Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Recept mi dala priateľka cukrárka. Keď pridáte túto ingredienciu, jesenné buchty budú šialene mäkké

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka). Mäkké a jemné pečivo s aromatickou a sladkou plnkou je pre mnohých ľudí symbolom jesene. Môžu sa podávať s teplým nápojom, dobre sa...

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka).

Mäkké a jemné pečivo s aromatickou a sladkou plnkou je pre mnohých ľudí symbolom jesene. Môžu sa podávať s teplým nápojom, dobre sa hodí kakao. Aby boli kysnuté koláčiky mimoriadne jemné, oplatí sa do nich pridať túto jednu ingredienciu. Vďaka nej budú ešte chutnejšie.

Foto: shutterstock/Juliya_Ka

Svetoznáme škoricové rožky pochádzajú zo Škandinávie a ich pôvodný názov je Kanelbulle. Prvýkrát ich začali vyrábať vo Švédsku v 20. rokoch 20. storočia, keď bolo po skončení prvej svetovej vojny k dispozícii viac surovín. Väčšiu popularitu si však získali až v 50. rokoch 20. storočia. Recept na túto sladkú pochúťku sa do Európy dostal pomerne neskoro, až v roku 2006 v rámci projektu Cafe Europa.

Sladké buchty sa dočkali aj vlastného sviatku. Vo Fínsku a Švédsku pripadá Deň škoricových buchiet na 4. októbra. V mnohých krajinách sa považujú za symbol jesene, pretože sa v nich spájajú korenisté chute a teplé kysnuté cesto. Ak chcete dosiahnuť výsledok, ktorý uspokojí každého, pridajte do cesta roztopené maslo. Práve to dodá celému výrobku mäkkosť.

Recept na škoricové buchtičky

Ingrediencie na kysnuté cesto

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 250 ml teplého mlieka,
  • 125 g rozpusteného masla.
  • celé vajce,
  • 2 žĺtky,
  • 60 g cukru,
  • 10 g sušeného droždia alebo 40 g čerstvého droždia,
  • štipka soli.

Ingrediencie na škoricovú plnku

  • 70 g rozpusteného masla,
  • 150 g jemného cukru,
  • 4 lyžičky škorice,
  • 2 lyžičky kardamónu,
  • 2 lyžičky vanilkového cukru.

Ingrediencie na polevu

  • šálka práškového cukru,
  • citrónovej šťavy.

Kysnuté cesto – krok za krokom

  1. Múku preosiatu cez sito nasypte do misy a pridajte sušené droždie alebo kvások z čerstvého droždia. Prilejete tiež šálku vlažného mlieka, rozšľaháte vajce, vlejete žĺtky a pridáte cukor. Nakoniec prilejte rozpustené maslo a pridajte štipku soli.
  2. Suroviny vymiesite ručne alebo pomocou kuchynského robota na hladké cesto. Preneste ho do misy, prikryte čistou utierkou a odložte, aby sa zdvojnásobil jeho objem. Cesto by malo narásť do 1,5 hodiny.
  3. Teraz je čas pripraviť škoricovú náplň. Maslo vložte do hrnca a rozpusťte ho na miernom ohni. Všetky suché prísady pridáte do misy a pridáte tuk, všetko spolu premiešate.
  4. Keď cesto vykysne, vyklopíte ho na pomúčenú dosku, zľahka ho premiešate a rozdelíte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte na obdĺžnik.
  5. Obdĺžniky rovnomerne potriete škoricovou náplňou. Celok opatrne zrolujte do rolády a ostrým nožom nakrájajte na kúsky hrubé asi 3 cm. Je veľmi dôležité, aby bol nôž naozaj ostrý, tak sa vám cesto nerozbije.
  6. Nakrájané cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi buchtami dodržiavajte určitý odstup, aby sa pri pečení príliš neprekrývali. Pripravené cesto opäť prikryte utierkou a nechajte ho približne 30 minút odpočívať. Buchty by mali zdvojnásobiť svoj objem.
  7. Rúru predhrejte na 180 °C a vykysnuté buchty vložte do rúry na približne 15 – 20 minút. Vyberte ich, keď sú hnedé.
  8. Medzitým si pripravte polevu. Jednoducho preosejte práškový cukor do misky a pridajte citrónovú šťavu. Túto zmes vyšľahajte na hladkú hmotu a potom ňou polejte upečené škoricové buchty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Spojte dve jesenné chute v sladkom dezerte. Než sa nazdáte, nezostane ani omrvinka

Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Avokádo tvrdé ako kameň? Máte niekoľko možností. Bude mäkké ako maslo

8.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ivan Mateev). Ako zmäkčiť avokádo a nečakať pritom niekoľko dní? Môže prekaziť kulinárske plány. Najmä keď snívate o krémovej…

Najlepšia polievka na leto? Samozrejme, karfiolová! Tento recept miluje celá rodina

7.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich). Tradičná karfiolová polievka je chutný nápad na večeru. Ako dosiahnuť najlepšiu chuť a hustú štruktúru? Objavte tajomstvo…

V Turecku sa tento nápoj pije v nadmernej miere. Posilňuje kosti a imunitný systém

7.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadir Keklik). Ajran, tradičný turecký nápoj, získava na popularite aj mimo Blízkeho východu. Vďaka svojim zdraviu prospešným vlastnostiam a…

Zaujímavejšia verzia klasických palaciniek. Zabudnite na pridávanie mlieka alebo cmaru

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaMaslova). Palacinky patria medzi obľúbené jedlo Slovákov. Niektorí ľudia majú radi len sladké verzie s ovocím a polevou, iní…

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Auto Trendy

Nová metóda merania emisií odhalí odstránené alebo poškodené DPF filtre

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecké úrady od minulého leta zaviedli novú metódu merania emisií moderných dieselových áut pomocou počítadla častíc. Táto metóda je oveľa presnejšia ako zastarané meranie, ktoré…

Land Rover Defender Octa Black: Temnota v luxusnom balení

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Land Rover opäť rozšíril ponuku špeciálnych edícií modelu Defender. Po minuloročnom úspechu verzie Octa prichádza nová, ešte exkluzívnejšia verzia s názvom Black. Ako už názov…

Huawei mení pravidlá hry: Revolúcia v technológii batérií?

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Technológia batérií sa dlhodobo zdá byť na mŕtvom bode, no Huawei prináša nový vietor do plachiet. Čínsky gigant predstavil patent na polovodičové batérie s energetickou…

Inžinieri z MIT získali vodu z púštneho vzduchu. Bez elektriny, čerpadiel a solárnych panelov!

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - V jednom z najsuchších miest Ameriky, kde dážď nechce padať, inžinieri z MIT dokázali získať vodu z púštneho vzduchu. Ich revolučný vynález funguje bez elektriny,…

1000 vojenských motocyklov Yamaha XT 250 pre lepšiu mobilitu a logistiku

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Švédske ozbrojené sily oznámili nákup 1000 nových motocyklov Yamaha XT 250, ktoré budú prispôsobené vojenským potrebám. Tento krok je súčasťou rozsiahleho programu na zvýšenie mobility…

Vodiči dávajte si pozor! V Maďarsku pri železničných priecestiach vás sleduje kamera, ktorá vidí viac ako si myslíte

8.7.2025 Redakcia Auto trendy Vodiči dávajte si pozor, v Maďarsku pri železničných priecestiach vás môže sledovať kamera, ktorá vidí podstatne viac, ako by ste si mysleli. Inteligentný kamerový systém, ako…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov