Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zaujímavosti,

Neodkladajte zber. Výbuch cenných hodnôt po prvých mrazoch

4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jana). Už v Mezopotámii sa trnková slivka /trnka/ považovala za posvätnú rastlinu. Starí Rimania jedli sušené plody pri žalúdočných a črevných problémoch. Grécki lekári...

4.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jana).

Už v Mezopotámii sa trnková slivka /trnka/ považovala za posvätnú rastlinu. Starí Rimania jedli sušené plody pri žalúdočných a črevných problémoch. Grécki lekári používali vylisovanú šťavu proti bakteriálnej úplavici. Moderná fytoterapia venuje cenným vlastnostiam rastliny čoraz väčšiu pozornosť. Kedy by ste mali ísť na prvý zber plodov trnky a čo by ste si z nich mali pripraviť?

Foto: pexels.com/Jana

Zber a sušenie trnky

Trnka je vysoký a tŕnitý ker, ktorý prirodzene rastie na okrajoch ciest a okrajoch lesov. Najlepší čas na zásobu kvetenstva je apríl a máj. Najlepšie je vybrať si slnečné dni a hodiny po opadnutí rosy. Bylinkárstvo oceňuje aj plody trnky, ktoré vyzerajú ako malé slivky. Vyznačujú sa guľovitým tvarom, tmavomodrou šupkou pokrytou tenkou vrstvou povlaku a zelenou dužinou chutiacej kyslo.

Zrelé exempláre sa zbierajú na jeseň, najlepšie po prvom mraze, t.j. v októbri alebo novembri. Namiesto tradičného zberu sa odporúča rastlinu potriasť, vďaka čomu plody voľne padnú na zem chránenú látkou alebo plachtou. Po prinesení domov sa očistia od semienok a následne sušia pri teplote postupne zvyšovanej na 60 stupňov Celzia. Takto upravené plody sa výborne hodia ako príloha k omáčkam a mäsám.

Trnka – vlastnosti nezvyčajnej rastliny

Nenápadné bobule trnky nás prekvapujú obsahom cenných látok. Nájdeme v nich okrem iného:

  • antokyány,
  • cukrové zlúčeniny,
  • pektín,
  • organické kyseliny,
  • fytosteroly,
  • minerálne soli,
  • vitamín C,
  • triesloviny.

Práve posledná skupina zlúčenín vykazuje silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Používajú sa ako prírodný liek pri črevných problémoch a zápaloch žalúdka a čriev. Staroveká prírodná medicína využívala vlastnosti trnky na potlačenie vnútorného krvácania a na zmiernenie zápalu úst a hrdla.

V príbehoch sa spomína aj to, že trnková šťava vraj bielila pleť a pomáhala odstraňovať nežiaduce ochlpenie. Kvety trnky sú dodnes cenené pri zápaloch močových ciest. Je to vďaka močopudným flavonoidom, ktoré pomáhajú rýchlejšie odstraňovať z tela škodlivé produkty vznikajúce pri látkovej premene. Na rozdiel od plodov trnky majú kvetenstvo mierne preháňacie účinky.

Džem z trniek – recept

Na pultoch obchodov ho nájdete len zriedka, pretože nepatrí medzi obľúbené produkty. Trnkový džem pochádza z receptov tradičnej slovenskej kuchyne. Má vynikajúcu chuť a výborne sa hodí k mäsovým jedlám. Na prípravu trnkového džemu sú potrebné len dve ingrediencie.

Zloženie:

  • 1 kg plodov trnky
  • 1 kg cukru

Príprava: Skôr ako sa pustíte do výroby domáceho džemu z trniek, čaká vás cesta po košíky plné ovocia. Vhodná príležitosť prichádza hneď po prvých mrazoch.

  1. Nazbierané plody umyjeme a dôkladne odkôstkujeme. Je to nevyhnutné, pretože obsahujú kyselinu pruskú (kyanovodík), ktorá môže viesť k otrave.
  2. Ak zrelé plody ešte nie sú vychladnuté, zmrazíme ich na 24 hodín v mrazničke.
  3. Pripravené ovocie vložte do nádoby, zasypte cukrom a nechajte cez noc odstáť.
  4. Na druhý deň vložte ovocie s cukrom na panvicu, všetko opražte a naplňte do čistých a vypálených pohárov.
  5. Takto pripravené poháre s trnkovým džemom obráťte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť.
  6. Trnkový džem sa výborne hodí k mäsu, paštétam, sendvičom, syrom a tiež k dezertom.

Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hókus-pókus, kúzla, či jednoduchý recept na pomarančový džem s hruškami. Skutočné kúzlo chuti

Jesenný tekvicový a pomarančový džem bez pasterizácie. Chutný doplnok do koláčov, croissantov a palaciniek


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Letiská budúcnosti: Pas a letenka už len v mobile?

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Jacob Lund). Predstavte si, že na letisku už nebudete potrebovať papierovú letenku ani pas. Stačí vám mobilný telefón a…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Jednoduchšie, rýchlejšie, ekologickejšie – budúcnosť leteckej dopravy!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si svet, kde vás pri letiskovej kontrole nesprevádza stres z hľadania palubného lístka či pasu. Technologická revolúcia v cestovaní klope na dvere a s…

Budúca generácia BMW i3 bude dostupná aj vo verzii Touring, čím poteší rodinných vodičov.

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Fanúšikovia rodinných modelov od BMW majú dôvod na radosť! Nemecký automobilový gigant potvrdil, že jeho nové elektrické vozidlo i3 sa predstaví aj vo verzii Touring.…

Novinka na štyroch kolesách: Stellantis štartuje novú éru batérií

1.5.2025 Redakcia Auto trendy . Automobily s prelomovou technológiou už na obzore! Prvá flotila vozidiel vybavených revolučnými batériami so stabilným elektrolytom vyrazí na cesty už v roku 2026. Čaká nás…

Zastavenie v núdzovom pruhu: Kedy je to povolené, aké sú riziká a pokuty, ktoré môžu dosiahnuť stovky eur!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Núdzový pruh na diaľnici môže pre mnohých vodičov pôsobiť ako neškodná odstavná zóna, no v skutočnosti má veľmi konkrétny účel. Ak sa rozhodnete zastaviť v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov