Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

10 mýtov o šetrení energií. Veríte im aj vy?

14.11.2022 - Ktoré mýty kraľujú vo vašej domácnosti?

Šetrenie energií sa pred ich rapídnym zdražovaním spájalo s ochranou životného prostredia. Úsporou energií mohli domácnosti i firmy znižovať svoju uhlíkovú stopu.

Dnes je situácia troška iná. Hlavným dôvodom pre šetrenie energií sa stáva ich cena.

Ak chcete teda ušetriť plyn i elektrinu a zároveň aj svoje financie, mali by ste prestať veriť niektorým mýtom.

1. Šetrenie energií a mýtus, že väčšina tepla uniká oknami

Mnohí ľudia si myslia, že najviac tepla uniká samotnými oknami. Možno vás to prekvapí, ale nie je to tak.

Portál BusinessEnergyScotland upozorňuje, že v skutočnosti väčšina tepla, ktoré uniká z vašich priestorov, uniká cez steny a medzery okolo vašich okien a dverí. Značný podiel tepla uniká aj cez vašu strechu.

Okná predstavujú len približne 10 % tepelných strát. A preto zatiahnuté závesy majú teda skôr estetický charakter ako ochranu pred únikom tepla.

2. Termostat na vyššej teplote, vykúri miestnosť rýchlejšie

Ak chcete vykúriť miestnosť či dom na 20 stupňov, stačí na termostate nastaviť len požadovaných 20 stupňov.

Ak by ste totiž nastavili 25 stupňov, termostat po dosiahnutí požadovanej teploty bude pracovať ďalej a vypne sa až pri nastavených 25 stupňoch. Dôvodom je fakt, že na rýchlosť výhrevu teploty nemajú stupne nastavené na termostate žiadny vplyv.

temohlavica, účty, energie
Viete, ako správne nastaviť termohlavicu?
Zdroj: Pixabay/ri

3. Pri odchode z domu vypnite radiátory, aby ste ušetrili energiu

Pozor! Pri každodennom odchode z domu, radiátory určite nevypínajte a výrazne neznižujte teplotu na termostate.

Vypnúť radiátory sa oplatí až vtedy, keď viete, že nebudeme doma dlhšiu dobu. Ak sa totiž rozhodnete vypínať radiátory aj pri odchode do práce, môže sa vám navýšiť účet za energie.

Keď sa vrátite do bytu, ktorý je úplne vychladnutý, dokurovanie miestností spotrebuje obrovské množstvo energie, čo je do značnej miery nerentabilné. Časté ochladzovanie môže navyše viesť k vlhnutiu stien a tvorbe zdraviu škodlivých plesní.

4. Ak chcete sedieť v teple presuňte gauč k radiátoru

Rady o „teplom miestečku“ a gauči pri radiátore sú mýtom. Ak gauč skutočne presuniete k radiátoru, zabránite tým správnemu cirkulovaniu tepla, upozorňuje portál GreenMatch.

Výsledkom bude chladná miestnosť, napriek tomu, že radiátor je horúci.

5. Na úsporu nákladov a rýchlejšie vykúrenie miestnosti využívajte elektrický ohrievač

Elektrina zvyčajne patrí k najdrahším spôsobom zohrievania miestnosti. Takže použitím elektrického ohrievača neušetríte. V konečnom dôsledku zaplatíte za teplo viac.

nabíjanie, energia
Ilustračná fotografia.
Zdroj? Unsplash/MikeWinkler

6. Nabíjačky telefónov a notebookov zapojené v sieti nespotrebúvajú energiu

Ak ste aj vy doteraz mali v sieti zapojenú nabíjačku telefónu či notebooku a mysleli ste si, že neodoberá energiu, mýlili ste sa.

Nabíjačky zapojené v sieti totiž odoberajú určitú malú časť energie, ktorá sa nazýva fantómove alebo pohotovostné napájanie. A preto, ak má každý člen vašej domácnosti zapojenú svoju vlastnú nabíjačku, v konečnom dôsledku to spraví celkom slušný odber v podobe 5 – 10 % energie.

Je preto dobré vytvoriť si zvyk, že po nabití vytiahnete nabíjačku a tým pomôžete aj predĺžiť životnosť samotnej nabíjačke.

7. Šetriče obrazovky sú úžasné a šetria vám energiu

Existuje niekoľko zaujímavých šetričov obrazovky, ktoré sú vizuálne príťažlivé. Problémom však je, že šetriče obrazovky nešetria v plnej miere energiu.

Oveľa výhodnejšie je preto počítač alebo notebook, ak ho nepoužívate, jednoducho vypnúť.

8. Zapínanie a vypínanie svetiel spotrebuje viac elektriny, ako keď svetlo necháte dlhšie zasvietené

Tento mýtus sa už šíri roky a nie je vôbec pravdivý. Ak odchádzate z miestnosti, zvyknite si zhasnúť svetlo.

Opätovné zapnutie svetla po vašom návrate totiž spotrebuje menej elektriny, ako keby ste nechali svetlo zapnuté, keď v miestnosti nie ste.

umývanie riadu, umývačka
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pexelst/cottonbro studio

9. Ručné umývanie riadu je energeticky šetrnejšie

Sieť Residential Energy Services Network (RESNET), ktorá sa zaoberá štandardami energetickej efektívnosti bývania, upozorňuje, že pri ručnom umývaní riadu sa spotrebuje viac horúcej vody ako umývaním v umývačke.

Dôsledkom sú následne vyššie náklady na energiu pre prevádzke ohrievača vody.

10. Stropné ventilátory ochladzujú miestnosť

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že stropné ventilátory ochladzujú miestnosť, nie je to tak.

Pohyb vzduchu nad vami odparuje vlhkosť na povrchu vašej pokožky. To odvádza teplo z vášho tela a vytvára pre vás chladivý efekt. Stropné ventilátory teda chladia ľudí, nie miestnosti.

Ventilátor preto vypnite, keď v miestnosti nikto nie je, pretože jeho motor generuje teplo.

Súvisiace články:

Je finančne výhodné vypnúť radiátory pred odchodom z domu?

Osvojte si trik na rýchlejšie sušenie oblečenia. A nepotrebuje ani sušičku

Zdroj úvodnej foto:


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nie právnici alebo vodiči. Tieto profesie najčastejšie zrádzajú

17.4.2024 Redakcia Vášeň v Tebe (Foto: shutterstock/BAZA Production). Údaje o nevere nenechávajú nikoho v ilúzii. Väčšina románikov, 85 percent, sa začína na pracovisku. Vplýva na…

„Myslíš, že je to vhodné na svadbu?“ Používatelia internetu s ňou nemali zľutovanie. „Rozplakala by som sa“

17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@tanyabellla). Výber správnych šiat na svadbu je pomerne náročný. Musíme sa v nich cítiť dobre a zároveň neporušovať svadobné…

Má 55 rokov a je tehotná s 24-ročným mužom. Hovoria: „Náš malý zázrak prichádza“

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jimvelasquezoficial/). Alina Lozano Acosta je herečka a spisovateľka z Kolumbie. Preslávila sa mnohými televíznymi úlohami, hlavne v kolumbijských telenovelách.…

Koľko kofeínu obsahuje káva? Tento nápoj vám dá väčší šmrnc. Lyžička bude fungovať ako 4 espressá

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BarthFotografie). Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez malých čiernych šiat. Koľko kofeínu obsahuje káva? Ukazuje sa, že…

Nalejte si ho do rannej kávy namiesto kravského mlieka. Je zdravé a má menej kalórií

12.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Isaac Spedding). Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov. S radosťou si vypijeme „malú čiernu“, do ktorej si radi pridávame…

Auto Trendy

Má to byť míľnik značky. Koľko stojí

19.4.2024 Redakcia Auto trendy . Audi chce od roku 2033 vyrábať výlučne elektrické vozidlá. Kľúčovým prvkom pri dosahovaní tohto cieľa je nedávno predstavené Audi Q6 e-tron, ktoré využíva novú platformu…

Audi e-tron GT sa dočká významnej aktualizácie. Súrodenec Taycanu ponúkne vyšší výkon a dlhší dojazd

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Audi e-tron GT dostane v najbližšom období aktualizáciu. Estetická a technická aktualizácia prinesie vlajkovej lodi ponuky elektromobilov Audi vyšší výkon a dlhší dojazd.

Facelift modelu Nissan Qashqai bol oficiálne predstavený. Hlavné zmeny v dizajne

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan Qashqai sa dočkal estetického faceliftu, ale aj niekoľkých technologických aktualizácií, ktoré ho lepšie začleňujú do nového japonského modelového radu.

Tesla má veľký problém. Pozastavenie dodávok populárneho modelu

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybertruck, jedno z najočakávanejších áut posledných rokov, čelí vážnym problémom. Niekoľko mesiacov po začatí dodávok sa ukazuje, že mnohé problémy sa nepodarilo včas odstrániť.…

Spoločnosť BYD dostala od čínskych vládnych orgánov dotácie. Najmenej 3,4 miliardy EUR

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia prešetruje čínske dotácie na elektromobily. Podľa správy nemeckého Inštitútu pre svetové hospodárstvo mohol najmä jeden konglomerát využívať veľké štátne dotácie.

Motorový olej na dlažobnej kocke pred domom. Ako sa zbavíte škvŕn?

18.4.2024 Redakcia Auto trendy - Dlažobné kocky sa bežne používajú na príjazdových cestách. Niet divu, že vyzerá esteticky a je odolná voči opotrebovaniu. Čo však robiť, ak na nej nájdete…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov