8.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/InFocus.ee).
Cuketa je nízkokalorická, chutná a veľmi všestranná zelenina. Dá sa z nej pripraviť množstvo výživných jedál, polotovarov a dokonca aj dezertov. Napriek všetkým jej výhodám a zdravotným prínosom ju však nie každý môže beztrestne konzumovať. Zistite, či patríte k ľuďom, ktorí by mali príjem cukety obmedziť na minimum.
Prečo jesť cukety?
Cuketa, známa aj ako cukina, je zelenina z radu cucurbitaceae, ktorá pochádza z Južnej Ameriky a Mexika a do našej krajiny sa dostala z Talianska. Na Slovensku sa cukety pestujú od začiatku 70. rokov 20. storočia. Je to zelenina cenená nielen pre svoju chuť, ale aj pre mnohé zdraviu prospešné vlastnosti.
Cukety sú bohaté na
- minerálov: draslík, horčík, železo,
- vitamínov: C, K, PP, B1
- bielkovín
- sacharidov
- vláknina
Medzi zdraviu prospešné účinky konzumácie cukety patria:
- alkalizujúce vlastnosti (odkyslenie organizmu) – viaže ťažké kovy, pomáha odstraňovať škodlivé zlúčeniny z tráviaceho systému, preto sa odporúča pri detoxikačných diétach
- pôsobí proti hromadeniu vody v tele
- pomáha v boji proti obezite, nadváhe a cukrovke (má nízky glykemický index a málo kalórií – 100 g surovej cukety má len 21 kcal)
- protirakovinové vlastnosti zlepšuje zrážanlivosť krvi, posilnenie žíl a ciev (vďaka vitamínu K)
- priaznivý účinok na zrakový orgán – vďaka luteínu a zeaxantínu znižuje riziko makulárnej degenerácie alebo poškodenia sietnice
- podpora mozgových funkcií, zlepšenie koncentrácie, zníženie stresu a úzkosti
Okrem toho z mnohých štúdií a pozorovaní vieme, že konzumácia cukety raz týždenne prispieva k lepšiemu zdraviu a pohode.
Čo môžete pripraviť z cukety?
Cuketu sa rozhodne oplatí zaradiť do svojho jedálnička, najmä preto, že z nej možno pripraviť mnoho jedinečných a chutných jedál. Okrem iného sa z nej dajú pripraviť polievky, dusená zelenina, palacinky, cestoviny a ryžové pokrmy alebo ako prísada do miešaných vajec, nákypov a pizze. Navyše sa cuketa dá použiť aj do dezertov – koláčov a pudingov. Cuketa je tiež ideálna na konzervovanie – oplatí sa ju naložiť a použiť na prípravu džemov alebo domáceho kečupu.
Kto by nemal jesť cukety?
Cukety sa považujú za bezpečnú zeleninu, ktorá sa môže konzumovať aj surová. Napriek všetkým ich výhodám si ich nemôže vychutnať každý. Medzi kontraindikácie konzumácie tejto zeleniny patria ľudia, ktorí majú problémy s:
- ochoreniami tráviacej sústavy
- žalúdočnými vredmi
- zápalom žlčníka
- ochoreniami obličiek
Cuketa sa neodporúča ani počas prebiehajúcej hnačky – môže zhoršiť príznaky.
Prečo môžu byť cukety jedovaté?
Hoci sa cukety vo všeobecnosti pestujú veľmi ľahko, aj malá chyba pri ich výseve alebo starostlivosti o ne môže spôsobiť, že sa v zelenine vyzrážajú nebezpečné toxíny. Pri pestovaní cukiet v domácej záhrade by ste mali:
- dbať na to, aby teplota nebola príliš vysoká (optimálna teplota pre správny vývoj je 20 – 25 °C)
- nesmiete vysievať cukety vedľa okrasných rastlín
- používať semená z dôveryhodných zdrojov.
Ak sa cuketa nepestuje správne, môže vylučovať škodlivú látku – kukurbitacín. Jej prítomnosť v zelenine sa najľahšie rozpozná podľa horkej chuti a môže byť nebezpečná pre zdravie aj po tepelnej úprave. Otrava kukurbitacínom zvyčajne spôsobuje príznaky ako nevoľnosť, zvracanie a hnačka.
Redakcia Vášeň v tebe.