9.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations).
Jemné grilované rebierka sú snom mnohých milovníkov sezónnych posedení pri grile. Aby bolo mäso šťavnaté a plné chuti, kľúčová je technika grilovania, ale predovšetkým dobre pripravená marináda. Tá zabráni ich vysušeniu a každý si rád pridá extra porciu.

Foto: shutterstock/stockcreations
Grilované rebierka sú klasikou letnej sezóny. Sú aromatické, šťavnaté a plné chuti. Bez správnej prípravy sa však ani to najlepšie mäso neobháji. Tajomstvo spočíva v marináde, ktorá nielenže dodá mäsu chuť, ale ovplyvní aj jeho štruktúru, takže je jemné a krehké. V závislosti od ingrediencií môže byť zmes sladká, pikantná, bylinková alebo údená. Všetko závisí od toho, aký efekt chcete dosiahnuť. Nižšie sa dozviete, ako marinovať rebierka, aby sa vám rozplývali v ústach.
Ako pripraviť dobrú marinádu na rebierka? Správna zmes je kľúčom k úspechu
Výber ingrediencií do marinády by nemal byť náhodný. Treba dbať na vyváženosť chutí – niečo kyslé, sladké, pikantné, soľ a bylinky. To všetko preto, aby mäso počas grilovania nasiaklo chuťou a zachovalo si vláčnosť.
Prísady na marinádu na 1,5 kg rebierok:
- 3 polievkové lyžice repkového alebo olivového olej
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- polievková lyžica jablčného octu
- 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- čajová lyžička údenej papriky
- pol čajovej lyžičky pálivej papriky
- čajová lyžička soli
- pol čajovej lyžičky korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- pol čajovej lyžičky sušeného tymiánu alebo rozmarínu
Ako marinovať rebrierka, aby boli krehké? Nezabudnite na toto
Mäkkosť rebier je výsledkom zmesi ingrediencií, ale aj jej časového pôsobenia.
- Príliš krátke marinovanie s korením neprinesie hlbokú chuť. Dobre pripravené mäso by malo odpočívať v marináde minimálne 8 hodín a najlepšie cez noc v chladničke.
Spôsob prípravy:
- Všetky prísady na marinádu dôkladne premiešajte v miske. Na dosiahnutie hladkej a homogénnej konzistencie môžete použiť napríklad metličku alebo mixér.
- Z rebierok odstráňte blanky (ak sú viditeľné). Marináda tak ľahšie prenikne do mäsa.
- Mäso potom vložte do veľkej misy alebo uzatvárateľného vrecka Ziploc. Zalejte zmesou a dobre vmasírujte do každej časti rebier.
- Uložte potom do chladničky na najmenej 8 hodín (najlepšie na celú noc). Možete mäso občas premiešať alebo aj otočiť, aby sa rovnomerne marinovalo.
- Pred grilovaním vyberte mäso z chladničky asi na 30 minút, aby dosiahlo izbovú teplotu. Potom sa na grile nebude sťahovať.
Grilujte nepriamo (t. j. nie priamo nad ohňom), prikryte pokrievkou a pečte pomaly, približne 60 – 90 minút, v závislosti aj od hrúbky mäsa.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.
Nakrájala som a namarínovala ako steak. Hostia neverili, čo som dala na gril.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.