Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Tipy, Zdravie,

Krátka doba platnosti? Nevyhadzujte to! 3 jednoduché triky, ako predĺžiť ich čerstvosť až na 6 mesiacov

12.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Trend neplytvania potravinami je na Slovensku a na celom svete čoraz rozšírenejší. Aby ste však mohli žiť v súlade s myšlienkou nulového...

12.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).

Trend neplytvania potravinami je na Slovensku a na celom svete čoraz rozšírenejší. Aby ste však mohli žiť v súlade s myšlienkou nulového odpadu, musíte si osvojiť niekoľko kľúčových zásad skladovania a spracovania potravín. Sú jednoduché a rýchle a môžu vám ušetriť veľa peňazí.

mrazenie_rozmrazovanie
Musíte si osvojiť niekoľko kľúčových zásad skladovania a spracovania potravín. Sú jednoduché a rýchle a môžu vám ušetriť veľa peňazí.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Trend neplytvania potravinami je v našej krajine čoraz populárnejší, a to nielen z dôvodov svetonázoru. Často ide aj o veľké úspory. Supermarkety vychádzajú v ústrety zákazníkom tým, že vo svojich predajniach vytvárajú špeciálne zóny, kam sa odkladajú napríklad potraviny s krátkou dobou spotreby alebo s poškodeným obalom. Nezriedka sa za takéto výrobky platí len 30 % ich pôvodnej hodnoty. Okrem toho existujú špeciálne aplikácie na podporu takýchto akcií obchodov, pekární alebo reštaurácií. Preto sa oplatí poznať niekoľko mechanizmov a princípov spracovania potravín, aby ste ich mohli správne a bezpečne používať.

Prečo by ste nemali rozmrazené potraviny znovu zamraziť?

Ak sa snažíme zachrániť potraviny s krátkym dátumom, ktoré boli zmrazené, ale z nejakého dôvodu sa začali rozmrazovať, nemali by sme ich znovu vkladať do mrazničky. Je to veľmi dôležité, pretože tento proces môže podporiť množenie baktérií. Tie sa zasa môžu pri izbovej teplote alebo pri teplote blízkej izbovej teplote rýchlo množiť, čo môže viesť k otrave potravinami po ich konzumácii. Okrem toho mnohé výrobky, ako napríklad mäso alebo ovocie, môžu počas takýchto cyklov stratiť svoju kvalitu a čerstvosť. Čo teda robiť s takýmito už rozmrazenými potravinami? Zo zmrazeného ovocia odporúčame vyrobiť všetky druhy konzerv. Na druhej strane mäso sa jednoducho tepelne upraví, aby sa potlačili už prebehnuté procesy, a môže sa opäť zmraziť napríklad vo forme čatní pripravených na konzumáciu.

Ukladanie mrkvy do piesku je trik, ktorý poznali už naše babičky

Ak sa vám podarilo kúpiť veľké množstvo koreňovej zeleniny za nízku cenu, oplatí sa použiť trik, ktorý používali už naše babičky a prababičky, aby ste ju uskladnili dlhšie. Umiestnite zeleninu, ako je mrkva, petržlen, červená repa alebo zeler, do debny alebo prepravky so suchým pieskom, pričom vrstva piesku je na dne a na vrchu, aby sa minimalizovalo vysychanie. Piesok zabezpečí dostatočnú vlhkosť a ochráni zeleninu pred vysychaním. Takto uskladnená zelenina môže vydržať až šesť mesiacov.

Skladovanie suchých výrobkov v tesne uzavretých nádobách je preto nielen otázkou hygieny a organizácie
Foto: shutterstock/VH-studio

Skriňa, v ktorej sú potraviny uložené, je veľmi dôležitá

Ak chceme, aby suché produkty, ako sú múka, krupica, ryža atď., vydržali v našej kuchyni čo najdlhšie, mali by sme sa uistiť, že skriňa, v ktorej sú tieto potraviny uložené, je v dobrom stave. Najväčším nebezpečenstvom v tejto situácii je vlhkosť a hmyz. Aby sme tomu zabránili, skriňa by sa mala najprv udržiavať v čistote, aby sa v nej nehromadili nečistoty a prach. Veľmi dobrým návrhom v tomto prípade je skladovať ich v uzavretých nádobách. Jednak to pomáha zachovať ich čerstvosť tým, že ich chráni pred vlhkosťou, vzduchom a hmyzom.

Po druhé, tesne uzavreté nádoby zabraňujú šíreniu pachov, čo je dôležité najmä v prípade korenín a aromatických prísad. Napokon, tesne uzavreté nádoby chránia výrobky pred škodlivými látkami z vonkajšieho prostredia, ktoré môžu ovplyvniť ich kvalitu a trvanlivosť. Skladovanie suchých výrobkov v tesne uzavretých nádobách je preto nielen otázkou hygieny a organizácie, ale aj spôsobom zachovania čerstvosti a kvality skladovaných potravinových zložiek.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Žiadne vrecká. Slováci často zmrazujú potraviny v komerčných vreckách bez toho, aby si uvedomili dôsledky

Potraviny v chladničke vydržia dlhšie čerstvé. Triviálny trik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnite na pasce na muchy. Stačí vrecko s vodou a k oknám sa nedostanú.

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Napat_M). Konečne zabudnete na obaly a pasce na muchy. A nebudete potrebovať insekticídy, elektrofumigátory ani postreky, ktoré by hyzdili…

Toto sú najhoršie cestoviny. Pri kúpe dávajte pozor na farbu

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dagmara Ponikiewska) Cestoviny nie sú to isté ako cestoviny. Ukazuje sa, že niektoré výrobky sú skutočným pokladom výživových hodnôt,…

Tento čučoriedkový koláč pripravíte za 10 minút. Nepotrebujete ani mixér

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marcus Z-pics). Začala sa sezóna čučoriedok. Stojí za to využiť tieto sladkokyslé plody, ktoré v kuchyni voňajú lesom. Sú…

Pripomína plátok šťavnatého melóna. Má nízky obsah kalórií a upokojujúci účinok na črevá

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Hoci názov „melónová reďkovka“ môže naznačovať, že ide o zvláštny hybrid, v skutočnosti nemá nič spoločné s ovocím.…

Napadla susedove paradajky pleseň? Ošetrite ich týmto postrekom, než začnú hniť aj vaše

26.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Radovan1). Hoci sezóna zberu paradajok je predovšetkým júl a august, aj jún je z hľadiska záhradkárov dôležitý. Navyše, júnové…

Auto Trendy

Toto ti poisťovňa nikdy nepovie: Máš nárok na náhradné vozidlo zadarmo

26.06.2025, Redakcia Auto trendy Po nehode zostaneš bez auta a čakáš na opravu? Ak si nehodu nespôsobil, poisťovňa vinníka ti musí zo zákona zaplatiť náhradné vozidlo, ale nikdy ti o…

Zatuchnutá klíma v aute ohrozuje zdravie: Ozón vyriešiť všetky problémy

26.06.2025, Redakcia Auto trendy Nepríjemný zápach z klimatizácie nie je len otravný, ale aj nebezpečný pre zdravie. Plesne a mikroorganizmy na výparníku môžu spôsobiť bolesti hlavy, pálenie očí a dýchacie…

Volvo oficiálne potvrdilo: Elektrické EX60 príde začiatkom budúceho roka

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Volvo oficiálne potvrdilo, kedy uvedie na trh svoj nový elektrický model EX60. Elektrický model k XC60 bude oficiálne odhalený začiatkom budúceho roka a prinesie revolučné…

Európske cesty plné pascí: Čo musíte vedieť pred letnou dovolenkou

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Plánujete letnú dovolenku autom po Európe? Rôzne krajiny majú odlišné pravidlá, ktoré sa môžu rýchlo meniť a zaskočiť aj skúsených vodičov. Praktický sprievodca vám pomôže…

Vlna horúčav zasiahla Európu: V Chorvátsku červený poplach, v Španielsku až 42°C

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Vlna horúčav postupuje na Európu. O vysokej teplote a súvisiacich nebezpečenstvách informujú agentúry v Španielsku či Chorvátsku. V týchto krajinách už vydali špeciálne varovania. V…

Revolučný materiál môže zmeniť výrobu pneumatík

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Harvardskí vedci vyvinuli nový materiál tanglamér, ktorý je desaťkrát pevnejší a štyrikrát odolnejší voči praskaniu ako bežná guma. Tento prelomový objav môže výrazne zmeniť výrobu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov