Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zaujímavosti,

Chlieb mŕtvych – nadýchané, sladké pečivo v tvare kostí. V Mexiku sa pečie na Deň mŕtvych.

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marcos Castillo). Pan de Muerto alebo Chlieb mŕtvych sa podľa mexickej tradície pečie začiatkom novembra na oslavu Dňa mŕtvych. Je to jedinečný sladký chlieb,...

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marcos Castillo).

Pan de Muerto alebo Chlieb mŕtvych sa podľa mexickej tradície pečie začiatkom novembra na oslavu Dňa mŕtvych. Je to jedinečný sladký chlieb, ktorý sa vyznačuje nezvyčajným vzhľadom. Jeho ozdoby sa formujú do tvaru kostí a pečú sa, kým cesto nie je nadýchané a mäkké. Ako sa táto pochúťka pripravuje?

Foto: shutterstock.com/Marcos Castillo

Día de los Muertos je mexický Deň mŕtvych. Tento sviatok sa trochu líši od Sviatku všetkých svätých na Slovensku. Zatiaľ čo u nás je to deň plný zamyslenia, rozjímania a smútku, v Mexiku ľudia radostne oslavujú a vymieňajú si spomienky na zosnulých členov rodiny a priateľov. Veria, že v noci z 31. októbra na 1. novembra zostupujú na zem duše zosnulých. Oslavy pokračujú až do druhého novembra. Jednou z najdôležitejších a najstarších tradícií tohto dňa je príprava chutných jedál a pochúťok, ktoré sa vzťahujú na tento sviatok. Preto v mexických stánkoch môžete okrem iného ochutnať chlieb vyrobený v tvare kostí.

Chlieb mŕtvych sú sladké a nadýchané buchty v tvare ….. kostí. Pečie sa v Mexiku začiatkom novembra.

Chlieb mŕtvych je jednoduchý, ale chutný pekársky výrobok mexickej kuchyne. Na jeho prípravu si však musíte nájsť čas. Uisťujeme vás, že konečný výsledok stojí za to. Mäkké, nadýchané buchty so škoricovou príchuťou sú skvelým občerstvením nielen na sviatky. Stojí za to vyskúšať si ju aspoň raz pripraviť.

Ingrediencie:

  • 250 g pšeničnej múky,
  • 50 ml teplého mlieka,
  • 50 g cukru,
  • čajová lyžička cukru,
  • 8 g čerstvého droždia,
  • 2 vajcia,
  • 50 g masla,
  • čajová lyžička škorice
  • štipka soli,
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča.

Mexický chlieb mŕtvych. Spôsob prípravy

V teplom alebo vlažnom mlieku rozpustite čerstvé droždie a lyžičku cukru. Vykysnutý kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Pripravte si misku. Prisypte múku, cukor a štipku soli. Pridajte kvások, rozpustené maslo, nastrúhanú pomarančovú kôru, škoricu, jedno rozšľahané vajce a jeden žĺtok z druhého vajca (bielok budete potrebovať v poslednom kroku).

Všetky prísady spolu zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Cesto vložte do misy vymastenej trochou masla, prikryte utierkou alebo handričkou a nechajte ho vykysnúť. Po hodine a pol ho presuňte do chladničky. Malo by sa chladiť niekoľko hodín.

Po tomto čase cesto vyberte z chladničky a počkajte asi pol hodiny. Keď opäť nadobudne izbovú teplotu, odkrojte malý kúsok, ktorý použijete na ozdobu. Zvyšnú zmes vytvarujte do kruhu, ktorý potom položte na plech vyložený papierom na pečenie. Plech na chvíľu odložte a pracujte na malej časti. Rozdeľte ho na dva alebo tri podlhovasté, nerovnomerné kúsky, ktoré budú pripomínať kosti.

Keď je hlavná časť cesta vykysnutá, poukladajte na ňu pripravené vyvaľkané „kosti“. Usporiadajte ich šikmo tak, aby sa stretli v strede kruhu. Celé to potrite rozšľahaným bielkom z jedného vajca a posypte bielym alebo trstinovým cukrom. Nakoniec vložte formu s mŕtvym chlebom do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte 20 minút. Po vychladnutí pečiva ho môžete začať chrumkať. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sekaný koláč. Znie to kontroverzne, ale chutí to božsky. Je to najlepší dezert na jeseň

Raňajky s chuťou tvarohového koláča sú rajom pre gurmánov. Spojte vločky s tvarohom a vykúzlite dokonalý pokrm


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Letiská budúcnosti: Pas a letenka už len v mobile?

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Jacob Lund). Predstavte si, že na letisku už nebudete potrebovať papierovú letenku ani pas. Stačí vám mobilný telefón a…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov