Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zaujímavosti,

Chlieb mŕtvych – nadýchané, sladké pečivo v tvare kostí. V Mexiku sa pečie na Deň mŕtvych.

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marcos Castillo). Pan de Muerto alebo Chlieb mŕtvych sa podľa mexickej tradície pečie začiatkom novembra na oslavu Dňa mŕtvych. Je to jedinečný sladký chlieb,...

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marcos Castillo).

Pan de Muerto alebo Chlieb mŕtvych sa podľa mexickej tradície pečie začiatkom novembra na oslavu Dňa mŕtvych. Je to jedinečný sladký chlieb, ktorý sa vyznačuje nezvyčajným vzhľadom. Jeho ozdoby sa formujú do tvaru kostí a pečú sa, kým cesto nie je nadýchané a mäkké. Ako sa táto pochúťka pripravuje?

Foto: shutterstock.com/Marcos Castillo

Día de los Muertos je mexický Deň mŕtvych. Tento sviatok sa trochu líši od Sviatku všetkých svätých na Slovensku. Zatiaľ čo u nás je to deň plný zamyslenia, rozjímania a smútku, v Mexiku ľudia radostne oslavujú a vymieňajú si spomienky na zosnulých členov rodiny a priateľov. Veria, že v noci z 31. októbra na 1. novembra zostupujú na zem duše zosnulých. Oslavy pokračujú až do druhého novembra. Jednou z najdôležitejších a najstarších tradícií tohto dňa je príprava chutných jedál a pochúťok, ktoré sa vzťahujú na tento sviatok. Preto v mexických stánkoch môžete okrem iného ochutnať chlieb vyrobený v tvare kostí.

Chlieb mŕtvych sú sladké a nadýchané buchty v tvare ….. kostí. Pečie sa v Mexiku začiatkom novembra.

Chlieb mŕtvych je jednoduchý, ale chutný pekársky výrobok mexickej kuchyne. Na jeho prípravu si však musíte nájsť čas. Uisťujeme vás, že konečný výsledok stojí za to. Mäkké, nadýchané buchty so škoricovou príchuťou sú skvelým občerstvením nielen na sviatky. Stojí za to vyskúšať si ju aspoň raz pripraviť.

Ingrediencie:

  • 250 g pšeničnej múky,
  • 50 ml teplého mlieka,
  • 50 g cukru,
  • čajová lyžička cukru,
  • 8 g čerstvého droždia,
  • 2 vajcia,
  • 50 g masla,
  • čajová lyžička škorice
  • štipka soli,
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča.

Mexický chlieb mŕtvych. Spôsob prípravy

V teplom alebo vlažnom mlieku rozpustite čerstvé droždie a lyžičku cukru. Vykysnutý kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Pripravte si misku. Prisypte múku, cukor a štipku soli. Pridajte kvások, rozpustené maslo, nastrúhanú pomarančovú kôru, škoricu, jedno rozšľahané vajce a jeden žĺtok z druhého vajca (bielok budete potrebovať v poslednom kroku).

Všetky prísady spolu zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Cesto vložte do misy vymastenej trochou masla, prikryte utierkou alebo handričkou a nechajte ho vykysnúť. Po hodine a pol ho presuňte do chladničky. Malo by sa chladiť niekoľko hodín.

Po tomto čase cesto vyberte z chladničky a počkajte asi pol hodiny. Keď opäť nadobudne izbovú teplotu, odkrojte malý kúsok, ktorý použijete na ozdobu. Zvyšnú zmes vytvarujte do kruhu, ktorý potom položte na plech vyložený papierom na pečenie. Plech na chvíľu odložte a pracujte na malej časti. Rozdeľte ho na dva alebo tri podlhovasté, nerovnomerné kúsky, ktoré budú pripomínať kosti.

Keď je hlavná časť cesta vykysnutá, poukladajte na ňu pripravené vyvaľkané „kosti“. Usporiadajte ich šikmo tak, aby sa stretli v strede kruhu. Celé to potrite rozšľahaným bielkom z jedného vajca a posypte bielym alebo trstinovým cukrom. Nakoniec vložte formu s mŕtvym chlebom do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte 20 minút. Po vychladnutí pečiva ho môžete začať chrumkať. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sekaný koláč. Znie to kontroverzne, ale chutí to božsky. Je to najlepší dezert na jeseň

Raňajky s chuťou tvarohového koláča sú rajom pre gurmánov. Spojte vločky s tvarohom a vykúzlite dokonalý pokrm


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

V živote ste nejedli lepší jahodový koláč. Garantujeme, že zmizne do posledného sústa

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shaiith). Kým ešte stále trvá sezóna jahôd, oplatí sa toto sezónne ovocie využiť naplno. Určite si pripravte tento fantastický…

Spíte s prikrývkou takýmto spôsobom? Vedci vedia, čo to znamená

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Golubovy:). Vystrčenie nohy spod prikrývky počas spánku nie je len zvláštny zvyk. Vedci odhalili, že tento návyk má hlboký…

Táto ľahká torta je ideálna na oslavy a dokonca aj narodeniny. Vyskúšajte ju už teraz

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rom_olik). Torta Napoleon bude hitom pri každom sviatku, udalosti alebo napríklad nedeľnom rodinnom stretnutí. Jemné odpaľované cesto je vrstvené…

Ľahké, nie príliš sladké, ideálne na leto. Objavte recept na Malinový sen

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Snabl). Malinový sen je vanilkový krémový koláč, ktorý sa rozplýva v ústach pod vstvou čerstvých malín zaliatych v…

Oslní svojím vzhľadom a očarí svojou karamelovou chuťou. Pripravte si ju na víkend

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sugaredstory). Piková dáma je lahodný koláč s karamelovou penou medzi dvoma vrstvami čokolády. Každé sústo je ako kulinársky zážitok,…

Auto Trendy

Tieto chyby zabijú váš motor: 8 smrteľných hriechov každého vodiča!

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Drahé poškodenia motora sa často dajú predísť jednoduchými opatreniami. Kto ignoruje varovné signály alebo robí typické chyby pri jazde, riskuje zbytočné opotrebenie - až po…

Kde sedieť v lietadle? Štatistiky odhaľujú prekvapivú pravdu

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Lietanie už roky platí za najbezpečnejšiu formu dopravy, avšak letecké katastrofy, hoci zriedkavé, stále vyvolávajú obavy mnohých pasažierov. Môže miesto, ktoré zaujmeme na palube, zvýšiť…

Tvoj kľúčik od auta dokáže viac, ako si myslíš: Týchto 7 funkcií nepoznáš!

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Čo sa nachádza v kľúčiku od auta? Tradičný už patrí minulosti. Moderné riešenia nielen umožňujú otvoriť auto bez dotyku ovládača, ale ponúkajú aj funkcie, o…

Bezdotyková autoumyváreň ničí lak? Týchto 7 chýb robí skoro každý!

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Ako správne používať bezdotykovú autoumyváreň? To je rýchly a lacný spôsob na čisté auto, ale len za podmienky, že vieš, ako ju používať. Chyby môžu…

Toyota útočí na Európu: Nové elektrické SUV s miliónovou zárukou!

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Už budúci rok Toyota zaútočí na európsky trh, vrátane slovenského, novým modelom. Bude to SUV segmentu B. Auto má dve silné výhody. Preto sa zdá,…

Grand Canyon: Kolosálny prírodný zázrak Ameriky

17.06.2025, Redakcia Auto trendy Grand Canyon patrí medzi najväčšie prírodné divy sveta. Tento kaňon sa tiahne viac ako 440 kilometrov naprieč Arizonou a jeho hĺbka presahuje jeden a pol kilometra.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov