Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tekutina, ktorú vylejete, robí na panvici zázraky. Mäso bude mäkké a šťavnaté ako nikdy predtým

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Meliukh). Čo sa dá urobiť, aby mäso na guláš nebolo tvrdé? Pravdepodobne ste sa nad tým niekedy zamýšľali, keď mäso vychádza ako podošva...

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Meliukh).

Čo sa dá urobiť, aby mäso na guláš nebolo tvrdé? Pravdepodobne ste sa nad tým niekedy zamýšľali, keď mäso vychádza ako podošva a sotva sa dá nabrať vidličkou. Dnes vám poradíme, ako pripraviť dokonale jemné a mäkké mäso na panvici, a to s pomocou tekutiny, ktorú polovica z nás vyleje.

Čo robiť, aby mäso na guláš nebolo tvrdé?
Foto: shutterstock/Irina Meliukh

Ak máte v pláne na večeru dusené hovädzie mäso, maďarský guláš, strogoňov alebo inú mäsitú špecialitu, už sa nemusíte obávať, že mäso bude tvrdé a gumové. Samozrejme, najproblematickejšie býva hovädzie mäso, ktoré sa veľmi ľahko prepečie. Problematické je aj bravčové pliecko a krkovička, ktoré často vyjdú gumené, zatiaľ čo hydina má tendenciu na panvici vysychať a niekedy sa dokonca postavíte na hlavu a mäso vyjde tvrdé a nechutné.

Gumové a tvrdé mäso dokáže pokaziť každý pokrm a bez ohľadu na to, koľko chutných príloh dáme do omáčky alebo ako veľmi ju okoreníme, keď narazíme na kus podrážky, ktorý nám hrozí vykloubiť čeľusť, všetka chuť na jedlo sa vytratí. A pritom to tak vôbec nemusí byť.

Gumové a tvrdé mäso dokáže pokaziť každý pokrm a pritom to tak vôbec nemusí byť.
Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu

Čo urobiť, aby bolo mäso šťavnaté a jemné? Hodí sa podceňovaná tekutina

Ak chcete pripraviť chutné mäso s omáčkou alebo guláš, musíte ho najprv opiecť, aby sa uzavrelo a zachovalo si všetku šťavu. Až potom pridajte vodu alebo vývar (samozrejme, horúci). Uprostred intenzívneho vyprážania je však dobré nejakým spôsobom „zapečatiť“ vlákna mäsa, ktoré sa síce vplyvom teploty spojili, ale počas miešania sa môžu odpečatiť. Na pomoc príde šťava z kyslých uhoriek. Prekvapení? Už sme vám povedali, o čo ide. Kyselina obsiahnutá v kyslej uhorkovej šťave rýchlo rozštiepi bielkoviny mäsa, ale len na miestach, ku ktorým má prístup, t. j. na vonkajšej strane kúskov. Tým sa zabezpečí, že všetka chuť zostane vnútri a mäso bude šťavnaté, jemné a plné chuti. Okrem toho šťava z kyslých uhoriek skvele zvýrazňuje chuť pokrmu bez toho, aby v ňom akokoľvek dominovala. Na 1 kg mäsa stačí 1/4 šálky kyslej šťavy.

Šťavu z kyslých uhoriek polovica z nás vyleje. A pritom pomáha pripraviť dokonale jemné a mäkké mäso.
Foto: shutterstock.com/Kinek00

Toto sú veci, ktoré by ste mali vedieť o smažení mäsa

Ani tá najkyslejšia šťava vám však nepomôže, ak pri príprave mäsa na guláš urobíte základné chyby. Po prvé, tuk, na ktorom chcete mäso opiecť, musí byť naozaj poriadne horúci. Dávať mäso do studeného tuku je takmer zločin a to vám povie každý kuchár. Ďalšou chybou, ktorej sa treba vyhnúť, je hádzanie studeného mäsa do panvice. Po vybratí z chladničky by sa malo zohriať na izbovú teplotu. Ďalšia vec, ktorú si málokto uvedomuje, je, že po vhodení mäsa do panvice by ste ho mali nechať odpočívať a nie ho každú chvíľu miešať. Neustále miešanie spôsobí, že mäso pustí veľa vody a nezachráni ho žiadna kyslá šťava.

A ak plánujete pripraviť jemné a šťavnaté hovädzie mäso, pridajte kvapku suchého červeného vína.
Foto: shutterstock/Zu Kamilov

Namiesto šťavy z kyslých uhoriek môžete použiť aj iné kyslé tekutiny. Výborne sa hodí aj šťava z kyslej kapusty alebo nakladaných paradajok. Citrónová šťava alebo zdravý a chutný jablčný ocot tiež nie sú na zahodenie. A ak plánujete pripraviť jemné a šťavnaté hovädzie mäso, pridajte kvapku suchého červeného vína.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako správne krájať mäso? Bežná chyba vám zničí každý guláš a dusené mäso

V kráľovských mletých rezňoch nie je miesto pre strúhanku. Skúste to a čoskoro na ňu zabudnete


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pridajte do vývaru na konci varenia. Bude zlatistý a číry ako nikdy predtým

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Slováci milujú vývar, takže nie je divu, že sa veľmi často objavuje na našich stoloch. Lahodný zeleninovo-mäso vývar,…

Pristupujte k problému komplexne. Dôležitá je strava, spánok aj hydratácia.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Subbotina Anna). V svete plnom kozmetických noviniek, estetických zákrokov a drahých krémov sa ľahko zabúda, že to najdôležitejšie pre…

Pite v najhorúcejších dňoch. Vaše telo ľahko odolá horúčave

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave). Leto je obdobím vysokých teplôt, keď telo potrebuje osobitnú starostlivosť a správnu hydratáciu. Okrem vody by ste…

Potrebujete len jednu misku, vodu a polievkovú lyžicu ľanového semienka. Zabudnete na mozole a suché päty

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vitstyle). Ľanové semienko je súčasťou zdravej stravy, podporuje trávenie, stará sa o črevá a poskytuje cenné mastné kyseliny. Poznáte…

Pridajte si pol čajovej lyžičky do rannej kávy. Váš metabolizmus sa zrýchli

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elina Yevgrashkina). Káva je nápoj, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť ráno. Dodáva nám energiu, zlepšuje koncentráciu a…

Auto Trendy

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Dacia Duster: Cenovo dostupné SUV, ktoré si získalo srdcia zákazníkov

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster je jedným z najobľúbenejších SUV na trhu. Jej popularita neustále rastie, pretože ponúka kombináciu nízkej ceny, priestrannosti, praktickosti a atraktívneho dizajnu. Navyše, zákazníci…

Peralta S: Futuristické Maserati inšpirované vesmírnou loďou

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Peralta S, jedinečný automobil s dizajnom pripomínajúcim UFO, je poctou legendárnemu Maserati Boomerang z roku 1972. Tento futuristický model, navrhnutý Fabriziom Giugiarom, synom slávneho dizajnéra…

Unikátne objavy v Amazonskom pralese: Sedem gigantických urn odhalilo tajomstvá minulosti

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - V brazílskej časti Amazonského pralesa došlo k výnimočnému objavu. Sedem obrovských urn, ukrytých pod povrchom zeme, odhalilo fascinujúce detaily o pohrebných rituáloch predkolumbovských kultúr. Archeológovia…

Ferrari Amalfi: Elegantnejšie, modernejšie a ešte rýchlejšie

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Po piatich rokoch od uvedenia na trh prechádza Ferrari Roma významnou transformáciou. Model dostáva nové meno – Amalfi, prepracovaný dizajn, modernizovaný interiér a ešte vyšší…

Dohoda medzi Veľkou Britániou a USA: Čo to znamená pre automobilový priemysel?

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Britské autá vyvážané do Spojených štátov už nebudú zaťažené 25 % clom. Od 30. júna platí nová dohoda medzi oboma krajinami, ktorá znižuje túto sadzbu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov