Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Kedy sa má vývar osoliť? Nesprávny čas ho účinne zbaví chuti

14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1). Vývar je dobrota, je to šťastie, je to nedeľný obed snov. Bohužiaľ, jedna nenápadná chyba ho môže účinne pripraviť o chuť. Kedy by...

14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).

Vývar je dobrota, je to šťastie, je to nedeľný obed snov. Bohužiaľ, jedna nenápadná chyba ho môže účinne pripraviť o chuť. Kedy by ste mali vývar osoliť? Hneď ako doň vložíte mäso? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, to nie je také očividné.

Kedy osoliť vývar?
Foto: shutterstock.com/beats1

Vývar sa zdá byť jednoduchým receptom – mäso vložíte do hrnca, zalejete vodou a keď začne vrieť, pridáte zeleninu, korenie a bylinky, ako napríklad petržlen. Znie to triviálne, však? Možno. Existuje však jedno pravidlo, ktoré zaručuje úspech vývaru. Ide o dochutenie soľou.

Soľ je zvýrazňovačom chuti takmer každého jedla. Bez soli nič nechutí dobre a fanatici solia aj puding…. Keď však ide o vývar – našu národnú dobrotu, banálna chyba so soľou účinne pripraví pokrm o chuť. Kedy by sa teda mal osoliť?

Soľ vynáša chuť na povrch

Soľ je najdôležitejším korením v každej kuchyni. Musí sa však používať veľmi uvážene. Nejde o presolenie jedla, ale o zvýraznenie chuti. Nanešťastie, soľ to účinne blokuje. Ak pridáte soľ do vývaru hneď po uvarení mäsa, určite budete sklamaní jeho chuťou. Aj farba – soľ blokuje tuk z mäsa a spôsobuje, že sa vlákna uzatvárajú. Potom bude vývar nielen nechutný, ale aj bledý.

Soľ je najdôležitejším korením v každej kuchyni.
Foto: shutterstock/Yuphayao Pooh’s

Kedy sa má vývar osoliť?

Odborníci (a babičky) tvrdia, že vývar sa má soliť až tesne pred koncom varenia. Nezáleží na tom, či varíte kráľovský vývar (hovädzie, kuracie a kačacie mäso) alebo vývar z hydiny a hovädzieho mäsa či divej hydiny. Pravidlo je jediné: soľte 10 minút pred koncom varenia.

Prečo je to také dôležité?

Soľ dodáva jedlu chuť a zvýrazňuje ju. Keď však ide o vývar, oplatí sa nesiahnuť po soľničke. Toto jedlo by sa malo variť pomerne dlho na veľmi miernom ohni – vtedy mäso a zelenina odovzdajú vývaru maximum chuti. Ak pridáte soľ príliš skoro, mäso aj zelenina sa „uzavrú“ a ich chuť bude menej intenzívna.

Tajomstvo dokonalého vývaru – osolí sa, keď mäso je mäkké.
Foto: shutterstock.com/from my point of view

Babičky majú ako zvyčajne pravdu: „vývar sa má variť aj 3-4 hodiny, a soľ sa dáva, keď sa vôl na vidličku napichne“. Ale „vôl na vidličke“ nebude, ak polievku osolíte príliš skoro. To je tajomstvo dokonalého vývaru – mäso je mäkké, potom ho osolíte.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Polievka na imunitu a upírov. Zješ porciu a budeš sa cítiť ako čarodejník

Polievka z tejto lacnej zeleniny nemá konkurenciu. Pridám pár ingrediencií a vykúzlim chutnú večeru


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je čas na dovolenku od klasiky. „Confetti nails“ sú hitom leta 2025. Sú ešte hypnotickejšie ako francúzska manikúra.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sergey kolesnikov). Nechty na leto v roku 2025 spája eleganciu s trochou šialenstva. Nejde o jednu farbu. Ide totiž…

Babičkin nápoj pre krásne vlasy, pleť a nechty. V ČSR ho pila pravidelne každá žena

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF). Tento nápoj je spôsobom, ako zlepšiť vzhľad vlasov, pokožky a nechtov. Tieto jednobunkové huby sú výborným zdrojom…

Čierna fazuľa a cícer podporujú boj proti chorobám. Srdce z toho bude mať úžitok

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1). Odborníci na stravu a zdravie tvrdia, že šálka čiernej fazule alebo cíceru denne môže zrýchliť váš metabolizmus a…

Najlepší syr, aký som kedy jedla. Jednoducho si ho pripravíte doma. Hodí sa na sendviče aj do cheesecaku.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leila.hijazi). Labneh je syr, ktorý pochádza z Libanonu, ale konzumuje sa aj v iných krajinách Blízkeho východu a tiež…

Používajte počas menopauzy. Suché, lámavé vlasy už nebudú problémom.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Monkey Business Images). Správna starostlivosť, podpora zvnútra a každodenná starostlivosť o pokožku hlavy môžu skutočne zlepšiť vzhľad a kvalitu…

Auto Trendy

Historická diskriminácia ľavákov a jej vplyv na modernú automobilovú bezpečnosť

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Historicky boli ľaváci diskriminovaní - v stredovekej Európe bolo ľaváctvo považované za znamenie diabla, v 18. a 19. storočí boli deti za používanie ľavej ruky fyzicky…

Múzeum nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici: 80 vozidiel a Slovenská strela na jednom mieste

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Múzeum nákladných automobilov Tatra sa nachádza v Kopřivnici na juhozápadnom okraji areálu automobilky Tatra v priestoroch bývalej zliarne. Je zamerané na nákladné, vojenské a špeciálne automobily…

Muži vs. ženy: Kto je agresívnejší za volantom?

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čo znamená byť zdvorilý na ceste? Po prvé byť vodičom predvídateľným, nie chaotickým a plným emócií. Po druhé dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Ale tým to…

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov