Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Keď som odhalila hlavnú ingredienciu, všetci krútili hlavami. Uložte si recept, pretože ich budete robiť častejšie

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (). Koláče dominujú na našich stoloch bez ohľadu na príležitosť. V jesennom období ich robíme ešte viac, pretože sa perfektne hodia k počasiu a teplému...

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe ().

Koláče dominujú na našich stoloch bez ohľadu na príležitosť. V jesennom období ich robíme ešte viac, pretože sa perfektne hodia k počasiu a teplému čaju. Tento koláč je skvelý aj ako dezert po výdatnej večeri. Hlavná ingrediencia vás však môže prekvapiť. Nepoužíva sa každý deň.

Foto: shutterstock/pmmart

Jeseň je ročné obdobie spojené s farebným lístím, chladnejšími ránami a večermi a intenzívnymi vôňami, ktoré je cítiť z kuchyne. Vtedy využijeme všetky uložené recepty na prípravu jedál a dezertov, ktoré nás zahrejú. Je to tiež čas na objavovanie nových chutí, na ktoré by sme v inom ročnom období ani nepomysleli. Príkladom toho sú jedlé gaštany, ktoré nájdeme v mnohých obchodoch. Gaštany sú nielen chutnou ingredienciou, ale aj základom na prípravu aromatického koláča. Dnes by som sa chcela podeliť o recept, ktorý nie je zrejmý. Ide o koláč z jedlých gaštanov s nádychom kakaa.

Aby sme vás povzbudili k príprave tohto dezertu, stojí za zmienku, že gaštany sa pri varení používajú už po stáročia. Je to kvôli jeho chuti a nutričnej hodnote. Sú zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Ich oriešková chuť sa dokonale hodí k mnohým ďalším ingredienciám a ich krémová konzistencia dodáva ľahkosť.

Recept na gaštanový koláč s kakaovou náplňou

Ingrediencie na koláč

  • 300 g pšeničnej múky,
  • 50 g kakaa,
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • 100 g jemného cukru,
  • 150 g masla,
  • vajce,
  • 1 žĺtok.

Ingrediencie na gaštanové pyré

  • 500 g jedlých gaštanov,
  • 100 g masla,
  • 100 ml mlieka,
  • 15 g cukru,
  • polovica stonky zeleru.

Ingrediencie na plnku

  • 500 g gaštanového pyré,
  • 2 vajcia,
  • lyžica kukuričného škrobu,
  • 100 ml silnej kávy,
  • 50 g jemného cukru,
  • lyžica vanilkového extraktu,
  • 100 ml šľahačkovej smotany.

Spôsob prípravy

  1. Prípravu koláča začnite prípravou gaštanového pyré. Gaštany umyte, ošúpte a vložte do hrnca. Pridáme cukor a zeler nakrájaný na menšie kúsky. Všetko zalejeme vodou a varíme, kým gaštany nezmäknú. Keď sú pripravené, vypustite vodu a rozdrvte ich pomocou lisu. V prípade potreby ich môžete prepasírovať cez sitko, aby ste odstránili väčšie kusy.
  2. Pridajte maslo rozdelené na menšie kúsky a dôkladne premiešajte. Všetko položte na stredný oheň a za stáleho miešania pomaly nalejte mlieko. Udržujte zmes na ohni, kým konzistencia nezhustne, potom ju odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Teraz je čas pripraviť koláč. Do misky preosejeme pšeničnú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Potom pridajte cukor a soľ a jemne premiešajte.
  4. K suchým ingredienciám pridáme nasekané studené maslo a premiešame. Teraz rozbite vajíčko a pridajte žĺtok. Znova miesime, kým nezískame jednotnú konzistenciu.
  5. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a dáme na cca 30 minút do chladničky.
  6. Medzitým si pripravíme plnku. Vložte gaštanové pyré do misy a zmiešajte s cukrom, vajcom, kávou, vanilkou a škrobom. Všetko premiešajte pomocou mixéra, kým sa nespojí. Nakoniec pridáme šľahačku a opäť premiešame.
  7. Vychladnuté cesto rozvaľkáme do tvaru pripraveného plechu. Vložíme ich do formy a popicháme vidličkou.
  8. Pripravenú gaštanovú zmes vylejeme na pripravený základ a vrch uhladíme stierkou. Pekáč vložíme do predhriatej rúry na 180°C a umývame asi 40-45 minút.
  9. Upečený gaštanový koláč necháme vychladnúť a podávame s strúhanou čokoládou alebo posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Syrová polievka chutí najlepšie na jeseň. Urobte trik s cibuľou a budete plakať od šťastia

Recept na jednoduchý želé koláč. Tento dezert pripravíte za okamih a zjete ho ešte skôr


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Najlepšia polievka na leto? Samozrejme, karfiolová! Tento recept miluje celá rodina

7.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich). Tradičná karfiolová polievka je chutný nápad na večeru. Ako dosiahnuť najlepšiu chuť a hustú štruktúru? Objavte tajomstvo…

V Turecku sa tento nápoj pije v nadmernej miere. Posilňuje kosti a imunitný systém

7.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadir Keklik). Ajran, tradičný turecký nápoj, získava na popularite aj mimo Blízkeho východu. Vďaka svojim zdraviu prospešným vlastnostiam a…

Zaujímavejšia verzia klasických palaciniek. Zabudnite na pridávanie mlieka alebo cmaru

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaMaslova). Palacinky patria medzi obľúbené jedlo Slovákov. Niektorí ľudia majú radi len sladké verzie s ovocím a polevou, iní…

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Auto Trendy

Inžinieri z MIT získali vodu z púštneho vzduchu. Bez elektriny, čerpadiel a solárnych panelov!

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - V jednom z najsuchších miest Ameriky, kde dážď nechce padať, inžinieri z MIT dokázali získať vodu z púštneho vzduchu. Ich revolučný vynález funguje bez elektriny,…

1000 vojenských motocyklov Yamaha XT 250 pre lepšiu mobilitu a logistiku

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Švédske ozbrojené sily oznámili nákup 1000 nových motocyklov Yamaha XT 250, ktoré budú prispôsobené vojenským potrebám. Tento krok je súčasťou rozsiahleho programu na zvýšenie mobility…

Vodiči dávajte si pozor! V Maďarsku pri železničných priecestiach vás sleduje kamera, ktorá vidí viac ako si myslíte

8.7.2025 Redakcia Auto trendy Vodiči dávajte si pozor, v Maďarsku pri železničných priecestiach vás môže sledovať kamera, ktorá vidí podstatne viac, ako by ste si mysleli. Inteligentný kamerový systém, ako…

Inovatívne ekologické tehly z kávových usadenín: Revolúcia v stavebníctve

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Výskumný tím z Technologickej univerzity Swinburne v Austrálii vyvinul ekologické a odolné tehly vyrobené zo zvyškov kávových usadenín. Toto prelomové riešenie môže výrazne znížiť uhlíkovú…

Ako zvládnuť prvý let s dieťaťom? Najdôležitejšie rady pre rodičov

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Letné prázdniny sú časom rodinných výletov, často aj s deťmi na palube lietadla. Aby bola cesta bez stresu, je dôležité sa na ňu správne pripraviť:…

Volvo odkladá spustenie výroby v Košiciach na začiatok roka 2027

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Volvo, ktorá patrí pod čínsku skupinu Geely Holding, oznámila, že spustenie sériovej výroby vo svojom novom závode v Košiciach odkladá z roku 2026…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov