nie je to žiadna zábava pre turistov so strachom z výšok. Most dosahuje výšku takmer 100 metrov nad zemou a jeho konštrukcia pozostáva z…

Obrovský asteroid by mohol zasiahnuť Zem 14. februára 2046

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASASpaceNewsagency. DW 2023 je veľký asteroid, ktorý by mal preletieť blízko Zeme za viac ako dve desaťročia. Akoby to nestačilo, je pravdepodobné, že sa dostane…

Spanie v lietadle posunula na vyššiu úroveň. Doslova

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Žena, ktorú zaznamenali cestujúci spoločnosti Southwest Airlines, doslova posunula spanie v lietadle na vyššiu úroveň, keď si vybrala horný batožinový priestor. Video zachytávajúce túto situáciu…

Auto Xiaomi sa pokazilo sotva po 40 km. Auto sa musí vrátiť do továrne

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Xiaomi SU7 sa na chvíľu stal predajným hitom v Číne. To však neznamená, že technologický hegemón prešiel svojím prvým automobilovým uvedením na trh suchou nohou.…

Toto čínske SUV sa už dobre predáva. V hybridnej verzii a za atraktívnu cenu bude nočnou morou nielen pre Daciu

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínskemu gigantovi SAIC sa v Európe darí a už pracuje na aktualizácii svojich bestsellerov. SUV MG ZS, ktoré zaznamenalo veľký úspech na mnohých trhoch a…

Čínske MINI sa už predáva. Ceny v showroomoch sa začínajú od… 2500 eur

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - V posledných rokoch sme boli svedkami takmer fascinujúcej expanzie čínskych značiek na európske trhy. Z tohto dôvodu záujem o tieto vozidlá v Európe neustále rastie.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov