Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Korenie, ktoré je lepšie nepreháňať. V príliš veľkom množstve môže poškodiť žalúdok, srdce a pečeň

14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/ojosujono96). Na niektoré druhy korenia si musíte dávať pozor. A nejde len o to, že pri ich nadmernom použití sa môže stať nami pripravený...

14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/ojosujono96).

Na niektoré druhy korenia si musíte dávať pozor. A nejde len o to, že pri ich nadmernom použití sa môže stať nami pripravený pokrm nechutným alebo dokonca nepožívateľným. Ide aj o účinky na zdravie. Ktoré koreniny nám môžu uškodiť, ak ich omylom nasypeme príliš veľa? Aké vedľajšie účinky sa môžu objaviť? Identifikujeme päť korenín, často používaných pri varení, ktoré môžu mať pri nadmernom používaní negatívny vplyv na vašu pohodu a zdravie.

Pri týchto piatich koreninách je lepšie byť opatrný. Ak sa používajú v nadmernom množstve, môžu spôsobiť veľa škody.
Foto: freepik/ojosujono96

Čierne korenie

Čierne korenie je známe ako „kráľ korenia“. Je ťažké pripraviť bez neho mäsové jedlá, omáčky alebo šaláty. Pre svoju chuť sa pridáva takmer do každého jedla, niekedy aj do dezertov. Práve ono im dodáva pikantný charakter, a preto ho máme radi.

Piperín sa nachádza v čiernom korení. Je to alkaloid zodpovedný za jeho charakteristickú štipľavú chuť. Piperín zvyšuje vylučovanie žalúdočnej šťavy stimuláciou nervových zakončení v tráviacom trakte a stimuluje vylučovanie pankreatických enzýmov, čím pozitívne ovplyvňuje tráviace procesy. Zvyšuje biologickú dostupnosť napr. betakaroténu alebo železa a zvyšuje termogenézu. Korenie uľahčuje trávenie, zabraňuje nadúvaniu a pocitu ťažoby aj po ťažkom jedle, podporuje chudnutie, má analgetické, zahrievacie, vazodilatačné a protizápalové vlastnosti.

Konzumácia nadmerného množstva korenia môže viesť k žalúdočno-črevným ťažkostiam vrátane pálenia záhy, porúch trávenia a bolesti brucha. Piperín môže zvyšovať biologickú dostupnosť niektorých liekov a účinných látok, čo si musia uvedomiť ľudia užívajúci rôzne prípravky. Okrem toho, nadmerné množstvo korenia môže poškodiť pečeň.

Konzumácia nadmerného množstva korenia môže viesť k žalúdočno-črevným ťažkostiam vrátane pálenia záhy, porúch trávenia a bolesti brucha.
Foto: pixabay/ka_re

Soľ

Je to oficiálne – Slováci to so soľou preháňajú. Nemali by sme prekročiť 5 – 6 g/deň, čo je toľko, koľko je plochá čajová lyžička. Pritom príjem soli na Slovensku dvojnásobne prekračuje odporúčané normy. Zdrojom soli je najmä kuchynská soľ pridávaná do potravín a soľ z priemyselne pripravovaných výrobkov. Používame ju takmer vo všetkom, čo pripravujeme – v polievkach, mäse, omáčkach, ako aj pri pečení.

Nadmerný príjem soli vedie k vysokému krvnému tlaku, ktorý zvyšuje riziko mŕtvice a demencie a zhoršuje kognitívne funkcie. Vysoký príjem soli tiež zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, srdcového zlyhania, obličkových kameňov, osteoporózy a rakoviny, najmä rakoviny žalúdka,

Ako znížiť obsah soli v strave? Vyhnite sa pridávaniu soli do jedla, obmedzte konzumáciu konzervovaných a spracovaných potravín v prospech potravín pripravených z čerstvých produktov a namiesto soli používajte koreniny a bylinky.

Nadmerný príjem soli vedie k vysokému krvnému tlaku, ktorý zvyšuje riziko mŕtvice a demencie a zhoršuje kognitívne funkcie.
Foto: shutterstock/Yuphayao Pooh’s

Škorica

Škorica je mimoriadne aromatické korenie. Najčastejšie sa používa do všetkých druhov pečiva, dezertov, koláčov, sušienok alebo kysnutých koláčov. Bez nej si nevieme predstaviť jablkový koláč. Pre mnohých je ryža s jablkami a škoricou spomienkou na detstvo, ku ktorej sa radi vracajú. Škorica tiež spestrí chuť rannej ovsenej kaše, zdravého smoothie alebo kávy. Tí trochu odvážnejší v kuchyni ju pridávajú do zeleniny, sleďov, bravčového, baranieho mäsa a rôznych omáčok.

Prečo používať škoricu? Škorica je zdrojom antioxidantov vrátane polyfenolov. Vykazuje antioxidačné a protizápalové účinky, po ktorých nasleduje zníženie rizika vzniku mnohých ochorení. Štúdie ukazujú, že dokáže znížiť krvný tlak, ako aj triglyceridy, celkový cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol. Predpokladá sa tiež, že znižuje hladinu cukru v krvi a má pozitívny vplyv na mozog (pozorovalo sa, že u starších ľudí znižuje riziko vzniku demencie). Okrem toho sa jej pripisujú antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti. Treba si však dávať pozor na množstvo škorice.

Denne by sa nemala konzumovať viac ako jedna čajová lyžička škorice. Kumarín, ktorý sa nachádza v tomto korení, môže v nadmernom množstve viesť okrem iného k poškodeniu pečene a zvýšiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. U niektorých ľudí sa po konzumácii výrobkov obsahujúcich škoricové arómy vyskytli vredy v ústach (škoricový aldehyd môže pri konzumácii veľkého množstva spôsobiť alergickú reakciu). Škorica môže tiež reagovať s niektorými liekmi, čo môže byť pre pacientov nebezpečné. Týka sa to najmä liekov na cukrovku, srdce a pečeň.

Škorica cassia je bohatšia na kumarín. Cejlónska škorica sa považuje za bezpečnejšiu.

Kumarín, ktorý sa nachádza v tomto korení, môže v nadmernom množstve viesť okrem iného k poškodeniu pečene a zvýšiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.
Foto: shutterstock/amphaiwan

Muškátový oriešok

Muškátový oriešok je korenie, bez ktorého sa bešamelová omáčka nezaobíde. Má však oveľa viac využití. Môže sa napríklad pridávať do špenátových a paradajkových jedál. Môže sa použiť do omáčok, ako korenie na mäso, ryby a polievky. Ak pripravujete napríklad guláš, oplatí sa zaobstarať si aj muškátový oriešok. Je vhodný aj do pečiva.

Muškátový oriešok má antioxidačné a silné protizápalové vlastnosti. Má antibakteriálny a analgetický účinok. Okrem iného prináša úľavu pri reumatických ťažkostiach. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávenie. Je vhodný pri problémoch so spánkom (štipku treba pridať do teplého mlieka) a pri prejedaní (v tomto prípade zmiešajte štipku muškátového orieška s teplou vodou).

V malých množstvách muškátový oriešok nepredstavuje problém. Vykazuje aj malé alergénne vlastnosti. Je však dôležité nepreháňať to s ním. Pri požití väčšieho množstva muškátového orieška sa okrem iného pozorujú tieto účinky: tachykardia, závraty, nevoľnosť, zvracanie, sucho v ústach, rozrušenie, dezorientácia, halucinácie, ospalosť kŕče. Tieto účinky sa pripisujú myristicínu, zlúčenine s psychoaktívnymi účinkami. Prvé tvrdenia o „otrave“ muškátovým orieškom pochádzajú zo 16. storočia. V oveľa novšej prípadovej štúdii sa u 37-ročnej ženy objavili príznaky po konzumácii dvoch čajových lyžičiek muškátového orieška. Za halucinogénnu dávku sa považuje 6 až 30 g práškového muškátového orieška. Bezpečné je užívanie 2 až 3 štipiek tohto korenia.

Pri požití väčšieho množstva muškátového orieška sa okrem iného pozorujú tieto účinky: tachykardia, závraty, nevoľnosť, zvracanie, sucho v ústach, rozrušenie, dezorientácia, halucinácie, ospalosť kŕče.
Foto: pixabay/ furbymama

Bobkový list

Bobkový list sa často kombinuje s novým korením. Pridávajú sa do vývaru, mäsa, pečienok, paštét a tiež omáčok. Sú vynikajúce na zvýraznenie chuti. Sú výborným doplnkom do varených rýb a želé a sú nenahraditeľným doplnkom marinád. Už dva listy dokážu zázraky. Aj pokiaľ ide o zdravie.

Bobkové listy majú významné antioxidačné vlastnosti a sú vynikajúcou antioxidačnou alternatívou syntetických látok. Majú priaznivý vplyv na tráviaci systém, podporujú trávenie a činnosť pečene, znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pôsobia močopudne. Nálev z bobkových listov znižuje krvný tlak a pomáha rýchlejšie zaspať. V tradičnej medicíne sú bobkové listy známe pre svoje čistiace, antibakteriálne a detoxikačné vlastnosti.

Bobkové listy sa považujú za bezpečné na použitie pri varení alebo ako prísada do nálevov, nie však vo veľkých množstvách. V nadmernom množstve môže okrem bolestí hlavy spôsobiť nadmernú ospalosť, ako aj gastrointestinálne príznaky, napríklad hnačku. Bobkové listy môžu tiež interagovať s niektorými liekmi. Patria medzi ne antidiabetiká, nesteroidné protizápalové lieky, antikonvulzíva, antidepresíva, antibiotiká a lieky proti rakovine.

V nadmernom množstve môže okrem bolestí hlavy spôsobiť nadmernú ospalosť, ako aj gastrointestinálne príznaky, napríklad hnačku.
Foto: shutterstock/Nedim Bajramovic

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aké korenie pridať do polievky? Bez nich nebude chutiť rovnako. Dodajú jedinečnú vôňu

Toto korenie má doma každý, ale málokto vie, aký má účinok


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Napite sa pred raňajkami. Zlepšíte si imunitu a zbavíte sa pálenia záhy

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Roman Rvachov). Zeler je jednou z najmenej kalorických druhov zeleniny. Mnohí ľudia, ktorí chcú zhodiť pár kíl navyše, sa…

Koľko môžete schudnúť pri bicyklovaní? Stačí to na to, aby vám pred očami zmizli pneumatiky a boky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A). Pre mnohých z nás je bicyklovanie jednoducho veľkým potešením. Netreba však zabúdať, že vďaka tejto…

Takto cuketu nikdy nejedzte. Je to nebezpečné. Mohli by ste za to zaplatiť aj životom

25.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov). Čo všetko môžete pripraviť z cukety? Prakticky čokoľvek. Táto obľúbená zelenina je ideálna na obedy. Okrem toho…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov