Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Keď som odhalila hlavnú ingredienciu, všetci krútili hlavami. Uložte si recept, pretože ich budete robiť častejšie

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (). Koláče dominujú na našich stoloch bez ohľadu na príležitosť. V jesennom období ich robíme ešte viac, pretože sa perfektne hodia k počasiu a teplému...

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe ().

Koláče dominujú na našich stoloch bez ohľadu na príležitosť. V jesennom období ich robíme ešte viac, pretože sa perfektne hodia k počasiu a teplému čaju. Tento koláč je skvelý aj ako dezert po výdatnej večeri. Hlavná ingrediencia vás však môže prekvapiť. Nepoužíva sa každý deň.

Foto: shutterstock/pmmart

Jeseň je ročné obdobie spojené s farebným lístím, chladnejšími ránami a večermi a intenzívnymi vôňami, ktoré je cítiť z kuchyne. Vtedy využijeme všetky uložené recepty na prípravu jedál a dezertov, ktoré nás zahrejú. Je to tiež čas na objavovanie nových chutí, na ktoré by sme v inom ročnom období ani nepomysleli. Príkladom toho sú jedlé gaštany, ktoré nájdeme v mnohých obchodoch. Gaštany sú nielen chutnou ingredienciou, ale aj základom na prípravu aromatického koláča. Dnes by som sa chcela podeliť o recept, ktorý nie je zrejmý. Ide o koláč z jedlých gaštanov s nádychom kakaa.

Aby sme vás povzbudili k príprave tohto dezertu, stojí za zmienku, že gaštany sa pri varení používajú už po stáročia. Je to kvôli jeho chuti a nutričnej hodnote. Sú zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Ich oriešková chuť sa dokonale hodí k mnohým ďalším ingredienciám a ich krémová konzistencia dodáva ľahkosť.

Recept na gaštanový koláč s kakaovou náplňou

Ingrediencie na koláč

  • 300 g pšeničnej múky,
  • 50 g kakaa,
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • 100 g jemného cukru,
  • 150 g masla,
  • vajce,
  • 1 žĺtok.

Ingrediencie na gaštanové pyré

  • 500 g jedlých gaštanov,
  • 100 g masla,
  • 100 ml mlieka,
  • 15 g cukru,
  • polovica stonky zeleru.

Ingrediencie na plnku

  • 500 g gaštanového pyré,
  • 2 vajcia,
  • lyžica kukuričného škrobu,
  • 100 ml silnej kávy,
  • 50 g jemného cukru,
  • lyžica vanilkového extraktu,
  • 100 ml šľahačkovej smotany.

Spôsob prípravy

  1. Prípravu koláča začnite prípravou gaštanového pyré. Gaštany umyte, ošúpte a vložte do hrnca. Pridáme cukor a zeler nakrájaný na menšie kúsky. Všetko zalejeme vodou a varíme, kým gaštany nezmäknú. Keď sú pripravené, vypustite vodu a rozdrvte ich pomocou lisu. V prípade potreby ich môžete prepasírovať cez sitko, aby ste odstránili väčšie kusy.
  2. Pridajte maslo rozdelené na menšie kúsky a dôkladne premiešajte. Všetko položte na stredný oheň a za stáleho miešania pomaly nalejte mlieko. Udržujte zmes na ohni, kým konzistencia nezhustne, potom ju odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Teraz je čas pripraviť koláč. Do misky preosejeme pšeničnú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Potom pridajte cukor a soľ a jemne premiešajte.
  4. K suchým ingredienciám pridáme nasekané studené maslo a premiešame. Teraz rozbite vajíčko a pridajte žĺtok. Znova miesime, kým nezískame jednotnú konzistenciu.
  5. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a dáme na cca 30 minút do chladničky.
  6. Medzitým si pripravíme plnku. Vložte gaštanové pyré do misy a zmiešajte s cukrom, vajcom, kávou, vanilkou a škrobom. Všetko premiešajte pomocou mixéra, kým sa nespojí. Nakoniec pridáme šľahačku a opäť premiešame.
  7. Vychladnuté cesto rozvaľkáme do tvaru pripraveného plechu. Vložíme ich do formy a popicháme vidličkou.
  8. Pripravenú gaštanovú zmes vylejeme na pripravený základ a vrch uhladíme stierkou. Pekáč vložíme do predhriatej rúry na 180°C a umývame asi 40-45 minút.
  9. Upečený gaštanový koláč necháme vychladnúť a podávame s strúhanou čokoládou alebo posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Syrová polievka chutí najlepšie na jeseň. Urobte trik s cibuľou a budete plakať od šťastia

Recept na jednoduchý želé koláč. Tento dezert pripravíte za okamih a zjete ho ešte skôr


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Hit na grile? Nie mäso! Toto ovocie si ukradne srdcia s klobásou a bravčovou krkovičkou

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IgossGross). Keď sa blíži grilovacia sezóna, oplatí sa osviežiť známe recepty alebo vyskúšať niečo nové, napríklad grilovaný banán. Toto…

Toto mäso bude najlepšie na grilovanie. S tipom od môjho otca potešíte vašich hostí

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina). Čo grilovať? Je dôležité vždy si vybrať správne mäso a vedieť, ako ho správne pripraviť, aby ste…

Chcete pripraviť najlepší vývar na svete? Pridajte doň toto a každý si bude pýtať dupľu

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Chcete sa naučiť pripraviť najlepší vývar na svete? Či už sa považujete za dobrého kuchára, alebo s varením…

Tento šalát mizne z tanierov rýchlejšie ako bravčová krkovička. Dokonale dopĺňa chuť grilovaných jedál

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Mazo). Aký je najlepší šalát ku grilovaným jedlám? Prekvapte svojich hostí zaujímavou kombináciou. Hoďte ho na gril, potom…

Nič sa ku grilovanému mäsu nehodí tak ako táto omáčka. Prísady nájdete na lúke

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martina Unbehauen). Dokonca aj dokonale pripravené mäso môže stratiť všetku svoju chuť a vôňu, ak sa podáva s nie…

Auto Trendy

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov