8.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ivan Mateev).
Ako zmäkčiť avokádo a nečakať pritom niekoľko dní? Môže prekaziť kulinárske plány. Najmä keď snívate o krémovej nátierke alebo šaláte. Našťastie existuje niekoľko osvedčených metód. Od prírodných až po expresné, ktoré vám umožnia vychutnať si zrelé ovocie už za niekoľko desiatok minút.

Foto: shutterstock/Ivan Mateev
Avokádo je skutočná bomba zdravia.
- Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, draslík, vitamíny E a B. Zároveň dokonale zasýti a podporí činnosť srdca a nervového systému.
Mnohí z nás po ňom siahajú pravidelne – v šalátoch, nátierkach, toastoch či smoothies. Problém začína vtedy, keď po rozkrojení ovocia je jeho vnútro tvrdé ako kameň. Nezrelé avokádo môže pokaziť akýkoľvek kulinársky plán. Ako teda urýchliť jeho dozrievanie?
Tvrdé avokádo? Čo môžete urobiť? Prečítajte si o metódach, ktoré naozaj fungujú
Najobľúbenejšou a najbezpečnejšou metódou je nechať avokádo pri izbovej teplote. Proces dozrievania môže trvať jeden až tri dni. Je ale úplne prirodzený. Ak však chcete rýchlejší výsledok, oplatí sa použiť trik s papierovým vreckom.
- Stačí doň vhodiť jablko alebo banán. Etylén, ktorý vylučujú, urýchli mäknutie ovocia.
Pre netrpezlivých sú ešte k dispozícii tepelné metódy.
- Použite rúru predhriatu na 100 °C a nechajte v nej ovocie 5 až 10 minút.
- Na druhej strane ohrievajte v mikrovlnnej rúre 15-20 sekúnd.
- Možete použiť aj trik s vriacou vodou a alobalom.
Tieto metódy však mierne ovplyvnia chuť a štruktúru dužiny. Preto sa ich oplatí považovať skôr za poslednú možnosť než za každodennú prax.
Ktoré avokádo nie je vhodné jesť? Vyhnite sa mu, aj keď vyzerá dobre.
- Plody, ktoré vydávajú kyslý zápach alebo majú intenzívne hnedú, škvrnitú dužinu, sú pokazené.
- Nebezpečné sú aj čierne nitky a zmena farby, ktoré naznačujú, že sa začal proces hnitia.
- Zaujímavé je aj avokádo, ktoré je príliš pevné, hoci teoreticky „zdravé“. Tiež nám môže spôsobiť problémy. Jeho chuť môže byť horká a jeho stráviteľnosť výrazne znížená, čo môže mať za následok žalúdočné problémy.
Bezpečným ukazovateľom zrelosti zostáva tlaková skúška. Dužina by mala mierne podľahnúť. Farba pod stopkou, zelená alebo žltkastá je znakom dobrého avokáda. Hnedú je lepšie nechať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robíte, keď je avokádo tvrdé? Stačí použiť tento jednoduchý trik. V okamihu zmäkne
Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.