Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Ste v polovici mesiaca a už máte prázdnu peňaženku? Pravdepodobne robíte tieto chyby

19.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Labutin.Art). Podľa prieskumu „Barometer sporenia 2023“ každý piaty dospelý Slovák nemá žiadne úspory. Naopak, 35 % respondentov má peniaze, ktoré by im umožnili prežiť...

19.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Labutin.Art).

Podľa prieskumu „Barometer sporenia 2023“ každý piaty dospelý Slovák nemá žiadne úspory. Naopak, 35 % respondentov má peniaze, ktoré by im umožnili prežiť dva mesiace, ak by prišli o prácu. Prečo je pre nás také ťažké ušetriť peniaze? Je možné, že je to spôsobené viacerými nevhodnými finančnými návykmi.

Každý piaty dospelý Slovák nemá žiadne úspory. Naopak, 35 % respondentov má peniaze
Foto: shutterstock/Labutin.Art

Zlá finančná situácia môže byť spôsobená mnohými, veľmi rôznymi faktormi, ale zvyčajne sa celý problém zúži na jednu vec – pravidelne míňame všetko a niekedy dokonca viac, ako zarobíme. Nadmerná spotreba všetkých druhov tovarov bez ohľadu na topiacu sa bilanciu môže viesť k mnohým životným drámam vrátane bankrotu.

Preto je veľmi dôležité dať si do poriadku svoje osobné financie a zabezpečiť, aby ste si každý mesiac odkladali aj malú sumu, ktorá vám vďaka pravidelnému sporeniu poskytne tzv. finančný vankúš, mimoriadne užitočný v mimoriadnych, neočakávaných a často nepríjemných životných situáciách, ako je okrem iného choroba alebo prepustenie.

Ak sa vám nedarí odkladať si každý mesiac peniaze bokom a žijete „od prvého k prvému“, je možné, že praktizujete niektoré nevhodné finančné návyky, kvôli ktorým strácate kontrolu nad svojimi peniazmi a na konci mesiaca si vždy kladiete tú istú otázku: na čo som minul svoje peniaze a prečo tak rýchlo zmizli z vášho účtu.

Namiesto toho, aby ste platili sebe, platíte iným.

Namiesto toho, aby ste veľkú časť svojej výplaty venovali na zbytočné výdavky, ktoré sú v mnohých prípadoch len takzvanými rozmarmi, plaťte najprv sebe. Stanovte si konkrétnu sumu, ktorú vložíte na sporiaci účet hneď, ako vám peniaze prídu na účet. Tento zvyk nie je ničím iným ako poďakovaním sa za prácu, ktorú ste počas mesiaca vykonali, teda akýmsi zaplatením, ale nie niekomu cudziemu, ale sebe.

Neviete, koľko, kedy a na čo ste minuli

Máte pocit, že vám peniaze pretekajú pomedzi prsty, a na konci mesiaca, keď je vaša peňaženka prázdna, sa čudujete, kam sa podela vaša výplata, pretože ste si predsa „nič také nekúpili“. Je to preto, lebo nesledujete svoje výdavky. A hoci si dobre uvedomujete, akú sumu platíte za nájom alebo poistenie, absolútne nemáte pod kontrolou svoje každodenné výdavky, ktoré predstavujú malé sumy vynaložené na rýchle nákupy alebo na to, aby ste si vyšli von.

Latte efekt

Tento typ efektu sa nazýva latte efekt. Hovoríme o populárnej káve, ktorej pitie sa v posledných rokoch stalo veľmi moderným. Samozrejme, v tomto prípade je latte len symbolom, ktorý má upozorniť na problém míňania zdanlivo malých súm peňazí, ale veľmi pravidelne, takmer denne.

Háčik je v tom, že malé sumy, ktoré zmiznú z vášho účtu, predstavujú z dlhodobého hľadiska obrovský rozdiel. Ako teda môžete lepšie kontrolovať svoje výdavky? V prvom rade si pri nákupoch zbierajte každú účtenku, ktorú dostanete. Na konci mesiaca si zapíšte všetky položky z účteniek – za čo a koľko ste zaplatili. Potom si uvedomíte, koľko peňazí míňate na veci, ktoré pravdepodobne nepotrebujete. Ukáže sa, že malé, nevinné nákupy vám mesačne vyčerpávajú peňaženku. Odpovedzte si sami na otázku, či by ste sa dokázali vzdať spomínaného latte, ktoré si kupujete každý deň pred prácou, a túto sumu si odložiť? Predpokladajme, že káva stojí 2,50 EUR
Ak sa na to pozrieme cez porovnanie k platu, ktorý dostávate, zdá sa, že takýto jednorazový výdavok je malý.

bankovky, SMS, podvod
Háčik je v tom, že malé sumy, ktoré zmiznú z vášho účtu, predstavujú z dlhodobého hľadiska obrovský rozdiel. Ako teda môžete lepšie kontrolovať svoje výdavky?
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay/martaposemuckel

Keď si však uvedomíte, že ho kupujete od pondelka do piatku, je to 12,50€ len za jeden týždeň. Za mesiac je to 50,00€ a za rok až 600,00€

Keď si uvedomíte, koľko peňazí míňate na veci, ktoré nepotrebujete, zostavte si mesačný rozpočet. Na internete nájdete množstvo pripravených šablón, ktoré vám pomôžu spravovať váš plat od prvého dňa, keď vám príde na účet.

Žiadny konkrétny cieľ úspor

Vaše finančné problémy môžu prameniť z nedostatočného cieľa úspor. Ak sa vám podarí získať určitú sumu peňazí, ale vopred ste si nestanovili, na čo konkrétne ich použijete, pravdepodobne ich premrháte na všeobecné hlúposti, na ktoré rýchlo zabudnete.

Okrem toho, ak pri sporení nemáte konkrétny cieľ, môže to mať veľký vplyv na vašu motiváciu, pretože keďže neviete, na čo potrebujete úspory, nevenujete pozornosť tomu, aby ste ich mali.

Ušetrené peniaze neinvestujete

Aj keď sa vám podarí ušetriť určitú sumu, musíte sa naučiť s týmito peniazmi hospodáriť tak, aby nestratili na hodnote, hoci len kvôli inflácii. Zakopávanie peňazí do povestnej ponožky nie je najlepší nápad, pretože po čase rýchlo zistíte, že hodnota vašich prostriedkov sa znížila.

Investovanie úspor je zložitá téma, ku ktorej musí každý pristupovať individuálne a uvedomiť si, aké riziká si môže pri investovaní dovoliť. Na internete nájdete množstvo podcastov, ktoré vedú odborníci na sporenie a rozmnožovanie peňazí.

Ak nemáte správne znalosti o tom, do čoho investovať svoje peniaze, začnite tým, že si v banke založíte sporiaci vklad. Samozrejme, najprv si pozorne prečítajte podmienky v zmluve. Potom si môžete byť istí, že vaše úspory napríklad každoročne nestratia na hodnote.

Investovanie úspor je zložitá téma, ku ktorej musí každý pristupovať individuálne a uvedomiť si, aké riziká si môže pri investovaní dovoliť.
Foto: shutterstock.com/1st footage

Nejako to bude

Stále si opakujete, že peniaze sa vás nedržia, a prechádzate životom s myšlienkou, že „nejako to bude? Utešujete sa tým, že ste sa už veľakrát dostali do finančných ťažkostí, ale vždy sa vám nejakým zázrakom podarilo skoncovať s peniazmi.

Fungovanie bez akýchkoľvek úspor a bez plánu, ako ušetriť, je spojené s obrovským stresom. V najmenej očakávanej chvíli môže dôjsť k nešťastným udalostiam, ktoré si vyžadujú veľké výdavky.

Ak si nezačnete vytvárať už spomínaný finančný vankúš, t. j. kapitál na takzvanú „čiernu hodinu„, bude pre vás oveľa ťažšie robiť dôležité životné rozhodnutia, napríklad zmeniť zamestnanie.

Odborníci na sporenie zdôrazňujú, že ideálnym riešením je mať finančnú rezervu, ktorá vám v prípade absencie príjmu umožní prežiť šesť mesiacov s cieľom zaplatiť všetky nevyhnutné výdavky, ktoré vám v súčasnosti vznikajú, t. j. nájomné za byt atď.

Koniec koncov, nedostatok návyku sporenia je najhorší finančný návyk.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V tento deň si nikdy nepožičiavajte peniaze. Prinesie vám to nešťastie a dlhy

Najskúpejšie znamenia zverokruhu. Nepožičiavajte si od nich peniaze – budú vám účtovať dvojnásobok


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recepty pre mladosť z rôznych kútov sveta. Techniky, ktoré zlepšujú vzhľad pleti

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alliance Images). V dnešnej dobe rozmachu kozmetického priemyslu často zabúdame na spôsoby, ktoré ženy na celom svete používajú už…

Protesty v turistickom raji. Plánujete dovolenku na tomto ostrove?

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@TheTimes). Malorka je nádherný španielsky ostrov, ktorý každoročne navštívi množstvo cestovateľov. Jeho obyvatelia však nie sú spokojní s takým…

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov