9.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olena Ivanova).
Často sa stáva, že po nákupe vložíme výrobky do chladničky bez toho, aby sme sa nad tým zamysleli a bez akéhokoľvek triedenia. Je to chyba, pretože stačí len chvíľka, aby sme výrazne predĺžili čerstvosť nakúpených potravín. Odporúčame, ako správne usporiadať potraviny v chladničke.

Foto: shutterstock/Olena Ivanova
V chladničke by mal byť poriadok a prehľad o tom, čo v nej máme. Nie je to len estetické hľadisko, pretože správne usporiadanie výrobkov v jednotke ich môže urobiť čerstvejšími a chutnejšími. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých krokov a zapamätať si pravidlo.
Ako správne umiestniť výrobky v chladničke? Vďaka tomu zostanú dlhšie čerstvé
Po nákupe venujte chvíľu času správnemu usporiadaniu výrobkov, ktoré ste si so sebou priniesli, v chladničke. Je veľký rozdiel, kam veci v chladničke umiestnite. Preto sa oplatí vedieť, ako nielen udržiavať poriadok v chladničke, ale aj ako ju čo najlepšie využiť, a tým predĺžiť čerstvosť a trvanlivosť vašich nákupov.
Odborníci odporúčajú, aby ste si výrobky usporiadali nasledovne:
- Horná polica – je najvhodnejšia pre mliečne výrobky, ako sú jogurt, smotana alebo kefír, ako aj džemy a marmelády. Môžete sem umiestniť aj koláče, napríklad tvarohový koláč.
- Stredná polica – toto je najlepšie miesto na uskladnenie výrobkov, ktoré sa rýchlo kazia a majú krátku trvanlivosť. Sem tiež umiestňujeme potraviny, ktoré je potrebné skladovať pri teplote nižšej ako 5 stupňov Celzia. Patrí sem tvaroh, salámy, údeniny, syry, hotové jedlá alebo hotové potraviny.
- Dolná polica – sem umiestňujeme výrobky, ktoré sa kazia najrýchlejšie a potrebujú najnižšiu teplotu. Preto sem umiestnite surové mäso alebo ryby. Nezabudnite však, že mäso by sa nemalo skladovať dlhšie ako 2 dni a ryby dlhšie ako 1 deň.
- Zásuvky – toto je miesto na uskladnenie zeleniny a ovocia.
- Dverové police – toto je najteplejšie miesto v chladničke. Sem by ste mali umiestniť výrobky, ktoré nepotrebujú veľmi nízke teploty. Na týchto policiach môžeme skladovať napríklad omáčky vo fľašiach, mlieko, džúsy v kartónoch, kečup alebo horčicu.
Na čo ešte treba myslieť pri usporiadaní výrobkov v chladničke? Veľmi dôležitá zásada
Keď už viete, kam chcete výrobky umiestniť, je dôležité vedieť, ako to urobiť, aby to dávalo zmysel. Tu prichádza na rad všeobecné pravidlo známe ako FIFO. ,,Teda first in, first out“ (prvý dnu, prvý von).
Inými slovami, čo ide prvé dovnútra, ide prvé von.
- V praxi to znamená, že výrobky by mali byť usporiadané podľa dátumu spotreby. Potraviny, ktoré boli zakúpené vopred alebo majú krátku dobu trvanlivosti, by mali byť vpredu, vždy po ruke a aby sme po nich siahli ako prví.
- Na druhej strane potraviny, ktoré boli do chladničky vložené neskôr alebo majú dlhší dátum spotreby, môžu byť umiestnené v zadnej časti police.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Správna teplota v chladničke šetrí peniaze. Ako ju nastaviť, aby sa neplytvalo jedlom a peniazmi?
Tento trik s papierom na pečenie si zaslúži Nobelovu cenu. Určite sa bude hodiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.