11.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/KELENY).
Dovolenka all inclusive láka mnohými výhodami. Jednou z najväčších je neobmedzený prístup k jedlu, snackom a nápojom. No nie všetko, čo dobre vyzerá, sa oplatí zjesť. Môže to totiž skončiť žalúdočnými problémami.

Foto: shutterstock/KELENY
Ak cestujete na zahraničnú dovolenku, aby ste si oddýchli bez starostí o stravu, all inclusive je pre vás ideálnym riešením. Objavovanie miestnych reštaurácií má svoje čaro, ale mnohí radšej siahnu po pohodlnosti hotela, kde je všetko zahrnuté v cene.
Pri výbere ubytovania si však prečítajte recenzie od predchádzajúcich hostí. Tak sa vyhnete sklamaniu z jedla. No aj keď sú hodnotenia bezchybné, na hotelovej jedálni buďte opatrní a niektorým jedlám sa radšej vyhnite – mohli by vás ohroziť.
Na dovolenke all inclusive sa tomuto radšej vyhnite. Hrozí vám „faraónova pomsta“
Nemusíte panikáriť – jedlo na all inclusive býva chutné a kvalitné, najmä v lepších hoteloch. No pre istotu sa radšej vyhnite niektorým potravinám, aby ste neskončili s tzv. „pomstou faraóna“ – známou tráviacou poruchou, ktorú zažívajú mnohí turisti v tropických oblastiach, ako napríklad v Egypte.
Pri prechádzke okolo bufetového stola si určite nájdete niečo, čo vám bude chutiť. Jessie Chambers, konzultantka pre cestovanie zo spoločnosti Global Work and Travel, hovorí jasne: najväčším rizikom je voda z vodovodu. Za žiadnych okolností ju nepite.

Foto: shutterstock/zoff
Nie len voda je problém. Čomu sa na all inclusive radšej vyhnúť?
V rozhovore pre express.co.uk expertka varuje aj pred ryžou a cestovinami, keďže sa varia vo vode, ktorá môže byť kontaminovaná. Rizikové sú tiež omáčky či iné potraviny, ktoré zostávajú dlho mimo chladničky – sú ideálnym prostredím pre baktérie.
„Všetko, čo bolo umyté v kontaminovanej vode, môže šíriť napríklad baktérie E. coli“
– upozorňuje Chambers.
Odporúča vyhýbať sa aj zle skladovaným údeninám, mäsu a syrom, studeným snackom a ovociu, ktoré mohlo byť umývané vo vode z kohútika. Z rovnakého dôvodu môže byť rizikový aj ľad v nápojoch a koktailoch – hoci dnes sa už čoraz častejšie pripravuje z filtrovanej vody.
„Nesprávne chladené údeniny a mäkké syry sú častou príčinou chorôb medzi turistami“
– varuje odborníčka.
Pozor si treba dať aj na zákusky – hlavne tie s krémom, ktoré stoja mimo chladenia. Najbezpečnejšie je vybrať si čerstvo pripravené jedlá, ktoré sa robia „naživo“ alebo boli práve doplnené na stoly.

Foto: shutterstock/Aia DS
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.