Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zaujímavosti,

Neodkladajte zber. Výbuch cenných hodnôt po prvých mrazoch

4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jana). Už v Mezopotámii sa trnková slivka /trnka/ považovala za posvätnú rastlinu. Starí Rimania jedli sušené plody pri žalúdočných a črevných problémoch. Grécki lekári...

4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jana).

Už v Mezopotámii sa trnková slivka /trnka/ považovala za posvätnú rastlinu. Starí Rimania jedli sušené plody pri žalúdočných a črevných problémoch. Grécki lekári používali vylisovanú šťavu proti bakteriálnej úplavici. Moderná fytoterapia venuje cenným vlastnostiam rastliny čoraz väčšiu pozornosť. Kedy by ste mali ísť na prvý zber plodov trnky a čo by ste si z nich mali pripraviť?

Foto: pexels.com/Jana

Zber a sušenie trnky

Trnka je vysoký a tŕnitý ker, ktorý prirodzene rastie na okrajoch ciest a okrajoch lesov. Najlepší čas na zásobu kvetenstva je apríl a máj. Najlepšie je vybrať si slnečné dni a hodiny po opadnutí rosy. Bylinkárstvo oceňuje aj plody trnky, ktoré vyzerajú ako malé slivky. Vyznačujú sa guľovitým tvarom, tmavomodrou šupkou pokrytou tenkou vrstvou povlaku a zelenou dužinou chutiacej kyslo.

Zrelé exempláre sa zbierajú na jeseň, najlepšie po prvom mraze, t.j. v októbri alebo novembri. Namiesto tradičného zberu sa odporúča rastlinu potriasť, vďaka čomu plody voľne padnú na zem chránenú látkou alebo plachtou. Po prinesení domov sa očistia od semienok a následne sušia pri teplote postupne zvyšovanej na 60 stupňov Celzia. Takto upravené plody sa výborne hodia ako príloha k omáčkam a mäsám.

Trnka – vlastnosti nezvyčajnej rastliny

Nenápadné bobule trnky nás prekvapujú obsahom cenných látok. Nájdeme v nich okrem iného:

  • antokyány,
  • cukrové zlúčeniny,
  • pektín,
  • organické kyseliny,
  • fytosteroly,
  • minerálne soli,
  • vitamín C,
  • triesloviny.

Práve posledná skupina zlúčenín vykazuje silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Používajú sa ako prírodný liek pri črevných problémoch a zápaloch žalúdka a čriev. Staroveká prírodná medicína využívala vlastnosti trnky na potlačenie vnútorného krvácania a na zmiernenie zápalu úst a hrdla.

V príbehoch sa spomína aj to, že trnková šťava vraj bielila pleť a pomáhala odstraňovať nežiaduce ochlpenie. Kvety trnky sú dodnes cenené pri zápaloch močových ciest. Je to vďaka močopudným flavonoidom, ktoré pomáhajú rýchlejšie odstraňovať z tela škodlivé produkty vznikajúce pri látkovej premene. Na rozdiel od plodov trnky majú kvetenstvo mierne preháňacie účinky.

Džem z trniek – recept

Na pultoch obchodov ho nájdete len zriedka, pretože nepatrí medzi obľúbené produkty. Trnkový džem pochádza z receptov tradičnej slovenskej kuchyne. Má vynikajúcu chuť a výborne sa hodí k mäsovým jedlám. Na prípravu trnkového džemu sú potrebné len dve ingrediencie.

Zloženie:

  • 1 kg plodov trnky
  • 1 kg cukru

Príprava: Skôr ako sa pustíte do výroby domáceho džemu z trniek, čaká vás cesta po košíky plné ovocia. Vhodná príležitosť prichádza hneď po prvých mrazoch.

  1. Nazbierané plody umyjeme a dôkladne odkôstkujeme. Je to nevyhnutné, pretože obsahujú kyselinu pruskú (kyanovodík), ktorá môže viesť k otrave.
  2. Ak zrelé plody ešte nie sú vychladnuté, zmrazíme ich na 24 hodín v mrazničke.
  3. Pripravené ovocie vložte do nádoby, zasypte cukrom a nechajte cez noc odstáť.
  4. Na druhý deň vložte ovocie s cukrom na panvicu, všetko opražte a naplňte do čistých a vypálených pohárov.
  5. Takto pripravené poháre s trnkovým džemom obráťte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť.
  6. Trnkový džem sa výborne hodí k mäsu, paštétam, sendvičom, syrom a tiež k dezertom.

Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hókus-pókus, kúzla, či jednoduchý recept na pomarančový džem s hruškami. Skutočné kúzlo chuti

Jesenný tekvicový a pomarančový džem bez pasterizácie. Chutný doplnok do koláčov, croissantov a palaciniek


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mokré ruky nie sú vždy spôsobené teplom. Dôležitý orgán môže zlyhávať

27.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marina Demeshko). Nadmerné potenie, známe aj ako hyperhidróza, postihuje mnoho ľudí na celom svete. Zvlášť nepríjemné je nadmerné potenie…

Tieto miesta by mohli prežiť vojnu. Jedno z nich je v Európe

27.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Serhii Yushkov). Rastúce napätie medzi svetovými mocnosťami znamená, že otázka globálneho konfliktu sa vynára čoraz častejšie. V médiách, analýzach a…

Zmiešame jednoduchý krém a zalejeme jahody. Dezert hodný kráľovského dvora

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Paulo Vilela). Keď je sezóna jahôd, hľadáme prísadu, ktorá sa k nim bude perfektne hodiť. Hoci cukor alebo šľahačka…

Kedy je najlepší čas na rekonštrukciu? Odborníci prezrádzajú tajomstvo

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andy Dean Photography). Plánujete obnovu domácnosti, ale neviete, kedy sa do nej pustiť? Odborníci tvrdia, že ideálny čas závisí…

Takto pečená bravčová panenka sa doslova rozplýva na jazyku. Rodina bude prosiť o ďalšiu porciu.

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rina Ermakova). Pečená bravčová panenka je jemné, šťavnaté a chutné mäso, ktoré chutí výborne bez ohľadu na ročné obdobie.…

Auto Trendy

Turbo motor a jeho údržba: Na čo si dať pozor

27.6.2025 Redakcia Auto trendy - Turbo motory sú dnes už štandardom vo väčšine moderních áut. Ponúkajú vyšší výkon pri menšej spotrebe, no zároveň vyžadujú špecifickú starostlivosť. Mnohí vodiči však nevedia,…

Nissan vylepšuje e-POWER: Menej paliva, viac výkonu a tichší chod

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Takmer desať rokov po svetovej premiére prichádza Nissan s vylepšenou verziou svojej jedinečnej e-POWER technológie. Nová generácia sľubuje výrazne lepšiu spotrebu paliva, nižšie emisie a…

Núdzové brzdenie na letisku Palma de Mallorca: Eurowings zrušil let do Mníchova

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Lietadlo spoločnosti Eurowings muselo v stredu ráno prerušiť svoj štart z Palmy de Mallorca smerom do Mníchova ešte pred vzletom – pilot uskutočnil núdzové brzdenie.…

Drasticky sprísňujú tresty: Za extrémne rýchlosti až rok väzenia

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Ako na mnohých miestach sveta, aj v Spojených štátoch spôsobuje rýchlosť vážne problémy. Florida sa rozhodla konať rázne - od 1. júla môžu vodiči za…

Ako si ničíte hodnotu auta: 6 najčastejších chýb majiteľov

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Fajčenie je zlé pre vaše zdravie... ale vedeli ste, že je hrozné aj pre vaše auto? Zapálenie cigarety vo vozidle môže znížiť jeho predajnú hodnotu…

Z vojnových úkrytov na motorkársky raj: Pekelné doly láka tisíce ľudí

27.6.2025 Redakcia Auto trendy V Česku sa nachádza unikátny podzemný komplex, kam môžete vojsť priamo na motorke. Pekelné doly vznikli pôvodne ako pieskovcové bane už v 18. storočí a počas…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov