Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Chcete v zime ušetriť? Nastavte si termostat takto a nepreplatíte

21.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrew Angelov Pixabay/ri). Noci sú stále chladnejšie, čo znamená začiatok vykurovacej sezóny a zapnutie ohrievačov. Vykurovanie bytu zahŕňa ďalšie vysoké poplatky. Existuje však spôsob,...

21.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrew Angelov Pixabay/ri).

Noci sú stále chladnejšie, čo znamená začiatok vykurovacej sezóny a zapnutie ohrievačov. Vykurovanie bytu zahŕňa ďalšie vysoké poplatky. Existuje však spôsob, ako ušetriť peniaze bez toho, aby ste obetovali príjemnú teplotu. Ako nastaviť radiátorový termostat, aby ste neplatili veľa účtov? Vysvetlíme, čo znamenajú čísla na termostate.

Foto: shutterstock/Andrew Angelov

Radiátorový termostat – ako to funguje?

Termostat na radiátore slúži na nastavenie vhodnej teploty v miestnosti. Skladá sa z termostatickej hlavice a radiátorového ventilu. Hlava je naplnená látkou alebo kvapalinou, ktorá reaguje na teplotu. V dôsledku zmien obsah mení objem, čo spôsobuje zablokovanie ventilu radiátora.

Keď sa teplota v miestnosti zvýši, látka z hlavice sa roztiahne a zablokuje prívod vody do radiátora. Keď sa ochladí, obsah sa stiahne. Voda potom môže plynulo prúdiť do radiátora.

Čísla na radiátorovom termostate – čo znamenajú?

Radiátorový termostat má zvyčajne stupnicu od 0 do 5. Každá z týchto číslic má iný účinok. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, nastavenie najvyššej hodnoty neznamená, že sa byt vykúri rýchlejšie.
Čísla na termostate na radiátore zodpovedajú konkrétnym teplotám. Na aké teploty vykúrime miestnosť nastavením jednotlivých symbolov?

  • Na termostate nastavte 0 alebo snehovú vločku

Termostat radiátora je možné nastaviť na stupeň 0, ktorý je niekedy nahradený symbolom snehovej vločky. Táto funkcia vôbec nevypína radiátor. Jej účelom je zabrániť zamrznutiu vody, čím sa teplota v byte udrží na 6 až 8 stupňoch.

  • Na termostate nastavte 1

Zvolením 1 na termostate na radiátore nastavíme teplotu medzi 12 a 13 stupňami Celzia. Táto možnosť by mala byť zvolená v miestnostiach, ako sú: garáž, pivnica alebo schodisko.

  • Na termostate nastavte 2

Nastavením termostatu na radiátore na stupeň 2 udržíte v miestnosti okolo 15-16 stupňov Celzia. Táto funkcia by sa mala používať počas spánku.

  • Na termostate nastavte 3

Radiátor s termostatom nastaveným na 3 vykúri miestnosť na teplotu v rozmedzí 18 až 20 stupňov. Tento režim sa odporúča pre kuchyne a obývacie izby, takže ide o najčastejšie používanú úroveň.

  • Na termostate nastavte 4

Tento režim vykúri vybrané miestnosti na teplotu 22-24 stupňov Celzia. Táto úroveň sa odporúča do kúpeľní a detských izieb.

  • Na termostate nastavte 5

Nastavenie 5 na termostate chladiča udržuje teplotu na 25-28 stupňoch Celzia. Ide o veľmi vysokú teplotu, ktorá sa neodporúča na každodenné používanie, pretože vysušuje vzduch. Používa sa hlavne v bazénoch.

temohlavica, účty, energie
Foto: Pixabay/ri

Aký režim by ste mali nastaviť na termostate radiátora, aby ste ušetrili?

Ušetriť budeme môcť, ak nastavíme teplotu na radiátorovom termostate nižšie ako doteraz. Teraz, keď vieme, za čo je zodpovedný každý režim zariadenia, budeme môcť optimalizovať teplotu v miestnosti.

Do obývačiek, kde trávime najviac času, by sme mali zvoliť radiátorový termostat na úrovni 3 alebo 3,5. Vďaka tomu dosiahneme teplotu medzi 18 až 20 stupňami, čo nám umožní cítiť sa lepšie. Vyššie režimy v každodennom živote povedú k častejšiemu a dlhšiemu vetraniu miestností.

Cez okno tak unikne teplo, ktoré bolo treba vyrobiť. Znamená to aj plytvanie našimi peniazmi. Lepším riešením bude nižšia teplota a krátke denné vetranie.

Úspora počas vykurovacej sezóny. Čo ešte pamätať?

Ak je potrebné, aby boli okná v miestnostiach dlhší čas otvorené, je najlepšie nastaviť termostat radiátora na 0. Takto ušetríme, pretože na vyššej úrovni sa izby aj tak nebudú mať šancu vykúriť.
Radiátory by tiež nemali byť zakryté. Nemali by byť za závesom, nábytkom alebo jednoducho sušiť bielizeň. V takomto umiestnení bude radiátor vykurovať iba priestor medzi sebou a predmetom, ktorý ho zakrýva, nie miestnosť.

Čas vykurovania ušetríte aj nastavením radiátorového termostatu na minimálnu hodnotu, keď odchádzate na dlhší čas z domu. Ak je byt po túto dobu prázdny, nemá zmysel ho zbytočne vykurovať. Táto malá zmena výrazne zmení váš účet za kúrenie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo robiť, aby teplo z domu neunikalo? Svoje účty znížite v 5 jednoduchých krokoch

Hrká a syčí váš radiátor? Rýchlo sa zbavte poruchy. V opačnom prípade sa nezaobídete bez odbornej pomoci


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Táto masť z éry socializmu vyžehlí vrásky pod očami. Stojí pár drobných. Funguje lepšie ako drahá kúra

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Gawlik). Každá z nás sa snaží o hladkú a žiarivú pleť. Často preto testujeme rôzne novinky z drogérie,…

V lete vykonajte toto ošetrenie. Levanduľa sa skloní pred kvetmi

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wut_Moppie). Svojím vzhľadom pripomína romantickú francúzsku dedinu. Niet divu, že ju záhradníci považujú za svoju najobľúbenejšiu. Niekedy ich však…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov