Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása,

Šokujúci zvrat v súťaži Miss ČR. Jedna z dievčat sa v priamom prenose vzdala korunky. V hlavnej úlohe anorexia a šikanovanie

21.11.2022 - "Chcela som zostať úprimná predovšetkým sama k sebe," vysvetlila Júlia Hojdyszová.

Finálový večer súťaže Miss Českej republiky sa stal veľkým prekvapením. Namiesto toho, aby vo svetle reflektorov stála Andrea Kaplanová, ktorá súťaž vyhrala, podľa portálu TN Nova upútalo na seba pozornosť dievča na druhom mieste – Júlia Hojdyszová.

Namiesto radosti a ďakovania sa v priamom prenose rozhodla vzdať svojho titulu, ktorý ponechala Pavlíne Jagrovej.

„Celý život som snívala o tom, že sa prihlásim do Miss a že vďaka tomu získam silnejší hlas a budem hovoriť o témach ako anorexia a šikanovanie. Dúfala som, že vďaka tomu budem ľudí viesť a inšpirovať, aby bojovali sami za seba, čo sa mi vďaka súťaži splnilo. Publikum, čo by mi počúvalo, som našla, a preto som mala pocit, že je čas urobiť krok ďalej a týmto ľuďom sa venovať,“ vysvetlila Júlia Hojdyszová pre menovaný portál.

Júlia Hojdyszová, anorexia, miss čr
Júlia Hojdyszová po vzdaní sa korunky v súťaži Miss ČR.
Zdroj: Instagram/julie_hojdyszova

Prvá vicemiss svoje rozhodnutie vysvetlila aj na sociálnej sieti: „Človek sa musí niekedy postaviť sám za seba. Chcela som zostať úprimná predovšetkým sama k sebe. Potrebovala som sa opäť niekam posunúť. Niečo dokázať. Byť inšpiráciou a motiváciou pre druhých. Dodať im odvahu a vnútornú silu, ktorú som sama dlho hľadala.“

„Možno na moje gesto veľa z vás čakalo. Ako som už raz napísala, na to, aby sa žena stala skutočnou kráľovnou nepotrebuje ani titul ani korunku. Kráľovnou sa človek narodí a stane sa v priebehu života. Tou korunou je úprimný a láskavý úsmev a silná charizma. V živote sú situácie, ktoré sú iba medzi nebom a zemou. Som úprimne vďačná za všetko, čo som s Miss ČR zažila. Celý polrok ma obohatil. Splnila som si svoj detský sen a som na seba pyšná. Motto Miss znie: ‚Staň sa tým, kým chceš. Staň sa Miss Českej republiky‘. Miss ČR som sa nestala, stala som sa sama sebou. A nič nie je viac,“ dodala Júlia.

Júlia Hojdyszová, šikanovanie, miss
Júlia Hojdyszová a víťazky Miss ČR.
Zdroj: Instagram/julie_hojdyszova

Anorexia

Júlia chce okrem šikanovania hovoriť aj o anorexii. Anorexia je ochorenie, ktoré patrí do porúch príjmu potravy.  V prvom rade ide o psychické ochorenie, ktoré charakterizuje neustála snaha schudnúť.

Snaha dosiahnuť „ideálnu“ postavu si konkrétne dievča, ale aj chlapec, plní prísnym obmedzovaním množstva prijatej stravy alebo nadmerným cvičením.

Anorexia sa týka najmä mladých dievčat, ale zasahuje aj chlapcov. Možno vás (ne)prekvapí, koľko dnešných mladých dievčat buď už trpí, alebo postojom k svojmu telu vedie svoj spôsob života k anorexii.

Príčiny anorexie

Presné príčiny vzniku anorexie odborníci zatiaľ nepoznajú. U konkrétneho dievčaťa však vplývajú na vývin anorexie biologické, psychologické i kultúrno-sociálne aspekty.

Medzi psychologické faktory patrí najmä snaha o perfekcionizmus, nízke sebavedomie aj emočná labilita.

Z kultúrno-sociálnych aspektov je to najmä túžba po štíhlosti. Aj keď sa tento ideál postupne mení v podobe plnoštíhlych modeliek a známych hviezd, ktoré prijali svoje telo také aké je, mnohé dievčatá sa napriek tomu stále porovnávajú.

K nadmernému porovnávaniu a túžbe po ideálnej postave prispievajú aj filtre v smartfónoch, ktoré „vyladia mnohé nedokonalosti“.

Connie Hatcher
Connie Hatcher trpiaca anorexiou.
Zdroj: Screenshot DailyMail

Konkrétna podoba anorexie u 16-ročného dievčaťa

Dnes už 17-ročná Connie Hatcher z Veľkej Británie v roku 2020 vážila len 31 kilogramov. Jej anorexia prepukla až do takého stavu, že ju lekári varovali pred zlyhaním orgánov.

Mladé dievča totiž jedlo len raz za 24 hodín. Niekedy vydržala bez jedla aj dlhšie.

„Prvýkrát som si začala všímať, že som väčšia ako ostatné dievčatá, keď som mala asi 10 rokov,“ prezradila Connie pre DailyMail.

Dodala, že v tom čase si vytvorila profil na sociálnych sieťach. Všetky tie krásne a chudé dievčatá, ktoré tam videla, u nej vytvorili pocit, že je škaredá a tučná.

Ako tiež priznala, chudnúť nebolo jej vedomím rozhodnutím. Jednoducho, vplyvom fotografií začala obmedzovať jedlo.

Ďalším prejavom anorexie bolo, že postupne prestávala komunikovať s rodinou a priateľmi. Prestala sa s ostatnými rozprávať o tom, ako sa cíti. Mnohé veci tajila.

Bola posadnutá jedlom a vymýšľala si výhovorky, aby nemusela jesť. Ak sa najedla, presne počítala všetky kalórie a prepočítavala, koľko musí odcvičiť.

Jej stav prepukol až do tej podoby, že ju lekári varovali pred hroziacim infarktom a smrťou. Connie si prešla odbornou pomocou.

anorexia, domáci miláčik
Connie Hatcher a jej domáci miláčik Simba.
Zdroj: Instagram/connieann.fitx

Domáci miláčik ako pomoc pri anorexii

Rodičia chceli svojej dcére veľmi pomôcť zmeniť pohľad na svoje telo. Jedného dňa jej otec priniesol šteniatko – Simbu.

Malému domácemu miláčikovi sa postupne podarilo zamerať pozornosť Connie práve na seba a nie na jedlo. Ak sa chcelo mladé dievča o domáceho miláčika postarať, muselo jesť, aby malo dostatok energie.

Connie totiž mala nedostatok energie, a preto nemohla ísť so Simbom ani na prechádzku. Dievča sa však chcelo veľmi starať o malého psíka a tak malo motiváciu zdravo sa stravovať a zároveň presunúť pozornosť zo samej seba na niekoho iného.

Simba svoju nepriamu úlohu nakoniec splnil. Keď mal 3 mesiace Connie pribrala na toľko, že ho mohla vziať na prechádzku. A tým malé šteniatko zachránilo dievčaťu život.

„Simba je tá najlepšia vec, aká sa mi kedy stala. Je neuveriteľný. Každé ráno príde do mojej spálne a zobudí ma a ja sa tak cítim milovaná. Máme také zvláštne puto,“ opísala svoje pocity.

Connie aktuálne otvorene rozpráva o svojom probléme. Začala sa venovať zdravému životnému štýlu a fitnessu. Svoju pocity a skúsenosť zdieľa aj na sociálnej sieti.

Súvisiace články:

Štýlová aj bez ideálnych 90-60-90. Katie vám to ukáže na fotografiách celebrít

Obdivujú ich mnohé mladé dievčatá. Umelá inteligencia predpovedá, ako by vyzerali Kardashianky bez plastík

Zuzana Franková

Zdroj úvodnej koláže: Instagram/julie_hojdyszova


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

„Fluffy bob“ teraz zažíva zlaté obdobie. Dokonca aj Jennifer Aniston ho nosí

16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tinseltown). Módny dámsky účes, ktorý si pravdepodobne obľúbia ženy všetkých vekových kategórií? Jennifer Aniston si ho už vybrala. Herečka…

Chystajú sa zaplaviť ulice. Nohavice v tejto farbe sú úplným „must-have“ na celý rok

16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/cvseev). Ak sa pýtate, aké nohavice sa oplatí mať v šatníku, tu je odpoveď. Strihy v tejto univerzálnej farebnej…

Už žiadny klasický bob. Na scénu prišiel „sleek bob“. Tento účes je záchranou pre jemné a tenké vlasy

16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/wideonet). Jar je ideálny čas na zmenu vzhľadu. Chcete si ostrihať vlasy, ale neviete, ktorým smerom sa vybrať? Dohodnite…

Ohúrte nimi svojich známych! „Čipkované nechty“ sú symbolom luxusu a elegancie. Ideálne pre elegantné ženy

16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Pechorina). Jarný styling nechtov v máji ovládne nechtové štúdia. Kedysi nemysliteľné, dnes tento dizajn vládne aj na rukách.…

Spíte so zviazanými alebo rozpustenými vlasmi? Budete prekvapení. Už žiadne zamotané vlasy

16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Často sa budíte s kučeravými a zamotanými vlasmi, ktoré vám ostávajú na vankúši? Pravdepodobne si ich pred spaním…

Auto Trendy

Spoločnosť Tesla predstavila verziu Modelu Y s dlhým dojazdom a pohonom všetkých kolies.

16.4.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Tesla uviedla na trh vo viacerých európskych krajinách novú verziu svojho populárneho elektrického SUV Model Y.

Prvé oficiálne snímky nového BMW X3. SUV bude uvedené na trh tento rok

16.4.2024 Redakcia Auto trendy - BMW zverejnilo prvé fotografie novej generácie SUV X3. Pripravovaný model bude ponúkať benzínové a naftové motory, ako aj elektrickú verziu.

Koľko stojí servis vášho vozidla. Ktoré sú najdrahšie diely

16.4.2024 Redakcia Auto trendy - Všetci majitelia áut vedia, že musí absolvovať servisnú prehliadku svojho vozidla raz za niekoľko mesiacov alebo po určitom počte kilometrov. Koľko to stojí a aké…

Aký je trest za to, že nemáte povinné zmluvne poistenie PZP?

16.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nesplnili ste si svoju zákonnú povinnosť a neuzavreli ste zmluvu o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu? Nezaplatenie PZP vás môže vyjsť naozaj draho. Aké…

Kúpili si nové elektromobily a už teraz to ľutujú. Narastá problém

16.4.2024 Redakcia Auto trendy - V Nemecku narastá problém s elektromobilmi. Rastúca nespokojnosť kupujúcich a klesajúca podpora elektromobilov môže naznačovať, že Nemecko možno uvažujú o revízii svojho plánu elektromobility, ktorý…

Kedy je povinná jazda na zips? Existuje viacero výnimiek z tohto pravidla

16.4.2024 Redakcia Auto trendy - Zips je síce povinný, no vodiči v zablokovaných jazdných pruhoch sa často násilne tlačia do voľných jazdných pruhov. Takéto správanie však nie je vždy v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov