Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Moja svokra robí najlepší koláč. Recept si pamätá dinosaury a dôležité je konkrétne ovocie

6.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Recept na najlepší koláč mojej svokry je celkom jednoduchý, koláč vyzerá krásne na tanieri a stavím sa, že ho každý pozná. Recept...

6.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Recept na najlepší koláč mojej svokry je celkom jednoduchý, koláč vyzerá krásne na tanieri a stavím sa, že ho každý pozná. Recept je veľmi, veľmi starý a dôležité sú višne. Ako sa robia klasické dunajské vlny? Všetko vysvetlím.

Koláč „Dunajské vlny“ – nikto neodolá
Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Vtipov a anekdot o svokrách je tu veľa. Niektoré sú viac, iné menej pravdivé, ale povedzme si na rovinu – aj svokra je „človek“ a v kuchyni má často veľké skúsenosti. A aj keby som si ju chcela doberať, nemôžem – je skvelá kuchárka a ešte lepšia v pečení koláčov. Jej charakteristickým receptom je už desaťročia nesmrteľný koláč Dunajská vlna. Používa na neho višne, ale v závislosti od typu hostiny si zakladá na dvoch druhoch, buď na kompótových, alebo sirupových, či likérových višniach. Už sa teším na najbližšiu rodinnú oslavu – tento koláč robí špeciálne pre mňa na veľký plech.

Recept na koláč dunajské vlny – najdôležitejšie sú višne
Foto: shutterstock/nada54

Výstavný koláč mojej svokry. Ako vytvoriť ikonické dunajské vlny?

Ingrediencie na pudingovú hmotu:

  • 500 ml mlieka, najlepšie tučného mlieka, 
  • 1 balenie vanilkového pudingu, 
  • 250 g masla, 
  • 2 neúplné lyžice cukru (ak puding neobsahuje cukor).

Ingrediencie na koláč:

  • 350 g hladkej múky typu 500, 
  • 1 plná polievková lyžica tmavého kakaa, 
  • 3/4 šálky oleja, 
  • 3/4 šálky mlieka, 
  • 160 g cukru, 
  • 3 stredne veľké vajcia, 
  • 2 vrchovaté čajové lyžičky prášku do pečiva. 

Ingrediencie na čokoládovú polevu:

  • 200 g tmavej čokolády,
  • 100 ml sladkej smotany,
  • lyžica masla.

Okrem toho približne 300 g višní z kompótu, sirupu alebo likéru.

Dunajské vlny – spôsob, ako ich pripraviť:

  1. Začnite s cestom. Vajíčka rozbijeme do misky a prisypeme cukor. Do ďalšej misky preosejte múku a zmiešajte ju s práškom do pečiva. Pomocou vysokorýchlostného mixéra šľahajte vajcia a cukor, kým nezblednú. Potom tenkým prúdom prilievajte olej.  Keď sa všetko spojí, striedavo pridávajte múku a mlieko. 
  2. Vzniknuté cesto rozdeľte na dve časti. Jednu z nich vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Do zvyšného cesta pridáme tmavé kakao a dôkladne premiešame. Potom ho opatrne nalejte na svetlé cesto. 
  3. Teraz je čas na višne. V sitku ich scedíme od tekutiny, ktorá by mohla koláč rozriediť. Potom ich položte na vrch tmavého cesta a prstom ich mierne zatlačte. Po upečení sa tak vytvoria krásne vzory pripomínajúce vlny. Potom vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte približne 30-35 minút. 
  4. Kým sa koláč pečie, pripravte si pudingový krém. Do hrnca nalejte 350 ml mlieka a priveďte ho do varu. Do zvyšku studeného mlieka nasypte pudingový prášok a cukor. Dôkladne premiešajte a za stáleho miešania vlievajte do horúceho mlieka tenkým prúdom. Keď zmes zhustne, odstavte ju a nechajte vychladnúť. 
  5. Mäkké maslo vyšľaháme mixérom do bledej peny a po lyžiciach pridávame vychladnutý puding. Mixujte, kým nevznikne hustý, zamatový krém. Pudingový krém natrieme na vychladnutý upečený koláč a rozotrieme. 
  6. Potom si pripravíme čokoládovú polevu. Čokoládu rozdrobíme do misky a misku postavíme nad hrniec s horúcou vodou. Rozpustite ju vo vodnom kúpeli a potom pridajte smotanu a maslo. Zmiešajte a nalejte na koláč. Vrch zarovnajte a ak chcete, môžete na torte urobiť vzor pomocou lyžice alebo vidličky. Podávajte, keď poleva stuhne.

Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Úsmev svokry je dokonalý dezert na dnešný deň. Je sladký, krémový a vo vnútri skrýva prekvapenie

Tvarohový koláč bude chutiť ako sladký obláčik, ak použijete túto jedinú prísadu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Zdravé črevá, lepšia postava: Spoznajte silu inulíny

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertock/sweet marshmallow). Hľadáte spôsob, ako zlepšiť trávenie, podporiť zdravie čriev a zároveň schudnúť? Odpoveďou môže byť inulína – prírodný…

Špargľová polievka vo verzii „dám si kúsok“. Trik s maslom ju vylepší

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko). Jar je milovaným obdobím všetkých milovníkov špargle, a keď sa v obchodoch a stánkoch začne objavovať zelená…

Lekár hovorí, že sú to najlepšie raňajky. Podporujú zdravé chudnutie a znižujú hladinu cholesterolu

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Odborníci zdôrazňujú, že správne zostavené raňajky sa môžu stať kľúčom k zdraviu. Britský lekár Karan Rajan, odborník,…

Môj svokor mal jednoduché pravidlo: kapusta, mrkva a niečo sladké. Jedna čajová lyžička zmenila chuť šalátu

29.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Caftor). Šalát k obedu nemusí byť nudný. Stačí jedna ingrediencia s charakterom, ktorá okorení celý tanier. Tento recept som…

Auto Trendy

Lada Niva vstupuje na trh v Dubaji

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Lada sa rozhodla vstúpiť na jeden z najbohatších trhov – do Dubaja, mesta, kde luxusné autá zdobia ulice ako šperky na módnej prehliadke. Napriek tomu,…

SUV, ktoré vás očarí dizajnom priamo z konceptu!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Citroën predstavila novú generáciu svojho obľúbeného SUV C5 Aircross, ktorá prináša viac priestoru, technológií a dynamického dizajnu, takmer identického s minuloročným konceptom. Tento…

Dacia oslavuje: Z Mioveni vyšlo 8 miliónov áut, jubilejný Bigster v jedinečnej farbe!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia dosiahla výnimočný míľnik vo svojej histórii – na linke závodu v Mioveni zišlo z výroby už 8 miliónov automobilov. Jubilejným modelom, ktorý korunuje tento…

Ako si vybrať auto, ktoré naozaj stačí a nezadlžiť sa?

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Výber auta je jedným z najdôležitejších finančných rozhodnutí, ktoré robíme. Príliš často sa nechávame uniesť reklamami a emóciami, čo nás vedie k vyšším výdavkom, než…

Ukryté tromfy vo vašom vozidle – Objavte ich a zjednodušte si život!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Váš automobil je viac než len dopravný prostriedok. Skrýva množstvo funkcií, ktoré vám môžu uľahčiť každodenné situácie alebo vyriešiť nepríjemné problémy. Čítali ste niekedy manuál…

Elonove sľuby vs. realita: Cybertruck utopil svoje schopnosti v blate

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Keď Elon Musk predstavil Cybertruck, nechýbali veľkolepé sľuby o jeho výnimočných schopnostiach. Tvrdil, že tento futuristický pickup dokáže preplávať rieky a zvládne aj iné vodné…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov