Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Je potrebné kuracie filé pred varením umyť?

12.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Vladyslav Lehir). Hydina je v kuchyni univerzálnym produktom, ktorý používame takmer každý deň. Mnohí ľudia – tesne pred prípravou večere – rozmýšľajú, či treba...

12.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Vladyslav Lehir).

Hydina je v kuchyni univerzálnym produktom, ktorý používame takmer každý deň. Mnohí ľudia – tesne pred prípravou večere – rozmýšľajú, či treba kuracie filé pred varením umyť. Hoci o tejto téme existuje veľa mýtov, len jedno riešenie je správne.

Je potrebné kuracie filé pred varením umyť?
Foto: shutterstock.com/Vladyslav Lehir

Niektorí ľudia hydinu na začiatku prípravy opláchnu pod tečúcou vodou, niektorí ju potierajú citrónovou šťavou alebo trochou octu a niektorí ju len začnú krájať. Ktorý z týchto spôsobov je najlepší? Oplatí sa to zistiť, pretože ostatné dve metódy môžu byť zdraviu škodlivé.

Mali by ste kuracie filé pred varením umyť?

Mnohí domáci kuchári pred varením mäso automaticky opláchnu pod tečúcou vodou. Myslia si, že tým ho očistia od nečistôt, ale medzitým robia veľkú chybu, ktorá sa môže skončiť infekciou. Mäso veľmi často obsahuje baktériu campylobacter jejuni, ktorá je nebezpečná pre naše zdravie (a ktorá sa nachádza v tráviacom trakte zvierat – v poslednom čase dokonca častejšie ako salmonela). Umývaním infikovaného mäsa sa preto môže táto baktéria rozšíriť nielen po dreze, ale aj na iné časti kuchyne, napríklad na pracovnú dosku. Starší ľudia a deti sú najviac ohrození infekciou.

Mäso by sa nemalo umývať pred pečením, varením alebo vyprážaním. Baktéria sa pomerne rýchlo usmrtí tepelnou úpravou
Foto: shutterstock.com/Tatiana Volgutova

Malo by sa kuracie filé pred varením umyť? Hydina je, žiaľ, najčastejším prostredím pre uvedené baktérie. Na 100 g kuracej kože sa môže nachádzať až 100 000 baktérií. Ako môžete minimalizovať riziko infekcie? Samozrejme, pred jedlom by ste si nemali zabúdať umývať ruky, dôkladne čistiť dosku na krájanie, nože a ostatné kuchynské náčinie. Mäso by sa nemalo umývať pred pečením, varením alebo vyprážaním. Baktéria sa pomerne rýchlo usmrtí tepelnou úpravou – stačí 15 minút pri teplote približne 70 stupňov Celzia.

Zabije citrónová šťava alebo ocot baktérie na mäse?

Hoci väčšina ľudí vie, že kuracie filé by sa pred varením nemalo umývať, stále sa obávajú nechať ho bez akejkoľvek predbežnej úpravy. Preto niektorí siahajú po kyslých roztokoch, ktorými hydinu potierajú alebo oplachujú. Zabije citrónová šťava alebo ocot baktérie na mäse? Žiaľ, nie, umývanie surovej hydiny takýmito tekutinami mikroorganizmy neodstráni. Okrem toho môže zvýšiť riziko krížovej kontaminácie. Najdôležitejšia bude preto tepelná úprava – škodlivé baktérie odstráni len vyprážanie, pečenie alebo varenie.

ruky, uterák, mydlo
Pred aj po práci v kuchyni si pomocou mydla dôkladne vydrhnite ruky a opláchnite ich pod teplou vodou. Je dôležité, aby ste si umyli aj zápästia a priestory medzi prstami.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay/ivabalk

Ako si správne umývať ruky?

Aby ste sa vyhli nákaze baktériami, je predovšetkým dôležité dodržiavať hygienu pri príprave jedla. K nákaze môže dôjsť v dôsledku oplachovania kurčaťa pod tečúcou vodou alebo konzumácie nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nezabudnite si preto po manipulácii s hydinou dôkladne umyť pracovnú dosku, drez a dosku (je dobré mať špeciálnu len na krájanie tohto druhu potravín).

Nesmiete zabúdať ani na seba. Ako si správne umývať ruky pri príprave surového mäsa? Pred aj po práci v kuchyni si pomocou mydla dôkladne vydrhnite ruky a opláchnite ich pod teplou vodou. Je dôležité, aby ste si umyli aj zápästia a priestory medzi prstami.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ukázala, ako sa čistí kuracie filé. Nie každý to vie. „Najlepší trik všetkých čias“

Červená škvrna na mäse. Často vyvoláva obavy a len málo ľudí vie, odkiaľ vlastne pochádza


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnite na pasce na muchy. Stačí vrecko s vodou a k oknám sa nedostanú.

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Napat_M). Konečne zabudnete na obaly a pasce na muchy. A nebudete potrebovať insekticídy, elektrofumigátory ani postreky, ktoré by hyzdili…

Toto sú najhoršie cestoviny. Pri kúpe dávajte pozor na farbu

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dagmara Ponikiewska) Cestoviny nie sú to isté ako cestoviny. Ukazuje sa, že niektoré výrobky sú skutočným pokladom výživových hodnôt,…

Tento čučoriedkový koláč pripravíte za 10 minút. Nepotrebujete ani mixér

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marcus Z-pics). Začala sa sezóna čučoriedok. Stojí za to využiť tieto sladkokyslé plody, ktoré v kuchyni voňajú lesom. Sú…

Pripomína plátok šťavnatého melóna. Má nízky obsah kalórií a upokojujúci účinok na črevá

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Hoci názov „melónová reďkovka“ môže naznačovať, že ide o zvláštny hybrid, v skutočnosti nemá nič spoločné s ovocím.…

Tento spôsob stravovania ovplyvňuje nielen naše fyzické zdravie. Vedci varujú

26.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inside Creative House). Spôsob, akým jeme, a naša pohoda sú úzko prepojené. Vedci to vedia a bližšie sa pozreli…

Auto Trendy

Toto ti poisťovňa nikdy nepovie: Máš nárok na náhradné vozidlo zadarmo

26.06.2025, Redakcia Auto trendy Po nehode zostaneš bez auta a čakáš na opravu? Ak si nehodu nespôsobil, poisťovňa vinníka ti musí zo zákona zaplatiť náhradné vozidlo, ale nikdy ti o…

Zatuchnutá klíma v aute ohrozuje zdravie: Ozón vyriešiť všetky problémy

26.06.2025, Redakcia Auto trendy Nepríjemný zápach z klimatizácie nie je len otravný, ale aj nebezpečný pre zdravie. Plesne a mikroorganizmy na výparníku môžu spôsobiť bolesti hlavy, pálenie očí a dýchacie…

Volvo oficiálne potvrdilo: Elektrické EX60 príde začiatkom budúceho roka

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Volvo oficiálne potvrdilo, kedy uvedie na trh svoj nový elektrický model EX60. Elektrický model k XC60 bude oficiálne odhalený začiatkom budúceho roka a prinesie revolučné…

Európske cesty plné pascí: Čo musíte vedieť pred letnou dovolenkou

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Plánujete letnú dovolenku autom po Európe? Rôzne krajiny majú odlišné pravidlá, ktoré sa môžu rýchlo meniť a zaskočiť aj skúsených vodičov. Praktický sprievodca vám pomôže…

Vlna horúčav zasiahla Európu: V Chorvátsku červený poplach, v Španielsku až 42°C

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Vlna horúčav postupuje na Európu. O vysokej teplote a súvisiacich nebezpečenstvách informujú agentúry v Španielsku či Chorvátsku. V týchto krajinách už vydali špeciálne varovania. V…

Revolučný materiál môže zmeniť výrobu pneumatík

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Harvardskí vedci vyvinuli nový materiál tanglamér, ktorý je desaťkrát pevnejší a štyrikrát odolnejší voči praskaniu ako bežná guma. Tento prelomový objav môže výrazne zmeniť výrobu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov