Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Ekológia, Tipy,

Zaschnutá mastnota na kuchynských obkladačkách a digestoroch. Spôsoby, ako si poradiť s odolnou špinou

13.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ERIK Miheyeu). Mastnota v kuchyni je všadeprítomná – počas varenia sa usadzuje nielen na indukčnej varnej doske alebo sporáku, ale aj na obkladačkách, digestore...

13.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ERIK Miheyeu).

Mastnota v kuchyni je všadeprítomná – počas varenia sa usadzuje nielen na indukčnej varnej doske alebo sporáku, ale aj na obkladačkách, digestore a nábytku. Ak sa pravidelne nečistí, mieša sa s prachom a vytvára zmes, ktorá sa ťažko odstraňuje. Ako možno každý z týchto povrchov účinne vyčistiť a zabrániť vzniku mastných usadenín?

Foto: shutterstock/ERIK Miheyeu

Mastnota na dlaždiciach a digestoroch – odkiaľ pochádza?

Digestor odvádza výpary, ktoré vznikajú pri varení. Spotrebič nasáva vzduch a vypúšťa ho von. Spolu so vzduchom prechádza cez odsávač pár aj množstvo mastnoty, prachu, vlhkosti alebo plynových pár, ktoré sa postupne usadzujú na všetkých súčastiach odsávača pár – kryte, mriežkach a filtroch.

Mastnota na dlaždiciach je tiež dôsledkom varenia – pri vyprážaní na panvici strieka na dlaždice, dosku a podlahu a vo forme výparov stúpa nad panvice. Tie obsahujú nielen vodnú paru, ale aj mikroskopické častice tuku. Čím častejšie a častejšie varíte, tým viac tuku sa usadzuje na vašom nábytku a dlaždiciach. Problémy s jeho odstraňovaním vznikajú preto, lebo sa mieša s prachom a vytvára zmes, ktorá sa ťažko čistí.

Domáce prostriedky na zaschnutú mastnotu na dlaždiciach

Zaschnutá mastnota na dlaždiciach je nielen nevzhľadná, ale predovšetkým nehygienická. Aj tie najkrajšie dlaždice vyzerajú nevábne, ak sú pokryté mastnotou. Možno ju rýchlo odstrániť špeciálnymi chemickými prípravkami, ale to je málo ekologické. Rovnako rýchlo a účinne môžete dlaždice vyčistiť pomocou toho, čo máte po ruke: jedlej sódy, vody a octu.

Spôsob 1 – ocot

Ocot je babičkin spôsob, ako si poradiť s mastnotou, vodným kameňom a mnohými ďalšími problémami v domácnosti. Stačí ho naliať do fľaše s rozprašovačom a potom ho nastriekať na všetky mastné povrchy. Po niekoľkých minútach ich stačí utrieť handričkou alebo papierovou utierkou a máte hotovo. Ak vám prekáža silný zápach čistého octu, zrieďte ho v pomere 1:2 s vodou a dvoma lyžicami prostriedku na umývanie riadu. Ďalšou zložkou zmesi, ktorá váš nábytok vyleští, je minerálny olej.

Spôsob 2 – sóda bikarbóna

Jedlá sóda je druhým najčastejšie odporúčaným prostriedkom v domácnosti na všetky druhy škvŕn. Poradí si s mastnotou na obkladačkách, doskách a odkvapoch. Znečistené povrchy najlepšie vyčistíte zmesou pripravenou zo 4 polievkových lyžíc jedlej sódy a 1 litra vody. Jednoducho ju naneste na dlaždice, vydrhnite špongiou a potom zotrite handričkou.

Foto: shutterstock/Corinna Haselmayer

Ako vyčistiť kuchynskú pracovnú dosku od mastných škvŕn?

Mastnota sa môže usadzovať aj na pracovnej doske. Na jej čistenie môžete použiť hotové chemické prípravky, ale pri nesprávnom použití môžu pracovnú dosku poškodiť. Ich nevýhodou je aj to, že obsahujú silné, často agresívne zložky, ktoré môžu byť nebezpečné pre zdravie. A na pracovnú dosku často kladiete jedlo alebo riad alebo sa jej dotýkate rukami, preto je lepšie neriskovať. Domácim prostriedkom, ktorý je účinný a šetrný k životnému prostrediu, nie je nič iné ako sóda s vodou. Mastné škvrny namočte do zmesi vody a sódy a po chvíli ich zotrite handričkou.

Ako vyčistiť digestor?

Na čistenie digestora sa hodia nielen chemikálie, ale aj domáce jednoduché metódy.

  • Na odstránenie čerstvých nečistôt na digestore stačí teplá voda s trochou prostriedku na umývanie riadu. Jednoducho navlhčite handričku alebo špongiu roztokom a dôkladne utrite všetky časti digestora.
  • Na čistenie digestora z nehrdzavejúcej ocele je ideálny detský olej – málokto vie, že má skvelé čistiace vlastnosti! Keď je na odsávači pár viac vrstiev mastnoty ako zvyčajne, olivový olej vám pomôže mastnú špinu rozpustiť. Naneste ho na digestor pomocou špongie a potom na nečistoty priložte handričku navlhčenú v horúcej vode. Potom špinu rozotrite tvrdou stranou hubky a nakoniec odstráňte zvyšky oleja papierovou utierkou.
  • Na čistenie vnútornej strany odsávača pár je ideálna octová voda. Roztok nalejte do rozprašovača (môže byť v pomere 1:1), nastriekajte ho na mriežku a nechajte pôsobiť 10-12 minút. Po uplynutí tejto doby povrch dôkladne vydrhnite tvrdou stranou špongie a celý ho utrite do sucha.

Čistenie odsávača pár je najlepšie vykonávať pravidelne. Nahromadená mastnota, ktorá sa mieša s prachom, vytvára skutočne ťažko odstrániteľnú zmes, ktorá si často vyžaduje namáčanie a drhnutie. Je dobré zvyknúť si utierať odsávač pár po každom použití a raz týždenne alebo aspoň raz za dva týždne ho dôkladne vyčistiť. Dbajte na viditeľné a skryté komponenty – mastný odsávač pár nielenže nevyzerá esteticky, ale ani nefunguje efektívne.

Odsávač pár pravidelne čistite, najmä ak ho používate v režime odsávania. Pracuje v uzavretom okruhu, takže ten istý vzduch, ktorý bol nasatý, sa po vyčistení vracia späť do miestnosti. Ak prechádza cez znečistený spotrebič, odsávač pár „vyfukuje“ do domácnosti vzduch, ktorý nie je príliš čistý.

Foto: Súkromný archív

Ako zabrániť hromadeniu mastnoty na obkladačkách?

Ak radi a často varíte, musíte počítať s tým, že sa vám na nábytku, obkladačkách a digestore bude usadzovať mastnota. Neexistuje žiadny zázračný spôsob, ako sa jej zbaviť. Niektoré jedlá môžete samozrejme variť zakryté, aby ste minimalizovali množstvo výparov, ale nie vždy je to možné.

Ak máte dlaždice alebo pracovnú dosku, ktorá sa ťažko čistí, zakryte ju počas varenia papierovou utierkou, novinami alebo raňajkovým papierom. Takáto ochrana absorbuje mastnotu a ľahko sa aplikuje. Vyžaduje si však dodatočnú prácu pred a po varení.

Ak radi varíte, určite sa musíte vysporiadať s mastnotou, ktorá je v kuchyni všadeprítomná. Jej každodenné čistenie chemickými prostriedkami nie je práve najzdravšie, ale musíte sa zbaviť aj tých nepríjemných škvŕn na obkladačkách a usadenín na digestore. Domáce prostriedky sú po ruke takmer v každej domácnosti: jedlá sóda, ocot a prostriedok na umývanie riadu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Špinavé horáky plynového sporáka budú už len spomienkou. Tieto dve zložky odstránia nečistoty v okamihu

Už vás nebaví škrabať pripálenú rúru? Takto odstránite nečistoty už za 2 minúty


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Kedy vysádzať hortenzie? Budú krásne kvitnúť, ak neurobíte jedinú chybu. Je to o zalievaní

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Creators). Hortenzia je pozoruhodná rastlina, ktorá prináša do záhrady veľa života. Nápadné kvety majú mnoho farieb a každá…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Táto masť z éry socializmu vyžehlí vrásky pod očami. Stojí pár drobných. Funguje lepšie ako drahá kúra

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Gawlik). Každá z nás sa snaží o hladkú a žiarivú pleť. Často preto testujeme rôzne novinky z drogérie,…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov