Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Ekológia, Tipy, Záhrada, Zdravie,

Nikdy ich nevyhadzujte do koša. Zoznam ich použitia je takmer nekonečný

8.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Ron Lach/Oksana D). Väčšinou sa s nimi zaobchádza nedbalo a končia rovno v odpadkovom koši ako odpad, ktorý nikto nepotrebuje. Majú však množstvo cenných...

8.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Ron Lach/Oksana D).

Väčšinou sa s nimi zaobchádza nedbalo a končia rovno v odpadkovom koši ako odpad, ktorý nikto nepotrebuje. Majú však množstvo cenných vlastností, stávajú sa nielen pomôckou pri každodennej práci v záhrade, ale aj dôležitým prvkom domácej starostlivosti o pleť a dokonca zložkou nápojov s blahodarnými účinkami. Na čo všetko sa dajú použiť škrupiny z orechov? Tu sa dozviete, na čo všetko sa dajú použiť.

Foto: pexels.com/Ron Lach

Vlašské orechy sú skutočnou zdravotnou bombou. Sú bohatým zdrojom omega-6 a omega-3 polynenasýtených mastných kyselín a obsahujú aj cenné aminokyseliny, vitamíny skupiny B a minerály – najmä draslík, fosfor, horčík, zinok, mangán a jód. Vďaka tomu chránia kardiovaskulárny systém, posilňujú nervový systém a zlepšujú činnosť mozgu, zmierňujú tiež žalúdočné ťažkosti alebo podporujú liečbu reumatoidnej artritídy. Niet divu, že ich ochotne pozývame do nášho každodenného jedálnička.

Keď však konzumujeme chutné a zdravé orechy, s ich škrupinami zaobchádzame ako so zbytočným odpadom a vyhadzujeme ich rovno do koša. Zvyčajne si tiež neuvedomujeme, koľko dôležitých a užitočných využití majú.

Na čo sa dajú použiť škrupiny vlašských orechov? Starostlivosť o pokožku

Škrupiny vlašských orechov sú vhodné najmä na každodennú starostlivosť o pleť. Účinné chemické zlúčeniny, ktoré obsahujú, vrátane trieslovín, so sťahujúcimi a antiseptickými vlastnosťami, dodajú pleti stratený lesk a pružnosť a pomáhajú zmierniť akné a zápaly.

Škupiny stačí spariť, vysušiť a rozomlieť alebo rozbiť kladivom, potom ich zaliať vriacou vodou a na niekoľko hodín odložiť. Potom ich sceďte. Toto tonikum používajte ráno a večer na umývanie tváre a vmasírujte ho do vyčistenej pleti.

Na prípravu domáceho peelingu možno použiť aj dobre pomleté orechové škrupiny. Stačí ich zmiešať s trochou oleja alebo jogurtu a vmasírovať do tváre a krku. Po niekoľkých minútach opláchnite vodou.

Na čo sú dobré škrupiny vlašských orechov? Špecifické pre vlasy

Orechové škrupiny vám ušetria aj nejaké peniaze za návštevy kaderníka. Okrem iného sa dajú použiť na výrobu domáceho farbiaceho oplachu. Už naše babičky poznali a úspešne používali škrupiny vlašských orechov ako skvelý spôsob na stmavenie čiernych, hnedých alebo ryšavých vlasov. Nejde o nič menšie ako o domáci prostriedok na šedivé vlasy.

Ako si vyrobiť oplach na vlasy zo škrupín vlašských orechov? Škrupiny zalejte vriacou vodou a varte na miernom ohni približne 30 minút. Po uplynutí tejto doby ich sceďte a nechajte vychladnúť. Vlažným nálevom si po umytí vlasov šampónom opláchnite vlasy.

V porovnaní s chemickými farbami na vlasy tento výrobok vlasy nezaťažuje a nespôsobuje podráždenie. Navyše vlasy nielen stmavuje, ale aj posilňuje, zlepšuje ich stav a dodáva im lesk.

Foto: pexels.com/Oksana D

Na čo používať orechové škrupiny? Belšie zuby

Hoci orechové škrupiny farbia vlasy, niekedy sa používajú aj ako prírodná pasta na bielenie zubov. Tento domáci produkt vraj nielenže vybieli úsmev, ale navyše pomáha zbaviť sa zubného kameňa.

Na prípravu tekutiny na záchranu zubov nasypte do pohára studenej vody asi šesť orechových škrupín. Potom ich 20 minút zahrievajte na miernom ohni a potom nechajte vychladnúť. Potom do odvaru namočte zubnú kefku a čistite si zuby aspoň 2-3 minúty. V podobnej kúre pokračujte ešte týždeň alebo dva, kým nedosiahnete požadovaný výsledok.

Na čo použiť škrupiny vlašských orechov v záhrade? Hnojivo z orechových škrupín

Škrupiny vlašských orechov by mali oceniť aj záhradkári. Majú totiž vo svojom zložení veľa makroživín, ktoré sa dajú využiť na posilnenie rastlín v záhrade a v domácnosti. Možno z nich pripraviť cenné hnojivo, ktoré:

  • dodajú rastlinám živiny,
  • podporí ich rast,
  • stimuluje kvitnutie,
  • posilní odolnosť rastlín,
  • chráni pred škodcami.

Jeho vlastnosti ocenia rastliny so zelenými listami aj kvitnúce rastliny – orchidey, fialky a dokonca aj sukulenty. Ako si vyrobiť hnojivo zo škrupín vlašských orechov? Stačí dať dve hrste suchých škrupín do hrnca, zaliať ich 1-1,5 litrom vody a variť 20 minút. Po vychladnutí sceďte a získaný nálev nalejte do konvičky a zrieďte vodou v pomere 1:3.

Orechové škrupiny sa môžu použiť aj pri sadení. Keď sa rozdrvia na menšie kúsky, môžu sa použiť ako drenáž. Škrupiny môžete použiť aj ako mulč pre rastliny v záhrade. Na oplátku zabránia prerastaniu buriny a postupným uvoľňovaním živín pôdu aj pohnoja.

Čo vyrobiť z orechových škrupín? Nápoje „pre zdravie

Orechové škrupiny podporia aj naše zdravie. V kombinácii s jablčným octom vyhlásia boj proti kŕčovým žilám. Škrupiny stačí zaliať octom a odložiť na približne tri týždne. Po uplynutí tejto doby namočte do odvaru gázu a priložte ju priamo na postihnuté miesta. Týmto spôsobom sa mierne zmiernia sprievodné bolesti a nepríjemné pocity.

Už naše babičky poznali blahodarné účinky orechových škrupín. Okrem oplachovania vlasov si s radosťou pripravovali aj nálevy a čaje, ktoré sa s príchodom chladného počasia používali ako prírodný liek proti kašľu a prechladnutiu.

Ako si pripraviť podobný čaj? Stačí dobre umyť škrupiny asi 10 orechov, zaliať ich litrom studenej vody a variť 30 minút. Na dochutenie pridajte tyčinku škorice a koreň zázvoru. Po uplynutí tejto doby hrniec zakryte a odstavte na 15 minút, aby sa škrupiny dobre vylúhovali. Keď všetko vychladne, odvar preceďte a pridajte doň med. Pite pohár trikrát denne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyhadzovanie škrupín z vlašských orechov? To je veľká chyba. Radšej si z nich vyrobte domácu kozmetiku

Nevyhadzujte orechové škrupiny do koša. Doma sa vám budú hodiť. Ušetríte veľa peňazí


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Kedy vysádzať hortenzie? Budú krásne kvitnúť, ak neurobíte jedinú chybu. Je to o zalievaní

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Creators). Hortenzia je pozoruhodná rastlina, ktorá prináša do záhrady veľa života. Nápadné kvety majú mnoho farieb a každá…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov