Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Deti,

Vedeli ste, že aj váš malý športovec môže prežívať syndróm vyhorenia?

4.10.2022 - Mládežnícke športy v posledných rokoch naberajú na intenzite. A preto sa syndróm športového vyhorenia netýka už len dospelých.

Syndróm vyhorenia sa už netýka len dospelých. A vôbec sa už netýka len zamestnania a určitej pracovnej pozície. Počuli ste už o vyhorení detí v športe? Aj to je už realitou životov niektorých detí.

Doktor Chris Stankovich vysvetľuje, že hoci je športové vyhorenie reálny stav, nejde o oficiálnu poruchu duševného zdravia.

Mládežnícke športy v posledných rokoch naberajú na intenzite. Na mnohé deti sú kladené vysoké nároky, a preto aj u nich môže dôjsť k športovému syndrómu vyhorenia.

Predpokladá sa, že až 30 % až 35 % dospievajúcich športovcov zažíva syndróm vyhorenia. Do veku 13 rokov až 70 % detí prestane organizovane športovať.

V období pred pandémiou až 20 % vysokoškolských športovcov trpelo závažnou depresiou. U mladých športovcov súťažiacich na národnej a medzinárodnej úrovni sa úzkosť a depresia vyskytuje u 20 % až 45 %. V jednej štúdii elitných kanadských plavcov spĺňalo kritériá depresie neuveriteľných 68 %, upozorňuje portál Krúžky v škole.

hokej, syndróm športového vyhorenia, syndróm vyhorenia
Ak na dieťati vidíte, že sa mu nechce pripraviť si všetko, čo potrebuje na šport, alebo odmieta chodiť na tréningy, spozornite.
Zdroj: Pixabay

Typy športového vyhorenia

Doktor  Chris Stankovich sa počas svojej praxe zaoberal dvoma typmi športového vyhorenia u detí.

Prvým typom športového vyhorenia je dlhé, kumulatívne športové vyhorenie, ktoré väčšina ľudí pozná. V týchto príkladoch deti vyhoreli v dôsledku toho, že šport vykonávali niekoľko rokov súťažne, často len s malými alebo žiadnymi prestávkami v priebeho celého roka.

Deti, ktoré zažijú tento typ syndrómu vyhorenia, možno ani nevedia, že zo športu vyhoreli, pretože stres zo športu často pominie v dôsledku nadšenia, ktoré športujúcemu dieťaťu poskytuje jeho okolie.

Druhým, menej známym typom vyhorenia je to, čo nazýva krátkodobé športové vyhorenie, pri ktorom deti majú intenzívny športový program počas relatívne krátkeho časového obdobia. Pri tomto type syndrómu vyhorenia si môžete predstaviť neuveriteľne rušnú letnú športovú cestovateľskú sezónu, kde deti zdanlivo žijú svojím športom 24 hodín denne, 7 dní v týždni, pričom im zostáva málo času, ak vôbec nejaký, na nešportové aktivity a záujmy.

Príznaky športového vyhorenia

Bez ohľadu na typ športového vyhorenia existujú určité príznaky, ktoré sa u detí prejavujú:

Nezáujem o šport a/alebo nedostatok motivácie

Šport by mal byť pre deti zábavou, ale keď majú deti pocit, že šport naberá prvky zamestnania, môžu reagovať stratou sústredenia či záujmu o hru.

Ak na dieťati vidíte, že sa mu nechce pripraviť si všetko, čo potrebuje na šport, alebo odmieta chodiť na tréningy, spozornite.

Strata hrdosti

Väčšina detí, ktoré športujú, sú veľmi hrdé na tímové aj individuálne úspechy. Keď spozorujete, že dieťaťu sa už nechce deliť o pozitívne športové zážitky, môže to byť znakom, že s pozitívnymi pocitmi zo športovania za začína striedať stres.

Pokles výkonnosti

Doktor Stankovich vysvetlil, že športové výkony zvyčajne stúpajú a klesajú. Ak ste však svedkami, že vaše dieťa zažíva pokles výkonnosti bez jasného dôvodu, ako napríklad zranenie či konkurencia, doktor odporúča zisťovať hlbšiu príčinu.

syndróm športového vyhorenia, vyhorenie, šport
V niektorých prípadoch deti priamo povedia svojim rodičom, že sú unavené.
Zdroj: Pixabay

Nebezpečné návyky a/alebo nedostatočná starostlivosť o seba

Medzi ďalšie príznaky potenciálneho športového vyhorenia patrí, že ste svedkami rizikového správania vášho dieťaťa. Dieťa skúša alkohol či drogy, zanedbáva starostlivosť o seba, čo môže viesť k poklesu váhy.

Deti priamo povedia, že sú unavené

V niektorých prípadoch deti priamo povedia svojim rodičom, že sú unavené. Avšak, ak ich nepočúvate a nevenujete im svoju pozornosť, môžete premeškať túto dôležitú príležitosť.

Vytvorte prostredie bezpodmienečného prijatia

Športové vyhorenie je stavom, na ktorý si treba dávať pozor. Dobrou správou však je, že väčšina detí sa pri včasnom spozorovaní symptómov a malej prestávke zotaví a rýchlo opäť objaví nadšenie pre šport.

Doktor Stankovich preto odporúča rodičom, aby doma vytvorili starostlivé prostredie, ktorým dieťaťu ukážete svoju bezpodmienečnú lásku. A to aj v prípade, že si chce od športu istý čas oddýchnuť.

Zdroj úvodnej foto: Pixabay


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je matkou 11 detí. Raňajky robí od 5.00 h. Prezradila, koľko míňa. „Vyzerá to ako hromadná výroba“

21.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@doughertydozen). Alicia Dougherty je matkou 11 detí. Žena sa rozhodla ukázať, ako pripravuje raňajky pre svoju veľkú skupinu. Jej…

Meghan Markle chce zo svojho 5-ročného syna urobiť gentlemana. Vymyslela svoje zlaté výchovné pravidlo

19.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@Access Hollywood snímka obrazovky Netflix "Harry & Meghan"). Meghan Markle a princ Harry sú rodičmi dvoch detí: chlapca a…

Tieto známe tváre mali dieťa v zrelom veku

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (instagram.com/adrianakarembeusklenarikova instagram.com/monicabenova). Tieto známe tváre priviedli na svet bábätko vo veľmi zrelom veku. Dokonca niektoré z nich boli prvorodičkami. Málokedy vidieť…

Má 55 rokov a je tehotná s 24-ročným mužom. Hovoria: „Náš malý zázrak prichádza“

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jimvelasquezoficial/). Alina Lozano Acosta je herečka a spisovateľka z Kolumbie. Preslávila sa mnohými televíznymi úlohami, hlavne v kolumbijských telenovelách.…

Influencerka sa pokúsila zabiť svoju rodinu počas zatmenia Slnka? Tragédiu prežila len jej dcéra

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gabor Tinz twitter.com/MysticxLipstick). V Spojených štátoch amerických došlo k nepredstaviteľnej tragédii. Polícia má podozrenie, že astrologická influencerka zavraždila jej…

Auto Trendy

Volkswagen uvedie na čínsky trh novú kategóriu vozidiel. Dostanú jedinečné zlaté logo

24.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nová kategória inteligentných vozidiel značky Volkswagen bude čoskoro debutovať na čínskom trhu. Výrobca ju chce oficiálne predstaviť na autosalóne v Pekingu. Vtedy sa dozvieme aj…

Nový Mercedes-AMG GT 63 S E Performance debutuje s výkonom viac ako 800 koní a 1 400 Nm

24.4.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG predstavil najvýkonnejšiu verziu svojho nového výkonného kupé. Volá sa AMG GT 63 S E Performance, dosahuje výkon 816 k a maximálny krútiaci moment 1…

Neočakávané účinky zmeny klímy. Cestujúci ich pociťujú

24.4.2024 Redakcia Auto trendy - Zmena klímy má skutočný vplyv na leteckú dopravu. V dôsledku zlého počasia a turbulencií bolo v minulom roku zaznamenaných takmer dvakrát viac meškaní ako rok…

Koľko stojí nový Hyundai Santa Fe 2024 na Slovensku? Aké vlastnosti ponúka nové kórejské SUV

24.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia Hyundai Santa Fe sa predstavila minulý rok a už poznáme aj oficiálne ceny pre Slovensko. Slovenský importér značky Hyundai zverejnil cenník jednej zo…

Tesla znižuje ceny. Najlacnejší model opäť pod magickou hranicou

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla znížila ceny niekoľkých modelov zo svojej ponuky na európskom trhu. Zníženie prišlo po tom, ako americká spoločnosť znížila ceny svojich vozidiel v Číne a…

Nákup auta a odpočet DPH

24.4.2024 Redakcia Auto trendy - Kúpa auta je pre podnikateľov často nielen prevádzkovou investíciou, ale aj daňovým rozhodnutím. Je veľmi dôležité pochopiť, ako môže odpočet DPH na auto ovplyvniť financie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov