Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy,

Vždy rastie, nikdy neklesá. Rady na dosiahnutie vysokého a šialene nadýchaného piškótového koláča

3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Niekoľkoposchodové torty pripomínajúce umelecké diela, torty s plnkou a rolády plné sladkého krému a čerstvého ovocia. Základom mnohých sladkostí je dobre upečený...

3.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu).

Niekoľkoposchodové torty pripomínajúce umelecké diela, torty s plnkou a rolády plné sladkého krému a čerstvého ovocia. Základom mnohých sladkostí je dobre upečený piškótový koláč. Hoci si vyžaduje len niekoľko základných surovín, pristupujú k nemu s rešpektom aj skúsené gazdinky. Často sa pečenie piškótového koláča končí neúspechom, pretože spadne hneď po vybratí z rúry. Je možné tomu zabrániť? Tu je zopár tipov.

Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu

Piškótový koláč po vytiahnutí z rúry – prečo padá?

Prísady sme vybrali z chladničky dostatočne skoro, aby mali izbovú teplotu. V čistej suchej miske sme vyšľahali bielka, postupne pridali žĺtky a po častiach preosiali múku. Potom sme cesto preniesli do formy na pečenie, chvíľu sme trpezlivo piekli a namiesto dokonale nadýchanej piškóty sme z rúry vytiahli nenápadný a neforemný plát. Čo spôsobuje, že piškótový koláč padá?

Môže to byť spôsobené príliš krátkou dobou pečenia alebo príliš nízkou teplotou. Po vytiahnutí z rúry nebude držať svoj tvar. Ak si všimnete, že klesá ešte počas pečenia, môže to byť spôsobené nesprávnymi pomermi. Príliš časté otváranie rúry a nazeranie do jej vnútra je tiež kulinársky hriech, ktorý vedie k neúspešnému pečeniu. Ide o fatálny nápad, ktorý sabotuje doterajšiu prípravu. Rúru je prípustné otvoriť až vtedy, keď je vrch koláča už prepečený a vyzerá, že je pripravený na vypnutie ohrevu.

Triky, ako zabrániť spadnutiu piškótového koláča

Stačí nám len pár ingrediencií a máme šancu vytvoriť univerzálny koláč, ktorý sa hodí na chutné torty aj rýchle sladké občerstvenie. Zdá sa však, že piškótový koláč je jedným z najrozmarnejších druhov pečiva, ktoré sa v rúre dokonale upečie a hneď po vybratí sa zmení na plát bez života. Je možné zabrániť tomu, aby sa piškóta spadla? Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov.

Snažte sa nevyťahovať piškótu z rúry skôr, ako vychladne. Môžeme opatrne otvoriť dvierka a nechať ju v tejto polohe približne 20-30 minút. Po tomto čase by mal koláč absorbovať časť vysokej teploty.

Tuho vyšľahané bielka sú do veľkej miery zodpovedné za veľkolepý vzhľad piškótového koláča. Ako zistíme, kedy sú bielky pripravené na ďalší postup? Jednoducho obráťte misu hore dnom – ak z nej nič nevytečie, môžeme pokračovať.

Od čoho ešte závisí úspešné upečenie piškótového koláča? Odpoveď spočíva v tom, že koláč vložíte do rúry v správnom čase. Zariadenie by malo signalizovať, že sa zohrialo na správnu teplotu, a cesto by nemalo v mise na stole čakať príliš dlho. Kedy je najlepší čas na zapnutie rúry? Gazdinky odporúčajú urobiť to po vyšľahaní žĺtkovej zmesi, ale ešte predtým, ako začnete šľahať bielkovú penu.

Správna teplota je kľúčom k vynikajúcemu cestu

Nedostatočne upečený piškótový koláč skôr spadne ako ten, ktorý strávil v rúre dostatok času. Ukázalo sa však, že správny počet minút tu vôbec nie je kľúčovým faktorom. Rovnako dôležité je nastavenie správnej teploty pečenia. Pri koľkých stupňoch by sme mali piecť piškótový koláč?

V tejto otázke môže dôjsť ku konfrontácii, pretože názory sú rozdielne. Niektoré kuchárske knihy uvádzajú, že teplota by sa mala ustáliť na 150 °C. Skúsené gazdinky radia nastaviť teplotu na 170 stupňov C a tvrdia, že tak vznikne dokonalá piškóta. Pri hľadaní kompromisu medzi týmito dvoma radami odporúčame zvoliť teplotu medzi nimi a piecť piškótový koláč pri 160 stupňoch C. Pečenie v takto predhriatej rúre má veľkú šancu na úspech.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sekaný koláč. Znie to kontroverzne, ale chutí to božsky. Je to najlepší dezert na jeseň

Šťava z tohto ovocia prekoná šťavu z malín alebo dokonca arónie. Má krásnu farbu a šialenú chuť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Grécky Karibik je hit, ale Slováci to nevedia. Sú tam božské pláže a vôbec žiadne davy

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Vedeli ste, že v Európe existuje miesto s božskými piesočnatými plážami a priezračnou azúrovou vodou ako v exotickom…

Ročná hladovka ich nerozhádže. Po takej hostine švehly zmiznú

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Sulko). Švehly obyčajné, známe aj ako rybenky, žijú približne štyri roky a dokonca ani ročná hladovka ich príliš…

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

100 g bielkovín každý deň – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa stane s vaším telom po takom množstve

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa stane s vaším telom, ak mu dodáte poriadnu porciu…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov