2.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511).
Je to jedna z najlepších a najvšestrannejších omáčok pod slnkom. Bolo by jednoduchšie vymenovať, s čomu sa nehodí, než s čím sa hodí. Je súčasťou pizze a cestovín. Pridáva sa do plnenej kapusty a mäsových guľôčok. Vylepšuje chuť plnenej zeleniny. Podľa jedného z nástrojov Google je už 20 rokov najobľúbenejšou omáčkou. Preto sa oplatí mať doma niekoľko pohárov. Už viete, o akú omáčku ide? Samozrejme, paradajková omáčka.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/11/shutterstock_1967864848.jpg)
Foto: shutterstock/irina2511
Podľa Trends Time Capsule, nástroja spoločnosti Google, ktorý zisťuje, aká populárna bola určitá fráza zadaná používateľmi internetu do vyhľadávača v danom roku (od roku 1999), paradajková omáčka kraľuje medzi omáčkami už 20 rokov. Od roku 2004 až do roku 2023 bola na prvom mieste, t. j. bola to omáčka, ktorú používatelia vyhľadávali najčastejšie. Zaujímavé je, že v roku 2003 nebola ani v prvej päťke. V tom čase vládla omáčka alfredo, ktorá sa delila o prvé miesto, na druhom mieste bola pálivá omáčka, na treťom mieste omáčka na pizzu, na štvrtom mieste omáčka na špagety a na piatom mieste holandská omáčka. Samozrejme, s veľkou pravdepodobnosťou by sa dalo namietať, že omáčka na pizzu aj omáčka na špagety sú paradajkové omáčky, ale podstatné je samotné znenie.
Posledných 20 rokov je však nesporným lídrom paradajková omáčka, ktorú spomíname menovite. V minulom roku predbehla sójovú omáčku (druhé miesto), bešamelovú omáčku (tretie), bolonskú omáčku (štvrté) a pálivú omáčku (piate). Vôbec nás to neprekvapuje, pretože je mimoriadne univerzálna, hodí sa k mnohým jedlám a predovšetkým výborne chutí. A čo je najlepšie, vyrobíte si ju sami doma a z čerstvých paradajok. Máme pre vás takýto recept.
Recept na domácu paradajkovú omáčku. Jej príprava je hračka
Ingrediencie:
- 1 kg paradajok,
- cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžičky cukru,
- soľ,
- pol čajovej lyžičky sušeného oregana,
- olivový olej.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/02/shutterstock_523388821.jpg)
Foto: shutterstock.com/Brian Yarvin
Spôsob prípravy:
Paradajky nakrájame na štvrtiny a vložíme ich do hrnca alebo misy. Zalejte vriacou vodou a zeleninu v nej nechajte asi tri minúty. Z sparených paradajok opatrne odstráňte šupku. Nakrájajte ich nadrobno. Pridáme do hrnca a varíme asi 15 minút.
Po tomto čase ich rozmixujte na omáčku. Dochuťte oreganom a iným korením (ak máte radi) podľa chuti. Varte pomerne dlho na miernom ohni, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Očistite cesnak a cibuľu. Nakrájajte ju nadrobno a pridajte do hrnca s paradajkami. Pridajte dve polievkové lyžice olivového oleja, opäť ochuťte oreganom a štipkou soli a niekoľko minút povarte. Nakoniec prisypte ešte trochu cukru a omáčku prikrytú varte asi 20 minút. Hotovú omáčku preložte do pohárov a otočte hore dnom, aby sa uzavrela.
Redakcia Vášeň v tebe.