20.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/iva)
Je mrazenie húb hriech? Vôbec nie, ale dôležitý je správny spôsob a príprava húb. Predtým, ako sa dostanú do mínusových teplôt, je vhodné ich „otužovať“, zaujímavé je, že rovnako dôležité je aj samotné skladovanie – vtedy si naše huby zachovajú svoju chuť, kvalitu a hlavne nebudú gumené.
Skladovanie potravín v mrazničke je spôsob, ako ušetriť veľa peňazí, ale aj zachovať najlepšie sezónne chute. Okrem miešanej zeleniny alebo letného ovocia zmrazujeme aj huby. Tu je však úloha o niečo náročnejšia – okrem vloženia produktu do vrecka ho totiž treba aj pripraviť. Potom si zachová svoju chuť a najvyššiu kvalitu – ani náhodou!
Mrazené huby nemusia byť gumové a bez chuti. Stačí zmeniť zvyk
Hríby sú huby, ktoré sú v obchodoch a na trhoch dostupné po celý rok, ale niekedy, keď ich máme nadbytok, je lepšie ich zamraziť. Mnoho ľudí sa tejto činnosti stále bráni zo strachu, že huby, ktoré skončia v mrazničke, budú gumené alebo bez chuti. Našťastie sa to dá napraviť a stačí na to správna príprava.
Preto sa oplatí uplatniť niekoľko zlatých pravidiel, ktoré zabezpečia, že huby nestratia svoju kvalitu. Ak chcete huby zamraziť, uistite sa, že sú čerstvé. Do mrazničky môžu ísť len také kusy. Ďalším dôležitým bodom je dôkladné umytie húb a ich príprava na ďalšie fázy – oplatí sa tiež ošúpať huby a vyhodiť kúsky, ktoré stmavli.
Zmrazovanie húb nie je také samozrejmé? Huby ako rýchly kúpeľ
Keď sú naše huby nazbierané, umyté a ošúpané, je čas na krájanie – tu nechávame tvar a veľkosť na vašom výbere. Za zmienku stojí aj to, že huby môžeme zamraziť celé, nakrájané na pásiky, plátky alebo malé kocky – všetko závisí od vašich preferencií. Teraz je čas na najdôležitejší moment, blanšírovanie. To zabezpečí, že huby budú mať dobrú chuť, dokonalú štruktúru a zachovajú si svoje cenné vlastnosti. Huby na chvíľu namočte do vriacej vody a potom ich ochlaďte pod studenou vodou.
Teraz huby dôkladne osušte, rozložte ich na tácku alebo tanier a vložte ich do mrazničky. Keď huby krásne zmrznú, vyberte ich a vložte do vrecka na zips alebo špeciálnej nádoby. Takto pripravené budú mať úžasnú chuť pridané do polievok, omáčok, cestovín alebo iných jedál. Na záver treba dodať, že zmrazovať možno aj huby, ktoré už boli pripravené na panvici, napr. s cibuľou. V tomto prípade sa však odporúča odsať z nich prebytočný tuk a vložiť ich do špeciálnych vreciek na mrazenie potravín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako rýchlo rastú huby po daždi? Poradíme vám, kedy ich nazbierate najviac
Ako pestovať lesné huby v záhrade? Tu sú tri najúčinnejšie spôsoby