Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Krása, Tipy, Životný štýl,

Už 2 mesiace som na detoxe. Môj život sa zmenil a ušetrila som veľa peňazí

4.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DimaBerlin). Ale nie taký druh detoxikácie, ako by ste si mysleli. Ide o detoxikáciu od líčenia. Najprv som si myslela, že sa vzdám líčenia...

4.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DimaBerlin).

Ale nie taký druh detoxikácie, ako by ste si mysleli. Ide o detoxikáciu od líčenia. Najprv som si myslela, že sa vzdám líčenia len na leto – pretože bolo horúco a ono steká, rozmazáva sa, stále sa musí upravovať… Tiež som nechcela príliš zaťažovať svoju pleť.

Foto: shutterstock/DimaBerlin

Efekt ma však natoľko zaujal, že som sa nakoniec rozhodla úplne sa vyhnúť make-upu, rozjasňovaču, púdru alebo bronzeru – a rada som si výrazne kontúrovala lícne kosti. Teraz už viem, že to bola chyba a že je oveľa lepšie zvoliť prirodzený vzhľad.

Aj výsledky toho, že ste sa na týždeň vzdali líčenia, dávajú veľa podnetov na zamyslenie. Po prvých dňoch moja pleť reagovala dosť radikálne. Nakoniec som ju rovnako radikálne upravila. Hneď na začiatku musím zdôrazniť, že som sa nikdy príliš nemaľovala, ale make-up – som používala každý deň. Niet divu, že keď som sa zbavila tejto každodennej bariéry, začali sa objavovať: pupienky, upchaté póry (na začiatok viac a viac pórov…), nadmerná tvorba kožného mazu (mám mastný typ pleti), malé cysty, podráždenie, pigmentácia.

Ale to našťastie trvalo len niekoľko dní. Potom som sa mohla (a stále môžem!) tešiť z vyživenej, vyčistenej a hladkej pleti bez jedinej kožnej lézie. Znie to nereálne? Uvedomujem si to, ale je to tak! Treba však zdôrazniť, že želaný efekt sa dosiahol v kombinácii s pravidelnou, dôkladnou starostlivosťou správnymi produktmi a vyhýbaním sa vystavovaniu jemnej pokožky tváre slnku. Základom starostlivosti, samozrejme, bola (a bude) každodenná aplikácia krému s SPF. O detailoch však až za chvíľu.

Na tomto mieste je tiež potrebné zdôrazniť, že v tomto texte hovorím z pohľadu človeka, ktorý nikdy nebojoval s vážnymi kožnými problémami. To je dôležité, pretože je neporovnateľne náročnejšie vzdať sa make-upu alebo ho obmedziť, keď máte problematickú pleť. Skúsenosti takejto osoby, ktorá podstúpila detoxikáciu líčenia, budú preto úplne odlišné. Avšak len z môjho pohľadu môžem povedať, že to stojí za to.

Čoraz viac žien sa vzdáva make-upu a mnohé novinárky a influencerky životného štýlu opisujú svoje skúsenosti s detoxom líčenia na internete. Je pravda, že väčšinou sme si zvykli vidieť ženy v plnom make-upe. Takže úplne prirodzený vzhľad – ktorý je, mimochodom, predsa len niečo úplne normálne! – je niečo, čo nevyhnutne vidíme na verejnosti a v médiách menej. Našťastie sa náš postoj v tomto smere mení a zlepšuje.

Nepoužívala som make-up takmer mesiace. Moja pleť sa vyčistila, je hladká a vyživená

Každý deň som si nechávala pleť bez líčenia vyše 46 dní. Čo neznamená, že si občas nezvýrazním riasy riasenkou alebo pery rúžom či farebným leskom. Moja pleť však zažíva make-up detox, ktorého účinky si, dúfam, budem užívať ešte dlho. Ale k veci:

Starostlivosť o pleť bola vždy dôležitou súčasťou mojej každodennej rutiny, ale po detoxe od líčenia som sa zamerala najmä na ňu. Verím, že pri mastnej pleti – ktorej som šťastnou či nešťastnou majiteľkou – sa to veľmi odporúča. Rovnako ako vlastne pri každom inom type pleti.

Foto: shutterstock/valeriya kozoriz

Preto dbám na to, aby každý večerný a ranný rituál starostlivosti o pleť začínal jemným čistením – v mojom prípade špeciálnym čistiacim gélom. Potom ho opláchnem vlažnou vodou a pleť úplne osuším. Druhým krokom je nanesenie séra (s vitamínmi E a C – prospešnými pre stav pleti, a retinolom). Potom hĺbkovo hydratačný krém, večer aj rozjasňujúci, hydratačný očný krém. Nakoniec už spomínaný krém s ochranným faktorom SPF. Nevyhnutnosť!

Pri písaní o výhodách, ktoré mi priniesol detoxikácia od líčenia, stojí za to vyvrátiť aj niekoľko mýtov, ktoré občas kolujú vo verejnom priestore. Najmä jeden z hlavných: že make-up je všetko zlé. Alebo že každodenné používanie make-upu urýchľuje starnutie kožných buniek. Nič nemôže byť ďalej od pravdy! Make-up je súčasťou každodenného života mnohých žien a mužov a je individuálnou voľbou každého človeka. Jeho démonizácia v takejto miere je však prehnaná, najmä keď sa úplne míňa pravde.

Podľa odborníkov je účinok opačný. Časopis Elle v článku venovanom práve téme detoxikácie od make-upu cituje slová známeho dermatológa. Jej služby využíva okrem iných aj speváčka a herečka Demi Lovato.

Pravdou je, že make-up – správne zvolený pre váš typ pleti – predstavuje bariéru proti škodlivému UV žiareniu. Je to dodatočná bariéra, ktorá zvyšuje ochranné vlastnosti opaľovacieho krému

– hovorí odborníčka. Dodáva, že hlavnou príčinou starnutia pokožky je UV žiarenie, čo by sme si už mali všetci uvedomiť. Hoci na stav našej pokožky majú nesporný vplyv okrem iného aj strava, životný štýl, genetika, fajčenie a vek, k tvorbe vrások najviac prispieva slnko.

Najväčším nepriateľom mladej pleti je slnko. Preto make-up alebo púder slúži ako dodatočná ochrana

– vysvetlila Renée Rouleau. Nezabudnite však, že make-up (dokonca aj s SPF) nie je to isté ako čistý krém s SPF, takže slovo “ navyše“ je kľúčové. Ten je v každodennej starostlivosti o pleť absolútnou jednotkou.

Ak používate správny make-up obohatený o výživné oleje, vitamíny a minerály, môže dokonca pomôcť zlepšiť stav vašej pokožky a udržať ju hydratovanú – najmä v prípade suchej alebo zrelej pleti. Existuje však jeden kozmetický hriech, ktorý vám neodpustí žiadny dermatológ: spanie s make-upom. Pred spaním si z tváre odstráňte všetky zvyšky make-upu.

Detoxikácia od líčenia – stojí to za to?

Napriek tomu budem vytrvalo opakovať, že sa oplatí dať si prestávku od make-upu. Jedným z dôvodov je, že mnohé kozmetické prípravky – dokonca aj špičkové, hlavne farebné – hoci sa ich zloženie časom zlepšilo, stále obsahujú parabény, farbivá a ďalšie látky, ktoré môžu dráždiť, zaťažovať alebo upchávať póry na našej pleti. Môžu tak blokovať voľný tok kyslíka, pričom pokožka, rovnako ako každý iný orgán nášho tela, by mala „dýchať“. Zámerne tu používam úvodzovky, pretože ide skôr o to, aby sme ju zbavili každodenných nánosov tapiet. Je totiž dobre známe, že výmena plynov neprebieha cez kožu.

Preto sa vám vaša pleť aj počas krátkej dovolenky od make-upu poďakuje dvoma spôsobmi. Prvým bodom je čistenie. Účinky sa, samozrejme, nedostavia hneď prvý deň, ale ako som už spomenula vyššie – v kombinácii so systematickou starostlivosťou bude vaša pleť hladká, jemná, pevná a žiarivá. Každý deň bude lepšia a lepšia.

Druhá vec je, že viditeľnosť a veľkosť pórov a škvŕn sa výrazne znižuje – na pokožke je menej škvŕn, a teda aj menej nečistôt. To nás, samozrejme, nezbavuje každodenného čistiaceho rituálu.

Detoxikácia od make-upu bude mať tiež výrazný vplyv na tón našej pleti. Zaujímavé je, že prispeje aj k návratu k jej prirodzenému odtieňu. Ten totiž môže byť narušený doteraz používanou kozmetikou.

Prečo si dať dlhšiu prestávku od líčenia? Tu je 6 hlavných výhod

Foto: shutterstock/Davidovka
  • Hydratácia. Vďaka svojmu zameraniu na rituály starostlivosti o pleť neustále dbám na to, aby bola moja pleť hydratovaná.
  • Zlepšenie vzhľadu pokožky. O tom som už písala vyššie. Pridala by som rozjasnenie, väčšiu pružnosť pokožky, zbavenie sa hyperpigmentácie a ďalšie drobné zmeny pleti. Jediné, s čím som mala doteraz väčší problém, sú občasné papulózne lézie, ktoré sa objavujú. Teraz? Po týchto neželaných návštevníkoch ani stopy. Keď hovorím o zlepšení vzhľadu mojej pleti, objektívne vymenúvam zmeny, ktoré nastali. Vyhýbam sa však hodnoteniu toho, ako vyzerám bez mejkapu, pretože to vôbec nie je predmetom tejto výzvy.
  • Zlepšenie stavu obočia a rias. Aj keď si mihalnice občas „vylepším“ riasenkou (veľmi zriedkavo), stále im dávam dlhý oddych od kozmetiky. Namiesto toho každý večer používam ricínový olej. Vďaka tomu sú hustejšie a silnejšie a ich odtieň je výraznejší.
  • Počúvanie signálov prichádzajúcich z pokožky a pochopenie jej potrieb. Hoci to znie trochu záhadne, je to najdôležitejší prínos, ktorý mi priniesol detox od líčenia. Ako som už spomínala, mám mastnú pleť, takže v mojom prípade je bunková výmena sťažená nadprodukciou kožného mazu. Z tohto dôvodu používam zmatňujúce a krycie make-upy, odkedy si pamätám. A práve tu nastáva problém, pretože bývajú ťažké a bohužiaľ často na báze silikónu. To ešte viac spomaľuje proces výmeny buniek a nezriedka vedie k miernym zápalom. Takže si viete predstaviť, akú úľavu pocítila moja pleť, keď som ich jednoducho odložila. Môj cieľ je dlhodobý: plánujem úplne prestať používať make-up.
  • Lepšia pohoda. Tu asi nie je čo vysvetľovať. Je radosť vidieť, ako sa správna starostlivosť o našu pleť – a vlastne aj o nás samých – prejavuje výsledkami, ktoré prekonávajú naše očakávania. Takže vám to dodá dobrú náladu.
  • Načasovanie. Myslím, že je to samozrejmé. Minúty, ktoré ušetríte, keď sa nalíčite a potom zmyjete, vám naozaj uľahčia život.
  • Ušetrené peniaze! Kozmetiku, ktorú som mala pred detoxom, si nechávam na špeciálne príležitosti a nekupujem si žiadnu novú. Nedá sa povedať, že by som ušetrila peniaze len na make-upe – predchádzajúci produkt, ktorý som si kúpila, ma stál približne 50 € (bohatý na minerály, silne zmatňujúci). Podobne je to aj s púdrom, hoci tento bol o viac ako polovicu lacnejší.

V neposlednom rade sú teraz v móde minimálne až žiadne líčenie. Čoraz viac celebrít sa tiež rozhoduje pre prirodzenejší vzhľad, vrátane Seleny Gomez, Salmy Hayek, Michelle Pfeiffer, Sharon Stone, Millie Bobby Brown, Amandy Seyfried a Rihanny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Už dva mesiace som si neučesala vlasy. Moje vlasy ešte nikdy nevyzerali tak božsky

Zabudnite na iné účesy! Tieto tri sú skutočným hitom jesene pre 40 a 50-tníčky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recepty pre mladosť z rôznych kútov sveta. Techniky, ktoré zlepšujú vzhľad pleti

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alliance Images). V dnešnej dobe rozmachu kozmetického priemyslu často zabúdame na spôsoby, ktoré ženy na celom svete používajú už…

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Kedy vysádzať hortenzie? Budú krásne kvitnúť, ak neurobíte jedinú chybu. Je to o zalievaní

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Creators). Hortenzia je pozoruhodná rastlina, ktorá prináša do záhrady veľa života. Nápadné kvety majú mnoho farieb a každá…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov