Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zvieratká,

Správanie často mylne považované za zlomyseľnosť. Smutná mačka zatiaľ prežíva utrpenie

17.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/pixabay). Mačky sa spájajú so zvieratami, ktoré sú mimoriadne nezávislé a sebavedomé. Sú to skutoční individualisti na štyroch labkách. To však neznamená, že ich...

17.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/pixabay).

Mačky sa spájajú so zvieratami, ktoré sú mimoriadne nezávislé a sebavedomé. Sú to skutoční individualisti na štyroch labkách. To však neznamená, že ich nepostihuje depresia. Zvieratá sú veľmi citlivé na rôzne faktory vrátane zmien v ich bezprostrednom okolí. Ako môžete u mačky rozpoznať smútok? Každá mačka ho môže prejavovať trochu inak, ale uistite sa, že viete, aké správanie by malo vyvolať vašu ostražitosť ako starostlivého majiteľa.

Foto: pexels/pixabay

Prečo sa vaša mačka vyprázdňuje mimo záchoda? Znak zlej životosprávy

Nepríjemnosť v domácnosti určite nie je spojená s mačacím ochorením. Je to znepokojujúci signál, ktorý môže súvisieť s ochorením močového mechúra, ale aj so smútkom mačky. Malátnosť sa vyskytuje vtedy, keď sa zviera cíti ohrozené.

Jeho prirodzenou reakciou je preto dôležitosť územia pre zlepšenie vlastného psychického komfortu a pocitu bezpečia. Stáva sa to napríklad po presťahovaní, veľkej rekonštrukcii alebo renovácii. Vždy dbajte na to, aby bol koterec vašej mačky umiestnený na mieste, ktoré je pre ňu ľahko prístupné, ale zároveň odľahlé.

Foto: shutterstock/Andrey_Kuzmin

Mačací koncert alebo nadmerná vokalizácia

Mačky signalizujú svoje rôzne potreby mňaučením. Môžu žiadať o viac pozornosti, o čas na hranie alebo o pochúťku. Ak sa však frekvencia a hlasitosť mňaučenia výrazne zvýši, môže to znamenať, že mačka je v depresii.

Keď je mačka smutná, môže začať vydávať pochmúrne a tiché zvuky. Intenzívne mňaučanie môže byť nielen dôsledkom depresie, ale aj znakom toho, že mačka trpí bolesťou. Vždy je dobré poradiť sa s veterinárom.

Dôležité pri starostlivosti o vašu mačku: Niektoré zvieratá, ktoré sa cítia smutné, sú veľmi tiché. Aj to by malo upútať vašu pozornosť.

Prečo ma mačka ignoruje?

Váš domáci miláčik sa zvyčajne rád maznal a hral. Keď ste prišli domov, privítalo vás mačacie pohladenie, ale už nejaký čas máte dojem, že sa vám vaša mačka vyhýba? Chová sa aj k ostatným členom domácnosti s odstupom?

Zmena osobnosti je znakom toho, že zviera môže prežívať extrémny smútok. Aj tie najspoločenskejšie mačky sa potom stávajú uzavretými, bojazlivými a väčšinu času trávia v izolovaných úkrytoch.

Smútok je jednou z príčin agresie u mačky

Zlá nálada vrčiaceho priateľa sa môže prejaviť ako podráždenosť a agresívne správanie. Bude sa vyhýbať fyzickému kontaktu a pokusy o hru alebo maznanie sa môžu skončiť tým, že mačka ukáže pazúry a poškriabe majiteľa.

Pri starostlivosti o pohodlie vášho domáceho maznáčika by ste ho nemali do ničoho nútiť. Keď sa zjavne necíti byť vo vašej spoločnosti, nenúťte ho. Mačiatko tiež potrebuje priestor. Môže to dať najavo svojou polohou:

  • utiahnutie tela;
  • zastrčenie uší, aby boli ploché a smerovali dozadu;
  • nasmerovanie vibrisov dopredu;
  • vyklenutie chrbta;
  • zvlnenie kože.

Ničenie predmetov nie je zo zlého úmyslu

Niektoré správania domácich mačiek nás môžu priviesť k šialenstvu. Určite sem patrí zhadzovanie predmetov alebo intenzívne škrabanie nábytku a stien. Na to by sme však nemali reagovať krikom a stotožňovať to s mačacími zlými úmyslami.

Je to spôsob, ako sa mačka vyrovnáva so smútkom, frustráciou a stresom. Násilné škrabanie predmetov v dome je tiež na zozname príznakov depresie u mačky.

Zmena chuti do jedla u mačky

Pozorovanie je v tomto prípade kľúčové. Smútok u mačky totiž môže viesť k strate aj nadmernej chuti do jedla. Uzavreté, mĺkve zviera nemá chuť nadšene bežať k miske. Niektoré mačky však svoj neduh „zjedia“.

Ak nie je pod kontrolou, môže to viesť k nadváhe a dokonca k obezite mačky. To jej následne nielen sťažuje pohyb alebo starostlivosť, ale tiež ju vystavuje riziku mnohých ochorení.

Foto: shutterstock/ketlit

Spí vaša mačka stále? Je to dôležitý signál

Nemožno poprieť, že mačky milujú leňošenie a určite ich možno zaradiť medzi zvieratá, ktoré radi spia. Ako dlho spí dospelá mačka? Zvyčajne strávi spánkom 12 až 16 hodín denne.

Zvýšené množstvo spánku však môže byť znakom toho, že prežíva veľký smútok. V takom prípade si bude vyberať odľahlé miesta a na krásne mačacie driemanie na kolenách môžete radšej zabudnúť.

Foto: shutterstock/Alena Ozerova

Ako sa vysporiadať s mačacím smútkom?

Nenechávajte svojho miláčika samého v núdzi. Zatiaľ čo smútok mačiek môže byť sezónnym stavom, ktorý sa vyskytuje na jeseň a v zime, nikdy by sa nemal ignorovať. Môže to byť spojené s chorobami a zraneniami. Návšteva špecialistu sa stáva nevyhnutnosťou.

Zlá nálada mačky je často výsledkom stresu, neustálej nudy, ako aj reakciou na náhle zmeny v každodennom živote doma. Pozrite sa na celé svoje prostredie, aby ste eliminovali stresory. Ak to nepomôže, pomôže vám konzultácia s behavioristom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Uprednostňuje vaša mačka teplé krmivo? Vysvetlenie môže byť prekvapujúce

Spí vaša mačka na tomto mieste? Má pre vás dôležitú správu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mňauká vaša mačka opakovane? Môže to mať niekoľko príčin. Takto môže volať o pomoc

25.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/savitskaya iryna). Mňaučenie mačiek je prirodzenou formou komunikácie so svetom. V niektorých prípadoch však môže byť vážnym volaním o…

Účinná zmes na kontrolu slimákov. Zmiešajte pár ingrediencií a už ich nikdy neuvidíte

24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dieter Hawlan). Máte na záhrade slimáky? Asi dobre viete, že bojovať s nimi nie je jednoduché. Títo škodcovia sa…

Zvuk, ktorému neodolá žiadna mačka. Zavolajte a okamžite pribehne

24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/savitskaya iryna). Aj keď povely opakujete mnohokrát, s rôznou rýchlosťou a intonáciou, váš miláčik stále zostáva ľahostajný? Nebojte sa.…

Posypte týmto. Mravce nadobro vyženiete z domu. Žiadne prostriedky v obchode takto nefungujú

24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Cherkas). Mravce sú hmyzom, ktorý obťažuje ľudí žijúcich na prízemí alebo v rodinných domoch. Hniezda si stavajú v blízkosti…

Jednoduchá a účinná pasca na komáre. Dobre poslúži doma aj na dovolenke

24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Lipso_Kozerga). Komáre sú v lete jedným z najotravnejších hmyzov. Stačí, ak večer otvoríme okno a ráno sa zobudíme so…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov