Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása,

Vysvetlené! Aká je podstata striekaných šiat modelky Belly Hadid?

12.10.2022 - Bella Hadid a jej ikonické šaty. Čo je podstatou zázračnej látky?

V centre pozornosti Bella Hadid. Jeden z najikonickejších módnych momentov parížskeho týždňa módy predstavovala značka Coperni. Svoju prehliadku totiž zakončila pútavým outfitom úplne nového druhu – bol doslova namaľovaný na modelku.
 
Zatiaľ čo Coperni-ho show bola senzačná, dôležitejšou otázkou ostáva, čo je zázračná látka a ako sa z nej stali šaty.

India Times sa preto ponoril do vedeckých princípov, ktoré sú základom Fabricanu, látky nanášanej sprejom.

Čo je Fabrican, ktorý mala na sebe modelka Bella Hadid?

Spoločnosť Fabrican vytvoril Manel Torres, povolaním módny návrhár.

Tekutá látka, často známa ako látka v spreji, je kombináciou prísad a polymérov. Torres tvrdí, že po nastriekaní sa kombináciou tekutých polymérov s prírodnými a syntetickými vláknami v aerosólovej nádobe zmení na netkaný materiál.

Podľa výrobcu sa tkanina vytvára zosieťovaním vlákien, ktoré zostávajú spolu a po nastriekaní na jednotlivca alebo predmet vytvárajú „druhú kožu“.

Tekutá tkanina od spoločnosti Fabrican, ktorú mala na sebe Bella Hadid, je v patentovej prihláške definovaná ako homogénny roztok vlákien, spojiva a aspoň jedného riedidla. Je potrebné, aby vlákna boli „dostatočne malé“ na to, aby prešli cez rozprašovač. Ako riedidlo slúži kvapalina, zvyčajne organické rozpúšťadlo ako acetón alebo voda.

Výrobok, ktorý je vyrobený z polymérov a organických alebo syntetických vlákien, sa nanáša sprejom a môže sa aplikovať okamžite. Tieto látky pri styku so vzduchom vyschnú a vytvoria netkanú textíliu.

Podľa webovej stránky spoločnosti Fabrican Ltd. je Fabrican patentovaný okamžitý, netkaný, sprejový materiál, ktorý má sídlo v Spojenom kráľovstve v London Bioscience Innovation Centre.

Po nastriekaní na modelku Bellu Hadid, ako ste videli počas módnej prehliadky, sa zdalo, že fungujú ako akékoľvek iné bežné šaty.

Ako sa používa?

Fabrican sa môže používať na „striekanie látky priamo z nádoby na telo osoby či na vytvorenie jednotného trička okamžite nastriekaného z nádoby,“ uvádza sa na webovej stránke, kde sa spomínajú aj ďalšie aplikácie. Po nastriekaní sa okamžite odparí, čím vznikne látka.

Spojivo, ktoré, ako naznačuje jeho názov, spája nastriekaný materiál, je pri teplote okolia pevné, ale pred striekaním rozpustné v riedidle.

Výsledkom je, že riedidlo a spojivo sa musia zhodovať. Jedným z obzvlášť dobrých spojív je polyvinylacetát.

Okrem toho sa podľa webovej stránky „nepoužívajú žiadne zlúčeniny poškodzujúce ozónovú vrstvu, čím sa stláča priemyselný dodávateľský reťazec, zvyšuje sa jeho efektívnosť a znižuje sa závislosť od zahraničných dodávateľov komponentov, čím sa znižuje uhlíková stopa“.

Ako to všetko začalo, kým sa na mólo postavila Bella Hadid?

The Hindu uvádza, že Torres získal bakalársky titul z módneho dizajnu v Barcelone. Potom sa presťahoval do Londýna, kde začal navštevovať Royal College of Art.

Počas postgraduálneho štúdia zistil, že je príliš náročné hľadať vzory, zháňať látky a prispôsobovať ich šatám. Snažil sa preto vymyslieť spôsob, aby proces výroby šiat urýchliť.

Inšpiráciou pre okamžitú látku, ktorú vyrobil, boli pavučiny a hlúpy povrázok, aerosólová plechovka, ktorá rozprašuje rôznofarebné plastové povrázky.

Vedeckú podporu pre experiment získal od Imperial College of London.

Technika striekania látky Fabrican, ktorú vytvorila spoločnosť Fabrican Ltd., výskumná a inovačná firma so sídlom v Londýne, dosiahla bod výskumu, kedy získala patent.

Móda podľa Fabrican

Fabrican umožňuje dizajnérom vyrábať vlastné kusy aj improvizované zmeny, pretože zmenou chemického zloženia možno získať rôzne textúry. Aktívne zložky, vône a „vodivé materiály na prepojenie s informačnými technológiami“ sú príkladmi fabricanu.

Striekacia technológia od spoločnosti Fabrican sa môže použiť na „výrobu bezšvového športového oblečenia, pričom podporuje výrobu komplikovaných tvarov a radu štýlov a farieb bez potreby nákladného alebo zložitého prešívania“, ak sa spojí s robotickou striekacou technológiou.

Zdroj úvodnej foto: Instagram/bellahadid


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

„La petite bob“ dobýva kadernícke salóny. Tento jarný účes poteší dámy všetkých vekových kategórií

28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/@carteblanchehair). Ak chcete na jar osviežiť svoj účes a hľadáte ľahký, vzdušný strih, vyberte si francúzsky bob. Tento štýl…

Kvôli tejto chybe si budete musieť vlasy znova farbiť. Pigment vymyjete na vlastnú žiadosť

28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/simona pilolla 2). Udržať dokonalú farbu po farbení čo najdlhšie a zároveň zachovať zdravý a lesklý vzhľad vlasov je…

Stala sa „plus size trénerkou“. 23-ročná žena dokazuje, že šport je pre každého

28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/@cherryrosaline). Cherry Rosaline je 23-ročná fitnes trénerka, ktorá dokazuje, že šport a cvičenie sú pre každého. Hoci by mnohí…

Generácia Z sa zbláznila do tohto účesu. „Vlčí strih“ výslovne zaplavuje ulice

27.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutter sock/Tyler Olson). "Vlčí strih" je účes, ktorý generácia Z vyslovene miluje. Vyzerá odvážne, originálne a opticky dodáva vlasom…

Prečo sú fľaše s lakom priehľadné? Tento trik všetko zmení. „Som šokovaná“

27.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Africa Studio). Mali ste niekedy problém s výberom laku? Z módnych jarných lakov na nechty vás môže rozbolieť hlava,…

Auto Trendy

Koľko koní vaše auto skutočne potrebuje? Jednoduchý vzorec

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Odborníci ADAC zisťovali, aký výkon potrebujú moderné autá na zabezpečenie efektívnej jazdy v meste, v horách alebo na diaľnici. Výsledkom je jednoduchý vzorec, ktorý treba…

Spoločnosť Isuzu predstavila svoje prvé elektrické vozidlo. Ide o dobre známy model D-Max

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Ak každý je každý - asi takto by sa dala v skratke zhrnúť najnovšia inovácia od Isuzu. Značka, ktorá sa dnes spája takmer výlučne s…

Najrýchlejšie lietadlo na svete vo vzduchu. Prvý krát hore

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - XB-1, prototyp nadzvukového lietadla Overture, ktoré sľubuje bleskovú prepravu cestujúcich okolo sveta, sa prvýkrát vzniesol do vzduchu. A hoci zďaleka nedosiahol sľubované rýchlosti, je to…

Peugeot 9x8 pripravený na sezónu 2024 - zmenili viac než len lak

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Tím Peugeot TotalEnergies predstavil novú edíciu pretekárskeho vozidla 9X8, ktoré bude reprezentovať značku v tohtoročnej sezóne pretekov WEC. Oproti minuloročnej edícii je tu pomerne veľa…

Spoločnosť Zeeho vstupuje do Európy. Lacné elektrické mopedy z Číny by mohli dobyť trh

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - CFMoto je čínsky výrobca motocyklov, ktorý v posledných rokoch pevne vstúpil na európsky trh. To všetko vďaka dobrým produktom a plodnej spolupráci so spoločnosťou KTM.…

Motocykel na CNG. Indická značka môže zachrániť spaľovacie motory

28.3.2024 Redakcia Auto trendy - Stále prísnejšie emisné normy dokonca nútia výrobcov motocyklov hľadať alternatívne zdroje energie. Elektrická energia sa rýchlo stala bežnou alternatívou spaľovacích motorov, ale existuje aj iný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov