4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Lumatisss).
Ak hľadáte predjedlo, ktoré nielen skvele chutí, ale aj krásne vyzerá, ste na správnom mieste. Táto pochúťka sa podávala vždy, keď sa rodina zišla, a všetci sa pri nej pousmiali. Recept mám od svojej tety, ktorá ho 20 rokov viedla ako kroniku.

Šunka v želé je obľúbeným predjedlom, ktoré kraľuje na slovenských stoloch počas sviatkov a rôznych rodinných osláv. K jej konzumácii nás môže zvádzať nielen spôsob podávania, ale aj to, čo sa nachádza vo vnútri mäsa.
Plátky šunky sú potreté kombináciou smotanového syra a chrenu. Mäso naaranžované na tanieri so zeleninou a bylinkami sa zaleje vývarom kombinovaným so želatínou. Takýto predkrm by mal niekoľko hodín ležať v chladničke, aby všetko stuhlo. Podávajte ho s trochou octu alebo s inou obľúbenou zálivkou.
Recept na želé šunku
Ingrediencie
- 7 plátkov konzervovanej šunky,
- 150 g smotanového syra,
- 2 PL chrenu,
- 180 ml bujónu,
- čajová lyžička želatíny s korením na mäso a ryby,
- varená mrkva,
- hrsť petržlenovej vňate,
- 2 PL konzervovanej kukurice
- niekoľko nakladaných húb.
Spôsob prípravy
- Nalejte vývar do hrnca a postavte ho na stredný oheň. Keď je horúci, pridajte želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Horúci vývar stiahnite z ohňa a nechajte mierne vychladnúť a stuhnúť.
- Smotanový syr preložte do misky a zmiešajte s chrenom. Každý plátok prosciutta potrieme pripravenou zmesou a zabalíme do roliek.
- Plátky šunky naaranžujte na servírovací tanier. Do kruhu poukladajte na plátky nakrájanú a uvarenú mrkvu, nasekanú petržlenovú vňať, odkvapkanú kukuricu a marinované šampiňóny.
- Pripravené suroviny zalejte zahusťovacím vývarom a vložte do chladničky, kým úplne nezostanú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najchutnejšie cuketové zaváraniny. Urobíte ich ľahko
Studený tvarohový koláč so želé. Neuveriteľne jednoduchý tvarohový koláč, ktorý bude chutiť šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.