22.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/K-FK).
Alobal je v kuchyni veľmi užitočný. Používa sa na pečenie, balenie jedla a grilovanie. Mnoho ľudí sa pýta, do ktorého koša ho majú vyhodiť. Ukazuje sa, že stav tohto odpadu pred likvidáciou je kľúčový.

Foto: shutterstock/K-FK
Alobal je jedným z typov odpadu, ktorý môže triedenie odpadu obzvlášť sťažiť. Mnoho ľudí nevie, do ktorého koša by mal patriť. Je to kovový výrobok a je recyklovateľný, ak nie je znečistený.
Preto je pravidlo jednoduché:
- Čistý alobal môžete vhodiť do žltého koša na kovy a plasty.
- Ak je mierne mastný, jednoducho ho utrite alebo preložte čistou stranou nadol a vyhoďte do žltého koša.
- Ak sú však na alobale pripálené zvyšky jedla alebo viditeľné stopy po spálení, mal by sa vyhodiť do zmiešaného odpadu.
Je dôležité pamätať na to, že nesprávne triedený alobal môže kontaminovať iný odpad, čo bude brániť procesu recyklácie.

Foto: Súkromný archív shutterstock/Photostokerai
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Malý, mastný a problematický – kam vyhodiť obal od masla? Vysvetľujeme raz a navždy
Kam vyhodiť kartón od mlieka? Mnohých odpoveď prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.