Veľkonočné stoly či šibači nemôžu byť počas sviatkov bez sladkých potešení akými sú zákusky, koláče či torty. Kde a z akých surovín boli vyrobené by však malo spotrebiteľov zaujímať, inak môžu sebe aj blízkym privodiť zdravotné problémy.
Na Slovensku sa totiž čoraz viac rozmáha čierny predaj zákuskov, koláčov a toriet, ktoré sa vyrábajú v neregistrovaných potravinárskych prevádzkach.
„Veľká noc je obdobím tradičných zákuskov a koláčov, ktoré na stoloch slovenských gazdiniek nemôžu chýbať a ani muži, šibači, si bez nich tieto sviatky nevedia predstaviť. Upozorňujeme však spotrebiteľov, aby zvýšili opatrnosť pri ich nákupe z neznámych zdrojov.
Najmä na internete sa totiž čoraz viac rozširuje predaj týchto výrobkov vyrobených z neznámych surovín a v podmienkach, ktoré nikto nedokáže skontrolovať, keďže ide o nelegálne prevádzky. Štátne orgány ich nevedia zachytiť a neraz ohrozujú zdravie spotrebiteľov,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Zdroj: Pixabay
Zákony a zákusky
Podľa zákona musí byť na Slovensku výrobca a predajca zákuskov, koláčov či toriet registrovaný ako potravinárska prevádzka, čím podlieha prísnym hygienickým pravidlám a kontrolujú ju štátne orgány. Vstupné suroviny i výrobky má kontrolované a výhradne z legálnych zdrojov. Svoje produkty tiež pravidelne kontroluje na mikrobiologickú bezpečnosť v akreditovaných laboratóriách.
Naopak nelegálne prevádzky nekontroluje nikto. Nimi používané suroviny, často s cieľom rýchleho zisku, nespĺňajú ani minimálne štandardy či zdravotné kritériá. Používajú suroviny ako napríklad farbivá či prídavné látky z Ázie neschválené pre trh EÚ a nespĺňajúce európske kvalitatívne štandardy.
Spotrebitelia, ktorí si objednajú takéto výrobky, neraz cez internet, sa preto vystavujú vážnym zdravotným rizikám od salmonely, cez e-coli až po rôzne plesňové ochorenia. Tie spôsobujú hnačky, zvracania, ba dokonca trvalé následky napríklad pri použití ingrediencií obsahujúcich ťažké kovy. V extrémnych prípadoch dokonca môžu zapríčiniť smrť. Pri prípadnom poškodení zdravia nie je možné nelegálnu prevádzku brať na zodpovednosť.
„Registrované cukrárske prevádzky prechádzajú pravidelne dôslednými kontrolami štátnych orgánov a sú neustále pod ich drobnohľadom. Pozorne si vyberajú suroviny na výrobu zákuskov, koláčov a toriet. Zároveň dodržujú všetky hygienické postupy a normy a aj preto sa možno niekedy zdajú ich výrobky drahšie.
Treba si však uvedomiť, že odvádzajú dane, platia zamestnancov, dodržujú hygienické pravidlá a nemôžu si dovoliť svojich zákazníkov oklamať, pretože by im to okamžite zničilo ich živobytie. Spotrebitelia by mali preto venovať najmä pred sviatkami viac pozornosti odkiaľ zákusky a koláče na ich stoloch pochádzajú,“ uviedol Milan Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po stredné podniky vo všetkých regiónoch Slovenska.
Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 500 pracovníkov.
Informoval Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Súvisiace články
Akou dekoráciou očaríte počas Veľkej noci svoju rodinu a priateľov? Inšpirujte sa
Už máte namaľované vajíčka? Vyskúšajte postup, ktorý zvládnu aj malé deti
Zdroj úvodnej foto: Pixabay