16.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Geraud pfeiffer).
Koláč miluje každý, kto si po výživnom obede rád pochutí na niečom sladkom. Na výber je veľa možností, ale zvyčajne siahame po klasike. Dnes vám jednu z nich predstavíme a jej recept sa oplatí uložiť si do zápisníka. Spája v sebe aromatické jablká, krehké cesto a sladké pusinky. K čaju je to to najlepšie, čo môže byť.

Šarlotka je jedným z najobľúbenejších koláčov. Dostanete ju v každej cukrárni alebo v obchodoch v oddelení pečiva. Najlepšie však chutí tá, ktorú si pripravíte doma. Vyznačuje sa chrumkavým cestom, veľkou porciou jabĺk a ľahkou pusinkou v kombinácii s chrumkavou omrvinkou. Tento dezert by mal poznať každý, kto chce ochutnať to najlepšie. Ak to chcete urobiť, uložte si tento recept, aby ste sa k nemu mohli vrátiť, keď naň dostanete chuť.
Recept na jablkový koláč s pusinkami
Prísady na krehké cesto:
- 250 g studeného masla,
- 650 g pšeničnej múky
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- 5 žĺtkov,
- 150 g práškového cukru.
Prísady na ovocnú náplň:
- 1 kg jabĺk,
- 2 čajové lyžičky škorice,
- čajová lyžička cukru,
- 2 lyžice citrónovej šťavy.
Prísady na pusinky:
- 5 vaječných bielkov,
- 150 g cukru,
- štipka soli,
- lyžička zemiakovej múky.
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je príprava krehkého cesta. Múku spolu s práškom do pečiva preosejeme cez sito na dosku na pečenie. Pridáme práškový cukor a kocky masla nakrájané na malé kúsky. V strede urobime jamku a vlejeme do nej žĺtky oddelené od bielkov. Dôkladne miesime, kým zmes nebude bez hrudiek. Zmes rozdelíme na dve časti, jednu oveľa väčšiu ako druhú. Každú zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
- Po tomto čase vyberieme väčšiu časť cesta z chladničky. Vyvaľkáme ho na placku veľkosti pripravenej formy. Formu vymastíme maslom a položíme na ňu cesto. Vložíme do rúry nastavenej na 180 °C a pečieme približne 10 minút. Po upečení odložíme bokom a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme jablká, ktoré opláchneme a opatrne ošúpeme. Nastrúhame ich na hrubom strúhadle do veľkej misy. Necháme niekoľko minút odstáť, potom zlejeme prebytočnú vodu a posypeme škoricou, cukrom a citrónovou šťavou a premiešame.
- Teraz pripravíme pusinky. Do misky nalejeme bielky a pridáme soľ. Zmes vyšľaháme mixérom pri vysokých otáčkach, kým nebude nadýchaná. Ku koncu postupne pridávame cukor, potom pridáme zemiakovú múku. Dôkladne premiešame, aby sa spojili.
- Na predpečené krehké cesto rozložíme jablká a na ne nanesieme pusinky. Vrch vyrovnáme stierkou a potom nastrúhame krehké cesto, ktoré je v chladničke.
- Pripravený koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 40 – 45 minút. Po upečení ho necháme mierne vychladnúť. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najjemnejší koláč na svete. Na prípravu najlepšieho jablkového koláča nemusíte ani miesiť
Banánové lievance podľa receptu mojej mamy. Skvele chutia aj ako druhé raňajky do školy