Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy,

Čo nerobiť počas búrky? Tieto poznatky môžu zachrániť životy

23.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/I am sandglass). Horúce leto prináša viac nebezpečenstiev ako len extrémne vysoké teploty a nebezpečenstvo požiaru. K prudkým poveternostným javom, ktoré sú v tomto...

23.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/I am sandglass).

Horúce leto prináša viac nebezpečenstiev ako len extrémne vysoké teploty a nebezpečenstvo požiaru. K prudkým poveternostným javom, ktoré sú v tomto ročnom období mimoriadne časté, patria aj búrky a tzv. prietrže mračien. Ako sa v takejto situácii zachovať, keď sme doma alebo ešte horšie, keď sme niekde vonku?

Foto: shutterstock/I am sandglass

Najlepší spôsob, ako zvýšiť svoju bezpečnosť je uvedomiť si a správať sa počas búrky zodpovedne. Prinášame rady, čo robiť, keď ste mimo domova, ako sa cítiť bezpečnejšie vo vlastných štyroch kútoch a ako poskytnúť prvú pomoc postihnutým?

Ako sa správať počas búrky mimo domu?

Ak ste vonku počas búrky, nepodceňujte ju! Počasie sa môže rýchlo zmeniť a nevinný dážď sa môže rýchlo zmeniť na nebezpečný meteorologický jav s bleskami a silným vetrom. Čo najskôr vyhľadajte bezpečný úkryt a vyhnite sa pobytu vonku.

Vyhýbajte sa pobytu pod stromami a na otvorených priestranstvách – tieto dva postoje prekvapivo často prichádzajú do úvahy ako skvelé riešenia. Bohužiaľ, nevedomky si tak na seba privolávame ešte väčšie nebezpečenstvo.

Ak sa nachádzate na otvorenom priestranstve, nájdite si, ak je to možné zníženie zeme (snažte sa, aby to nebol najvyšší bod) a drepnite si (neseďte ani neležte) so spojenými nohami, ktoré stiahnite pod seba. Nohy by ste mali mať spojené, pretože v prípade úderu blesku môže medzi vašimi nohami tiecť prúd v dôsledku vzniku rozdielu napätí (tzv. krokového napätia), vysvetľujú odborníci v poradni.

  • Ak vo vzduchu pocítite elektrické výboje, okamžite si kľaknite. Môžete vidieť, ako sa vám zelektrizujú vlasy alebo niekoho nakopnúť elektrickým prúdom, keď sa ho dotknete prstom. Je to predzvesť blížiaceho sa blesku.
  • Ľudia v skupine na otvorenom priestranstve by sa mali rozísť do vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov. Takto sa v prípade nehody nezraní každý a časť skupiny by mohla poskytnúť pomoc ochrnutým.
  • Ak plávate alebo ste na člne, kajaku, windsurfingovej alebo kitesurfingovej doske, vyjdite na breh a odíďte od vody. Nezabúdajte, že voda je výborným vodičom elektrického prúdu a byť vo vode počas búrky je mimoriadne nebezpečné.
  • Ak ste v aute, zostaňte v ňom a neopúšťajte ho. Je to skvelá ochrana pred úderom blesku, pretože funguje ako takzvaná Faradayova klietka. Keďže je úplne obklopená kovovými vodičmi, zabraňuje elektromagnetickému poľu preniknúť dovnútra.
  • Nedotýkajte sa kovových predmetov alebo sa k nim nepribližujte a nepribližujte sa k pouličným lampám, dopravným značkám alebo kovovým plotom. Kovové predmety môžu „priťahovať“ blesky ako bleskozvody.

Ako sa správať počas búrky doma

Ak vás búrka zastihla doma, postarajte sa aj o svoju bezpečnosť. Postupujte podľa týchto niekoľkých krokov, aby ste ochránili svoju rodinu a majetok.

  • Zatvorte okná a dvere.
  • Odstráňte nezabezpečené predmety z vonkajších parapetov a balkónov alebo odstráňte nezabezpečené predmety zo záhrady, ktoré môže vietor odniesť. Môžu spôsobiť zbytočné škody, napríklad rozbiť okná.
  • Vyhnite sa používaniu elektrických a elektronických zariadení napájaných zo siete, od rúry po sušič vlasov alebo mixér. Ak blesk udrie do nadzemnej elektrickej siete v rozvodoch vášho elektrického systému, vznikne impulz, ktorý vás môže zasiahnuť elektrickým prúdom.
  • Odpojte elektronické domáce spotrebiče od elektrickej siete, aby ste ich ochránili pred poškodením v prípade tzv. prepätia spôsobeného úderom blesku.
  • Pre prípad výpadku prúdu majte pripravené iné svetelné zdroje (baterku alebo sviečky).
  • Reagujte, ak vidíte alebo cítite nebezpečné signály, napríklad iskry v kontaktoch, dym alebo zápach horenia.

“Ak v domácej elektrickej inštalácii uvidíte iskry, spálené káble alebo zacítite zápach – vypnite elektrinu a plyn a okamžite zavolajte príslušné technické služby alebo správcu bytu, domu alebo nehnuteľnosti.”

Úder blesku – čo robiť?

V extrémnych prípadoch je človek zasiahnutý bleskom, ale veľmi veľa ľudí nevie, ako správne pomôcť obeti. Ak nie ste sami, nechajte inú osobu, ktorá vám pomáha, čo najskôr zavolať na tiesňové číslo a privolať pomoc. V opačnom prípade vytočte číslo sami a použite reproduktor na telefóne, aby ste nerušili poskytovanú predlekársku pomoc.

Preskúmajte celkový stav zraneného – je pri vedomí alebo nie? Skontrolujte dýchanie a pulz. Ak sa dýchanie zastavilo, čo najskôr začnite s umelým dýchaním a ak necítite pulz začnite s kardiopulmonálnou resuscitáciou (KPR).

Ak na svojom tele spozorujete stopy a popáleniny, začnite ich podľa možnosti chladiť studenou vodou. Postupujte opatrne. Chlaďte poranenia 5 – 10 minút a potom ich zaistite sterilnou gázou z lekárničky.

V prípade iných poranení, ako sú zlomeniny, zaistite končatiny alebo uložte obeť do bezpečnej polohy, kým neprídu príslušné služby. Nezabudnite však, že ak dôjde k zástave srdca alebo postihnutý nedýcha, iné zranenia nie sú prioritou, v prvom rade vykonajte resuscitáciu!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nepríjemný zápach v dome? Pripravte si osviežovač vzduchu z 2 zložiek

Geniálny trik so skrutkovačom. Zabodnite ho do zeme a skontrolujte účinky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vezmite z kuchyne, nakrájajte a rozložte na záhrade. So slimákmi sa rozlúčite rýchlejšie, než napočítate do troch

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dieter Hawlan). Ako sa zbaviť slimákov v záhrade? Túto otázku si začínajú klásť majitelia pozemkov a záhradkári, ktorí chcú…

V lete sa problém vracia a tisíce žien sa zaň hanbia. Dám tam zemiakový škrob a je po probléme

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomsickova Tatyana). Čo robiť, keď vám vo zapáchajú topánky? Je to nepríjemná situácia, ktorú nemusíme riešiť dlho. Domáci trik…

Toto sú najlepšie spôsoby na žiarivú pleť. Efekt hladkej pokožky bez toho, aby ste museli opustiť domov

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Bg). Ak vašej pleti viditeľne chýba žiarivosť, mali by ste vyskúšať tieto jednoduché domáce prostriedky na obnovenie maximálnej…

Najlepšia farba vlasov po 50-tke. Je výrazná a odoberá roky

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jasen Wright). Vyzerá nápadne a zároveň prirodzene. Je ideálna pre zrelú krásu 50-ročných žien. Nezaťažuje, ale dokonca rozjasňuje tvár…

Potrebujete len trochu sódy bikarbóny a roztlačené banány. Vyskúšajte a nebudete ľutovať

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Hramova). Keď väčšina ľudí vidí kombináciu jedlej sódy s akoukoľvek inou zložkou, okamžite si predstaví konkrétny výrobok, ktorý…

Auto Trendy

Spanie v lietadle posunula na vyššiu úroveň. Doslova

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Žena, ktorú zaznamenali cestujúci spoločnosti Southwest Airlines, doslova posunula spanie v lietadle na vyššiu úroveň, keď si vybrala horný batožinový priestor. Video zachytávajúce túto situáciu…

Auto Xiaomi sa pokazilo sotva po 40 km. Auto sa musí vrátiť do továrne

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Xiaomi SU7 sa na chvíľu stal predajným hitom v Číne. To však neznamená, že technologický hegemón prešiel svojím prvým automobilovým uvedením na trh suchou nohou.…

Toto čínske SUV sa už dobre predáva. V hybridnej verzii a za atraktívnu cenu bude nočnou morou nielen pre Daciu

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínskemu gigantovi SAIC sa v Európe darí a už pracuje na aktualizácii svojich bestsellerov. SUV MG ZS, ktoré zaznamenalo veľký úspech na mnohých trhoch a…

Čínske MINI sa už predáva. Ceny v showroomoch sa začínajú od… 2500 eur

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - V posledných rokoch sme boli svedkami takmer fascinujúcej expanzie čínskych značiek na európske trhy. Z tohto dôvodu záujem o tieto vozidlá v Európe neustále rastie.…

Veľkolepé kombi na báze BMW E36 na predaj. Nemci vyrobili len 89 exemplárov

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Alpina B3 Touring postavená na základe BMW radu 3 generácie E36 môže byť jedným z najzaujímavejších exemplárov, ktoré sú v súčasnosti na predaj. Auto, ktoré…

Posledné SUV značky Mazda so spaľovacím motorom? Japonci oznamujú zmeny v ponuke

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je v ponuke japonského výrobcu od roku 2017 a teraz sme sa dozvedeli, že spoločnosť plánuje tretiu generáciu. SUV bolo v tichosti oznámené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov