Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Ako odhalíte manipulátora? Zistite jeho slabiny a začnite sa brániť

3.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/Yomare). Notorické klamstvá, vyvolávanie pocitu viny, selektívne prejavy náklonnosti, neustála kritika – to sú len niektoré príklady manipulácie, ktorú môžu používať skúsení manipulátori. Sú...

3.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/Yomare).

Notorické klamstvá, vyvolávanie pocitu viny, selektívne prejavy náklonnosti, neustála kritika – to sú len niektoré príklady manipulácie, ktorú môžu používať skúsení manipulátori. Sú to nestáli, cieľavedomí jedinci, ktorí sa snažia ovládať druhých rôznymi, často nezjavnými metódami. Takmer každý prišiel do kontaktu s manipulátorom a možno je dokonca v neustálej blízkosti takejto osoby. Ako môžeme rozpoznať, že sa nás niekto snaží manipulovať, a ako môžeme s manipulátorom jednať?

Manipulácia je v psychológii forma ovplyvňovania osoby alebo skupiny tak, aby nevedome, ale z vlastnej vôle sledovala ciele manipulátora. Manipulátor môže byť spočiatku veľmi milý a časom ukáže svoju pravú tvár. Používa rôzne techniky, aby získal to, čo chce. Manipulácia je formou psychického týrania. Podľa Kobieta Interia, sa oplatí sa zistiť, ako rozpoznať manipulátora a ako s ním zaobchádzať.

Foto: pixabay.com/Yomare

Osobnosť manipulátora. Kto má sklon k manipulácii?

Každý má určitý sklon k manipulácii a niekedy ho aj využíva. Je to preto, že každý by chcel splniť svoje plány a podniká na to potrebné opatrenia. Niektorí ľudia však manipulujú druhými príliš často a príliš ľahko, a niekedy dokonca bez toho, aby to bolo potrebné – sú jednoducho takí.

Ľudia, ktorí sú neobyčajne dobrí v manipulácii a ktorí tiež intrigujú a plánujú proti iným, sa zvyčajne vyznačujú machiavelistickou osobnosťou. Manipulačnými schopnosťami sa vyznačujú aj ľudia s hraničnou osobnosťou alebo kompulzívno-obsedantnou poruchou osobnosti. Najčastejšie nás však manipulujú narcisti – tí, ktorí sa cítia nadradení nad ostatnými a ktorých je šialene ľahké uraziť, ale ktorí zároveň chcú, aby ostatní ľudia plnili ich príkazy. Narcistická osobnosť sa vyznačuje aj nedostatkom empatie.

Slabé stránky manipulátora. Ako ho odzbrojiť?

Byť s človekom, ktorý používa rôzne manipulačné techniky, je mimoriadne vyčerpávajúce. Najlepšie je obmedziť s ním alebo ňou kontakt, ale niekedy to nie je možné, pretože môže ísť o člena rodiny alebo niekoho, s kým máme vzťah. Treba si uvedomiť, že podobný vzťah je toxický a nie je ľahké sa z neho dostať. Je však dôležité vedieť, že aj manipulátor má svoje slabé stránky. Aké to sú?

  • Manipulátor sa bojí odhalenia – ak si niekto uvedomí, že je manipulovaný, nabudúce sa k nemu už tak ľahko nedostane.
  • Manipulátor sa bojí sebavedomých a asertívnych ľudí – nevie si rady s ľuďmi, ktorí sa nenechajú manipulovať.
  • Manipulátor sa bojí, že možnosti manipulácie sa skončia – hoci mu nechýbajú nápady, je lepšie nepokračovať v hádke s ním, keď vidíme, že to k ničomu nevedie. Neospravedlňujme sa ani za niečo, čo nie je našou vinou.
  • Manipulátor sa bojí, že stratí vplyv na druhého človeka – ukázať mu, že sa dokážeme ubrániť manipulácii, povedať rázne „nie“ a netrápiť sa jeho správaním, bude pre neho neúnosné.

Je tiež užitočné podeliť sa o svoje pozorovania, skúsenosti a pocity s ostatnými. Manipulátor dokáže veľmi dobre hrať túto hru, takže sa bude ostatným prezentovať ako sympatický, vyrovnaný a zodpovedný človek. O to dôležitejšie je, aby jeho okolie poznalo pravdu o jeho skutočnej povahe.

Vety manipulátora. Manipulátora spoznáte podľa tohto

Každý manipulátor sa snaží dosiahnuť svoje ciele – klame, zavádza a prekrúca realitu, len aby ich dosiahol. Je to ťažký protivník, ktorý najčastejšie niečo iné hovorí a niečo iné robí.

Preto sa oplatí veriť skôr jeho činom než slovám – najmä preto, že dobrý manipulátor vie byť milý, keď sa mu to hodí. Manipulátora však môžete rozpoznať podľa fráz, ktoré v určitých situáciách vyslovuje.
Jeho vlajkové slová sú: „Nepochopil si ma/nepochopila si ma“. Ak je prichytený pri klamstve, bude tvrdiť, že jeho slová boli nesprávne interpretované a došlo k nejakému nedorozumeniu. Samozrejme, nebude to jeho vina, ale vina osoby, ktorá ho zle pochopila. Je to preto, lebo manipulátor si nevie priznať svoju chybu – na vine je vždy jeho okolie.

Z jeho úst možno počuť aj ďalšie frázy:

  • „Si precitlivená/precitlivený“,
  • „Nedramatizuj/nehysterči“,
  • „Príliš premýšľaš/prehnane analyzuješ“,
  • „Je to všetko jej/jeho/ich vina“,
  • „Urobil som to pre tvoje vlastné dobro“.


Manipulátor si tiež môže vynútiť okamžitú reakciu, keď chce niekto o niečom premýšľať. Je však potrebné rozlišovať medzi tým, keď chce v danej situácii urobiť rýchle, rozhodné rozhodnutie, a nátlakom, ktorý je na niekoho vyvíjaný tak, aby nemal čas logicky zvážiť dôležitú otázku. Sú veci, o ktorých sa neoplatí debatovať celé hodiny, a sú veci, ktoré by sa mali dôkladne zvážiť. Manipulátor však chce, aby niekto konal pod stresom – tým si chce vynútiť rozhodnutie, ktoré mu vyhovuje.

Foto: pixabay.com/geralt

Vlastnosti manipulátora. Ako sa manipulátor správa?

Klame, aj keď nemusí, bezdôvodne si vymýšľa rôzne príbehy, dáva sľuby, ktoré aj tak nemá v úmysle dodržať – manipulátor je človek, ktorému netreba veriť, pretože v každej situácii bude konať tak, aby z toho mal čo najväčší prospech. Zvyčajne má narcistické sklony a je egocentrický. Prejavuje málo empatie a je citovo nezrelý. Dá sa rozpoznať podľa pasívno-agresívneho správania a ťažkostí prevziať zodpovednosť za svoje činy. Všetky nešťastia, ktoré sa mu prihodia, sú podľa neho vinou iných ľudí.

Začiatky známosti s manipulátorom sú zvyčajne skvelé – pretože dokáže dešifrovať ľudí ako nikto iný a dať im to, čo potrebujú. Neskôr je to však už len horšie. Po kontakte s manipulátorom sa človek môže cítiť vyčerpaný. Manipulátor používa rôzne techniky – môže napríklad porovnávať partnerku s inou osobou, aby v nej vzbudil podvedomú rivalitu a prinútil ju tak k väčšej snahe.


Je to však typ človeka, ktorý sa nikdy neuspokojí s tým, čo sa pre neho urobí. Je to typ človeka, ktorému bude vždy niečo chýbať a nároky sa budú časom zvyšovať. Manipulátor sa tiež môže postaviť do úlohy obete – to všetko preto, aby sa jeho okolie cítilo vinné a začalo robiť to, čo chce on.

Ako sa vysporiadať s manipulátorom?
Pre jeho potenciálne obete by bolo najlepšie a najzdravšie, keby s manipulátorom prerušili kontakt. Aby sa totiž mohol zmeniť, musel by pochopiť svoje chyby a podstúpiť terapiu. Keďže však manipulátor zo všetkého obviňuje iných a nie seba, nepochopí, že jeho správanie bolo a je nesprávne. Ak už ho musíme kontaktovať, najlepšie je správať sa ľahostajne – nedávať mu najavo, že môže ovplyvňovať naše emócie. Ak vidíme, že sa nami niekto snaží manipulovať, je najlepšie ukončiť rozhovor alebo hovoriť o svojich pocitoch. Najdôležitejšie sa zdá byť vymedziť si svoje hranice a šikovne ich brániť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ženy v týchto znameniach zverokruhu sú najhoršie manželky. Tu sú ich charakteristiky

Tieto povolania si najčastejšie vyberajú psychopati. Niektoré sú naozaj prekvapivé


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nie právnici alebo vodiči. Tieto profesie najčastejšie zrádzajú

17.4.2024 Redakcia Vášeň v Tebe (Foto: shutterstock/BAZA Production). Údaje o nevere nenechávajú nikoho v ilúzii. Väčšina románikov, 85 percent, sa začína na pracovisku. Vplýva na…

„Myslíš, že je to vhodné na svadbu?“ Používatelia internetu s ňou nemali zľutovanie. „Rozplakala by som sa“

17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@tanyabellla). Výber správnych šiat na svadbu je pomerne náročný. Musíme sa v nich cítiť dobre a zároveň neporušovať svadobné…

Má 55 rokov a je tehotná s 24-ročným mužom. Hovoria: „Náš malý zázrak prichádza“

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jimvelasquezoficial/). Alina Lozano Acosta je herečka a spisovateľka z Kolumbie. Preslávila sa mnohými televíznymi úlohami, hlavne v kolumbijských telenovelách.…

Koľko kofeínu obsahuje káva? Tento nápoj vám dá väčší šmrnc. Lyžička bude fungovať ako 4 espressá

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BarthFotografie). Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez malých čiernych šiat. Koľko kofeínu obsahuje káva? Ukazuje sa, že…

Nalejte si ho do rannej kávy namiesto kravského mlieka. Je zdravé a má menej kalórií

12.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Isaac Spedding). Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov. S radosťou si vypijeme „malú čiernu“, do ktorej si radi pridávame…

Auto Trendy

Tesla má veľký problém. Pozastavenie dodávok populárneho modelu

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybertruck, jedno z najočakávanejších áut posledných rokov, čelí vážnym problémom. Niekoľko mesiacov po začatí dodávok sa ukazuje, že mnohé problémy sa nepodarilo včas odstrániť.…

Spoločnosť BYD dostala od čínskych vládnych orgánov dotácie. Najmenej 3,4 miliardy EUR

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia prešetruje čínske dotácie na elektromobily. Podľa správy nemeckého Inštitútu pre svetové hospodárstvo mohol najmä jeden konglomerát využívať veľké štátne dotácie.

Motorový olej na dlažobnej kocke pred domom. Ako sa zbavíte škvŕn?

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Dlažobné kocky sa bežne používajú na príjazdových cestách. Niet divu, že vyzerá esteticky a je odolná voči opotrebovaniu. Čo však robiť, ak na nej nájdete…

Škoda Superb 2024 s Travel Assist: asistent pre (autonómne) cestovanie. Testovacia jazda

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Škoda Superb dostala prepracovaný systém Travel Assist, ktorý je zodpovedný za poloautonómnu jazdu na diaľniciach a v mestských zápchach. Toto riešenie kombinuje adaptívny a…

Spotreba paliva vozidla Nissan Qashqai e-Power. Aktualizácia s úspornými pneumatikami

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Oveľa nižšie "spaľovanie" s lepšími pneumatikami. Nissan Qashqai e-Power - test druhého exemplára tohto vozidla ukázal, že spotreba paliva tohto hybridného pohonu je jednoznačne lepšia…

Je to skvelá technológia, ale zdá sa, že si na ňu budeme musieť ešte dlho počkať. Prečo?

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Elektromobilita napreduje z roka na rok a to, čo sa donedávna zdalo nemožné, dnes existuje. Bezdrôtové nabíjacie systémy pre elektromobily sú len začínajúcou technológiou a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov