Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy

Slivkový koláč s meringue

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/solod_sha). Slivkový koláč s meringue je vynikajúci dezert, ktorý sa oplatí pripraviť, keď sa stromy ohýbajú pod ťarchou tohto lahodného ovocia. Mierne kyslé slivky...

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/solod_sha).

Slivkový koláč s meringue je vynikajúci dezert, ktorý sa oplatí pripraviť, keď sa stromy ohýbajú pod ťarchou tohto lahodného ovocia. Mierne kyslé slivky sú prerušované intenzívne sladkou meringue. Koláč je nielen chutný, ale aj farebný a voňavý. Hodí sa na každodenné, ale aj slávnostnejšie príležitosti.

Foto: pexels/solod_sha

Ingrediencie

  • 350 g pšeničnej múky
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 200 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 1 PL 18% kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 kg sliviek

Meringue:

4 vaječné bielky
200 g práškového cukru

Príprava

1. V miske zmiešajte múku a prášok do pečiva.

V samostatnej miske vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridávajte po jednom žĺtka a po každom žĺtku šľahajte. Nakoniec pridajte smotanu a vanilkový extrakt. Premiešajte.

Po častiach pridávajte preosiatu múku k tekutým prísadám a zakaždým miešajte, kým sa úplne nezapracuje.

2. Formu na pečenie s rozmermi 20×20 cm vyložte papierom na pečenie. Preneste doň cesto a rukami ho rozotrite po celej ploche.

Slivky umyte a rozdeľte na polovice, pričom odstráňte kôstky. Slivky položte na koláč šupkou nadol.

Formu vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Koláč pečte 40 minút.

3. Pripravte pusinky.

Vo veľkej miske vyšľahajte bielka takmer do tuha. Po častiach pridávajte práškový cukor a stále šľahajte asi 10 minút. Zmes by mala byť lesklá.

Koláč vyberte z rúry a rozotrite naň meringue zmes. Vyrovnajte.

4. Plech vráťte do rúry na ďalších 20-25 minút, kým meringue nezhnedne.

Pred krájaním nechajte slivkový koláč s meringue aspoň 10 minút vychladnúť vo forme na mriežke. Podávajte teplý alebo studený.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjemnejší koláč na svete. Na prípravu najlepšieho jablkového koláča nemusíte ani miesiť

Banánové lievance podľa receptu mojej mamy. Skvele chutia aj ako druhé raňajky do školy


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

On má 26 rokov, ona 80. „Je taká mladá duchom, že nás vek netrápi,“ hovorí

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@garyandalmeda). O ich láske informoval britský denník "The Sun". Gary Hardwick sa oženil so svojou vyvolenou, vtedy 71-ročnou Almedou,…

Čierny koniec banánu. Dá sa jesť? Mnoho ľudí ho vyhadzuje zo strachu pred larvami

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/SHVETS production) Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia v našich domácnostiach. Často si ich berieme do práce ako…

Vzhľadovo pripomína ríbezle, ale chutí ako egreš. Krík je nenáročný na pestovanie a mrazuvzdorný

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/svf74). Josta je ľahko pestovateľný ker, ktorý zvládnu aj začínajúci záhradníci. V lete jeho konáre prinášajú chutné a šťavnaté…

Pridajte 3 prísady do vody a premiešajte. Túto kvapalinu do ostrekovačov môžete používať po celý rok

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artur_Nyk). Ako vyrobiť osvedčenú a spoľahlivú kvapalinu do ostrekovačov, ktorú môžete používať po celý rok? Ukázalo sa, že v…

Nenápadné občerstvenie, ktoré najrýchlejšie zmizne zo stola. Recept mám od svojej tety, ktorá ich robí už 20 rokov

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Lumatisss). Ak hľadáte predjedlo, ktoré nielen skvele chutí, ale aj krásne vyzerá, ste na správnom mieste. Táto pochúťka sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov