14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).
Vývar je dobrota, je to šťastie, je to nedeľný obed snov. Bohužiaľ, jedna nenápadná chyba ho môže účinne pripraviť o chuť. Kedy by ste mali vývar osoliť? Hneď ako doň vložíte mäso? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, to nie je také očividné.

Foto: shutterstock.com/beats1
Vývar sa zdá byť jednoduchým receptom – mäso vložíte do hrnca, zalejete vodou a keď začne vrieť, pridáte zeleninu, korenie a bylinky, ako napríklad petržlen. Znie to triviálne, však? Možno. Existuje však jedno pravidlo, ktoré zaručuje úspech vývaru. Ide o dochutenie soľou.
Soľ je zvýrazňovačom chuti takmer každého jedla. Bez soli nič nechutí dobre a fanatici solia aj puding…. Keď však ide o vývar – našu národnú dobrotu, banálna chyba so soľou účinne pripraví pokrm o chuť. Kedy by sa teda mal osoliť?
Soľ vynáša chuť na povrch
Soľ je najdôležitejším korením v každej kuchyni. Musí sa však používať veľmi uvážene. Nejde o presolenie jedla, ale o zvýraznenie chuti. Nanešťastie, soľ to účinne blokuje. Ak pridáte soľ do vývaru hneď po uvarení mäsa, určite budete sklamaní jeho chuťou. Aj farba – soľ blokuje tuk z mäsa a spôsobuje, že sa vlákna uzatvárajú. Potom bude vývar nielen nechutný, ale aj bledý.

Foto: shutterstock/Yuphayao Pooh’s
Kedy sa má vývar osoliť?
Odborníci (a babičky) tvrdia, že vývar sa má soliť až tesne pred koncom varenia. Nezáleží na tom, či varíte kráľovský vývar (hovädzie, kuracie a kačacie mäso) alebo vývar z hydiny a hovädzieho mäsa či divej hydiny. Pravidlo je jediné: soľte 10 minút pred koncom varenia.
Prečo je to také dôležité?
Soľ dodáva jedlu chuť a zvýrazňuje ju. Keď však ide o vývar, oplatí sa nesiahnuť po soľničke. Toto jedlo by sa malo variť pomerne dlho na veľmi miernom ohni – vtedy mäso a zelenina odovzdajú vývaru maximum chuti. Ak pridáte soľ príliš skoro, mäso aj zelenina sa „uzavrú“ a ich chuť bude menej intenzívna.

Foto: shutterstock.com/from my point of view
Babičky majú ako zvyčajne pravdu: „vývar sa má variť aj 3-4 hodiny, a soľ sa dáva, keď sa vôl na vidličku napichne“. Ale „vôl na vidličke“ nebude, ak polievku osolíte príliš skoro. To je tajomstvo dokonalého vývaru – mäso je mäkké, potom ho osolíte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Polievka na imunitu a upírov. Zješ porciu a budeš sa cítiť ako čarodejník
Polievka z tejto lacnej zeleniny nemá konkurenciu. Pridám pár ingrediencií a vykúzlim chutnú večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.