Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Ako zakoreniť ceropégiu. Vyskúšajte metódu motýľa, z kvetináča bude prúdiť kaskáda listov

29.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lana_M). Ceropegia je inak známa ako čínsky lampáš, reťaz sŕdc alebo popínavý ruženec. Svoje meno dostala podľa visiacich listov v tvare srdca, ktoré rastú...

29.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lana_M).

Ceropegia je inak známa ako čínsky lampáš, reťaz sŕdc alebo popínavý ruženec. Svoje meno dostala podľa visiacich listov v tvare srdca, ktoré rastú na ochabnutých stonkách. Ak chcete, aby sa z vášho kvetináča valila kaskáda listov, nezabudnite rastlinu zakoreniť. Poradíme vám, ako tento postup vykonať, a načrtneme kľúčové body pri pestovaní ceropegie.

Foto: shutterstock/Lana_M

Ceropegia – zelený vodopád v kvetináči

Ceropegia patrí do čeľade trichomovitých, a preto sa považuje za jedovatú rastlinu. Jej prirodzeným biotopom je Južná Afrika.

Ceropegia vďačí za svoju príťažlivosť dlhým výhonkom, ktoré vyrastajú z dužinatej hľuzy. Tieto výhonky sú zdobené kožovitými malými lístkami pripomínajúcimi srdiečka (odtiaľ názov srdiečková reťaz). Rastú v odstupoch a oproti sebe. Na spodnej strane sú fialové, zatiaľ čo na vonkajšej strane je ich sfarbenie svetlozelené, ale so striebornofialovým vzorom.

Ceropegia kvitne koncom leta – vtedy sa na rastline objavujú exotické kvety. Stonky Ceropegia voľne visia z kvetináča, zatiaľ čo niektorí sa rozhodnú obtočiť ich okolo podpier.

Ceropegia – najdôležitejšie zásady pestovania

Pestovanie ceropegie nie je najjednoduchšie, ale keď si uvedomíte, ako sa rastlina v daných podmienkach správa, bude bujne kvitnúť. Potom môžeme rýchlo zistiť, čo jej chýba.

  • Výsadba

Presaďte ceropégiu do nového kvetináča a vyrovnajte jej korene. Potom opatrne pridáme substrát okolo koreňov bez toho, aby sme ich porušili. Nakoniec rastlinu v kvetináči stabilizujeme.

  • Zemina

Pôda pre ceropégiu by mala byť univerzálna, zmiešaná s pôdou pre kaktusy. Treba dbať na to, aby bola pôda priepustná, najmä keď rastlina rastie.

  • Poloha

Poloha ceropegie môže byť svetlá aj polotienistá. Najlepšie však rastie pri rozptýlenom svetle. Rozhodne sa musíme vyhnúť umiestneniu rastliny na tienistých miestach a na južnej expozícii pri samotnom okne. Ideálna teplota pre ceropégiu na jar a v lete je 20 – 25 stupňov Celzia a v zime okolo 15 stupňov Celzia.

  • Zalievanie

Korene ceropegie neznesú vodu, preto ju nemôžeme prelievať. Rastlinu zalievame, keď 1/3 pôdy vyschne. Vodu z podmisky musíme odstraňovať aj preto, aby sme zabránili hnilobe koreňov a hľúz.

  • Hnojenie

Ceropegia potrebuje hnojenie každé 2 týždne. Najlepšie je použiť hnojivo pre sukulenty alebo muškáty. Vzhľadom na malé listy a ochabnutý koreňový systém tejto rastliny odporúčame použiť nižšiu dávku, ako uvádza výrobca.

  • Kropenie

Stojí za to pokropiť ceropegiu, najmä keď je vzduch v dome suchý. Pokropenie jemným postrekom môže pomôcť udržať dostatočnú vlhkosť v okolí rastliny. Nezabudnite, že to nesmiete robiť príliš často.

  • Strihanie

Rastlinu odporúčame z času na čas prerezávať. Pri tomto ošetrení môžeme počítať s väčšou hustotou a silnejším rastom nových výhonkov. Nezabudnite ho však vykonávať na jar a v lete.

  • Presádzanie

Je dobré presadiť ceropégiu, ak je v súčasnom kvetináči príliš stiesnená alebo ak chcete obnoviť substrát. Nezabudnite sa uistiť, že kvetináč má drenáž. Ako sme už spomenuli, používame zmes univerzálnej zeminy a kaktusovej zeminy. Rastlinu opatrne vyberieme zo starého kvetináča, ak sú korene príliš napnuté, môžeme ich uvoľniť. Ceropégiu vložíme do nového kvetináča a doplníme chýbajúcu zeminu okolo koreňov. Nakoniec rastlinu výdatne zalejeme.

  • Choroby a škodcovia

Ceropegia ochorie, keď nedodržíme pravidlá starostlivosti o ňu. Ak napríklad stojí 24 hodín denne na plnom slnku, môže prísť o listy. V takom prípade sa odporúča umiestniť ju na tienistejšie miesto. Zvráskavené listy sú zasa znakom nedostatku vody. Rastlinu by sme preto mali začať pravidelne zalievať a nechať ju na plnom slnku.

Ceropegia je najčastejšie napádaná voškami. Keď si ich všimneme na spodnej strane listov, mali by sme okamžite konať. Môžeme si kúpiť insekticíd na sukulenty alebo použiť prírodné metódy, napríklad cesnakový odvar alebo kúpeľ zo sivého mydla.

Foto: shutterstock/Maritxu

Ako zakoreniť ceropégiu – metóda motýľa

Správne zakorenenie ceropegie metódou motýľa je úspešné – z kvetináča začne vyrastať kaskáda listov. Ako teda tento postup vykonať?

Na začiatok si pripravte vhodný substrát, t. j. pôdu s rašelinou, jemným keramzitom, perlitom, kokosovým vláknom a pieskom. Potom odrežte výhonky, z ktorých odoberiete odrezky, najlepšie veľké s dvoma listami. Ak rastlina kvitne, treba odrezať aj kvety.

Ďalším krokom je husté položenie odrezkov na substrát a zakrytie stoniek zeminou. Potom postriekajte substrát a odrezky vodou na zakorenenie a zakryte ich vekom alebo potravinovou fóliou.

Nakoniec nádobu umiestnite na veľmi svetlé miesto a každých pár dní sa do nej pozrite. Už po týždni budete môcť vidieť účinky zakorenenia ceropegie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pripravte rododendrony na zimný spánok. Ktorý kryt bude najlepší?

Skúsený záhradník ho nikdy nevyhodí. Geniálny spôsob, ako zvýšiť úrodu a chrániť pred mrazom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kedy vysádzať hortenzie? Budú krásne kvitnúť, ak neurobíte jedinú chybu. Je to o zalievaní

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Creators). Hortenzia je pozoruhodná rastlina, ktorá prináša do záhrady veľa života. Nápadné kvety majú mnoho farieb a každá…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

V lete vykonajte toto ošetrenie. Levanduľa sa skloní pred kvetmi

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wut_Moppie). Svojím vzhľadom pripomína romantickú francúzsku dedinu. Niet divu, že ju záhradníci považujú za svoju najobľúbenejšiu. Niekedy ich však…

Cínie budú kvitnúť až do neskorej jesene. Stačí sa postarať o tieto dve veci

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Walter Erhardt). Cínie sú farebnou ozdobou každej záhrady. Vďaka svojim intenzívnym farbám a dlhému obdobiu kvitnutia sú čoraz obľúbenejšie…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov