Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

DOG FITNESS: Aj domáci miláčikovia potrebujú cvičiť

31.1.2023 - Už ste cvičili so svojím domácim miláčikom?

Veterinárka Barbora Jurášová pôsobí na Liptove. Venuje sa fyzioterapii a rehabilitácii zvierat. Má vlastné fyzioterapeutické centrum pre zvieratká – Fit PET.

Ponúka konzultácie zdravotného stavu a poradenstvo. Tiež ponúka komplexnú starostlivosť o pohybový aparát vášho miláčika s využitím rôznych druhov techník a pohybovej terapie.

Súčasťou jej ponuky je aj fyzikálna terapia s pomocou špičkového vybavenia, ktoré predstavuje hydroterapeutická vaňa s podvodným bežeckým pásom, laser IV. triedy, magnetoterapeutické, elektroterapeutické prístroje a množstvo ďalších pomôcok na cvičenie v rámci dog fitness.

Vedomosti vo svojom odbore získala v Prahe na PhysioDOGAcademy pod vedením  priekopníčky fyzioterapie malých zvierat v ČR Mgr. Kateřiny Plačkovej.

dog fitness, Barbora Jurášová
Barbora Jurášová pri terapii.
Zdroj: Barbora Jurášová

Rozhovor s Barborou Jurášovou

Vyštudovali ste veterinárnu medicínu, ale venujete sa skôr rehabilitácii a alternatívnej liečbe. Prečo?

S pribúdajúcou praxou a skúsenosťami v ambulancii som zistila, že aj medicína má svoje limity. S kolegami sme niekedy aj napriek našej obrovskej snahe čo najviac pomôcť pacientovi nedokázali stanoviť presnú diagnózu, liečbu. Alebo indikovaná liečba neprinášala požadovaný efekt…

Narazili sme proste na hranicu, za ktorú sme sa s už s klasickou medicínou nedokázali dostať.

Snaha nájsť odpoveď na otázku, čo je za touto hranicou a pomôcť všetkým tým smutným zvieracím očiam a zúfalým majiteľom, ktorí vyskúšali už takmer všetko, aby pomohli svojim miláčikom, ma priviedli k dlhoročnému a neprestávajúcemu štúdiu a vykonávaniu fyzioterapie, ako jedného z najfascinujúcejšich odborov.

Tento odbor dokáže prepojiť klasickú medicínu, alternatívnu liečbu, homeopatiu, akupunktúru, fyziku, psychológiu, kondičného trénera a vytvára úžasnú súhru vo vzťahu zviera – človek.

Čo je Dornova metóda? V akých prípadoch pomáha? Kedy nepomôže a je potrebné skôr zvieratku poskytnúť klasickú liečbu?

Ide o veľmi šetrnú a jemnú metódu. Fyzioterapeut ňou uvádza do pohybu kĺby končatín a chrbtice, čím ich dostáva do správneho, teda fyziologického postavenia. Napomáha tak k obnoveniu funkčnosti a udržiavaniu vitality kĺbov tela.

Vzhľadom na to, že ide o metódu zasahujúcu do funkčnosti kĺbov, je podľa mňa vždy potrebné poznať správnu diagnózu s možnosťou/nemožnosťou liečby, ktorú stanoví ošetrujúci veterinárny lekár alebo špecialista (ortopéd, neurológ).

Pri nejasných diagnózach vyjadrí pravdepodobné diagnózy, na základe ktorých ako fyzioterapeuti, vieme do akej miery môžeme zasahovať do tela, aby rehabilitácia mala požadovaný účinok. Ale na druhej strane, aby sme zvieratku viac neuškodili.

Podľa mňa neexistuje presný zoznam, kedy je možné túto terapeutickú metódu použiť. Pretože to, čo vám zabralo pri jednom pacientovi, nemusí zabrať aj u druhého.

Nie je dobré byť limitovaný jednou ošetrovacou metódou, ale treba použiť celú škálu manuálnych metód, ktoré ošetria nielen kĺby, ale aj fascie, svaly, väzy a všetky komponenty pohybového aparátu ako celku.

rehabilitácia, dog fitness
Rehabilitačná miestnosť.
Zdroj: Barbora Jurášová

Úspešnosť liečby

Koľko zvieracích pacientov už prešlo vašimi rukami odkedy sa venujete fyzioterapii?

Vzhľadom na to, že sa fyzioterapii venujem už viac ako 6 rokov, tak celkom dosť (úsmev).

Veľmi ma však teší, že väčšina mojich klientov chce aj napriek ukončeniu terapeutickej fyzioterapie (napr. po operácii, po úraze…) ďalej pokračovať v pravidelných rehabilitáciách svojich štvornožcov. Dôvodom je udržanie ich fyzickej a psychickej pohody.

Moje služby takisto  vyhľadáva čoraz viac majiteľov pracovných a športujúcich psov. Ale aj „našich gaučáčikov“, kvôli preventívnej fyzioterapii, ktorá predstavuje skvelý základ kontroly pohybového aparátu s možnosťou včasného odhalenia aj tých najmenších odchýlok od normálu, ktoré mnohokrát vieme vyriešiť ešte na začiatku. Predchádzame tým vzniku úrazu, či rozvoju rôznych degeneratívnych zmien pohybového aparátu.

Podľa mňa by tiež mala byť neodmysliteľnou súčasťou života starnúcich a geriatrických pacientov s pohybovými problémami, ktoré vedú k akútnym, no najmä chronickým bolestiam s cieľom celkovej úľavy.

pes, terapia, fyzioterapia
Hydroterapeutická vaňa.
Zdroj: Barbora Jurášová

Ak by ste hodnotili percentuálnu úspešnosť vašej liečby? 

Odpoviem vám asi trošku okľukou (úsmev).

V prvom rade, úspešnosť či zlepšenie pacientovho stavu pri tejto práci nikdy nie sú dosiahnuté len mojou zásluhou. Ide totižto o komplex pacient – majiteľ – fyzioterapeut – veterinárny lekár.

Vzájomná spolupráca a rešpekt k tomu, čo každý z nás ovláda a ako prispieva svojou činnosťou v danom liečebnom procese predstavuje základnú podmienku a do istej miery aj záruku konečného úspechu.

Ďalším faktom je aj to, že za tie roky praxe a zahraničného štúdia som sa dostala do spoločnosti odborníkov. S nimi vždy viem prekonzultovať akýkoľvek ťažký prípad. Tiež aj to, že ak sa svojimi terapeutickými postupmi neviem dostať ďalej, odporúčam vyšetrenie u ďalších odborníkov.

Samozrejme, nedá sa opomenúť aj to, že úspešnosť liečby vždy samozrejme závisí aj od samotnej príčiny narušujúcej zdravotný stav. Tiež od aktuálneho stavu daného pacienta a od mnohých faktorov, ktoré musíme brať do úvahy. A preto je vždy potrebné pristupovať ku každému jednému pacientovi individuálne.

Prísť na všetky tieto fakty a nájsť si vlastný smer v liečbe pacientov mi trvalo nejaký ten čas. No vyplatilo sa byť trpezlivý. Nielenže som prišla na to, že tam kde klasická medicína končí, fyzioterapia začína, ale darí sa mi čoraz väčšiemu množstvu tých smutných psích očí prinavracať radosť z pohybu.

domáci miláčik, pes
Domáci miláčik s poranenou labkou.
Zdroj: Barbora Jurášová

Happyendy

Spomínate si na niektoré zvlášť dojímavé príbehy vašich pacientov, ktoré skončili happyendom? 

Pre mňa happyend predstavuje každý jeden psík, ktorý príde na ďalšiu rehabilitáciu s väčším nadšením. Pribehne, pooblizuje ma a ide ma prevrátiť, lebo sa teší. Vie, že príde úľava od bolesti, uvoľnenie či odblokovanie a chvíľka, kedy sa majiteľ a ja budeme venovať len a len jemu.

Raz pred Vianocami k nám do ambulancie ľudia doniesli psíka, ktorého našli zrazeného pri ceste. Okrem iných zranení mal aj otvorenú zlomeninu stehennej kosti, ktorá sa po operácií veľmi zle hojila a hrozila amputácia končatiny.

Vtedy som prvýkrát začala skúšať alternatívne postupy liečby a vznikali tak moje prvé fyzioterapeutické hmaty. Tomu psíkovi sa zlomenina zahojila. Nožička funguje a jeho kroky ma sprevádzajú od vtedy na všetkých seminároch, cestách do práce.

Pinďo – tak sa volá – sa stal mojim nerozlučným parťákom. A dôkazom toho, že fyzioterapia a alternatívna medicína má veľký význam v liečbe pohybového aparátu.

Mária Sliacka

Zdroj úvodnej foto: Barbora Jurášová


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Narodeniny oslávila v reštaurácii, ale za nič neplatila. Hostia dostali účet

22.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Studio Romantic). Mala by osoba, ktorá oslavuje narodeninovú oslavu na mieste konania, znášať všetky náklady na podujatie? Po tom,…

Prestala si holiť podpazušie. „Cítila som sa obmedzená,“ hovorí. Myslí si, že jej chĺpky „majú energiu“.

21.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/austin_and_mya). Mya Loftusová je 26-ročná žena z Virgínie, ktorá vyhlásila, že sa už nemieni riadiť kánonmi krásy, ktoré sú…

Je matkou 11 detí. Raňajky robí od 5.00 h. Prezradila, koľko míňa. „Vyzerá to ako hromadná výroba“

21.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@doughertydozen). Alicia Dougherty je matkou 11 detí. Žena sa rozhodla ukázať, ako pripravuje raňajky pre svoju veľkú skupinu. Jej…

103-ročná žena prezradila tajomstvo svojej dlhovekosti. „Toto pijem každý deň už 30 rokov.“

21.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: snímka obrazovky tiktok.com/@taygusta). Pearl Taylor je 103-ročná hviezda TikTok, ktorej popularita je spôsobená najmä jej vnučkou. Môžete jej za…

Celulitída. Ako zmierniť jej vzhľad? Vyskúšajte jednoduché metódy a budete sa cítiť krajšie, zdravšie a ľahšie

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dimid_86). Celulitída je bežný problém, ktorý postihuje väčšinu žien na celom svete. Ako sa s ňou vysporiadať? Existuje mnoho…

Auto Trendy

Nový Opel Grandland 2024 prichádza s väčšími rozmermi a technológiami

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Opel Grandland prešiel v druhej generácii výraznou modernizáciou. Získal nový vzhľad, kompletne prepracovaný interiér a po prvýkrát sa ponúka aj s elektrickým pohonom vďaka prechodu…

Elektromobily stoja na parkoviskách a práši sa na ne. Skončil sa ich čas?

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Sú elektromobily budúcnosťou? Možno pochybovať o tom, že na predmestiach čínskych miest sú skutočné cintoríny týchto vozidiel. Ukazuje sa, že mnohé modely nemajú ani päť…

Nové autá sa masívne kazia? Servisné kampane

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Európska komisia zverejnila najnovšiu správu o systéme včasného varovania EÚ pred nebezpečnými výrobkami "Safety Gate". V dokumente sa uvádza, že minulý rok krajiny zapojené do…

Máte už dosť pískajúcich stieračov?

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Každý sa už niekedy stretol s nepríjemným pískaním stieračov, najmä počas zamračeného a daždivého dňa. Dodržaním niekoľkých jednoduchých krokov však môžete tento problém vyriešiť a…

Vážne problémy s továrňou Tesla. Bude musieť Musk zmeniť plány?

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla chce rozšíriť závod nachádzajúci sa neďaleko Berlína. Nedávny prieskum však ukázal, že mnohí miestni obyvatelia nie sú s plánmi Elona Muska spokojní.

Geniálny patent od Američanov. Zastaví 40-tonový nákladiak

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Pri ceste vedúcej z hory Afton v americkom štáte Virgínia bola postavená nezvyčajná stavba. Ide o betónovú prekážku s obmedzeným jazdným pruhom s kovovými mrežami.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov