7.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/liangchaochao).
Zdravé raňajky sú nevyhnutné. Dodajú vám energiu a pomôžu naštartovať vaše telo hneď ráno. Často si na prvé jedlo dňa vyberáme ovsené vločky. Hoci sú raňajky na báze obilnín zdravé, existuje ešte prospešnejšia možnosť. Zistite, ako jesť ovsené otruby a čím sa líšia od obľúbenejších cereálií.

Foto: shutterstock/liangchaochao
Otruby verzus ovsené vločky – aký je rozdiel medzi týmito dvoma produktmi? Ukazuje sa, že na raňajky sa oplatí vybrať si tie prvé, aj keď nie sú také populárne ako cereálie. Otruby sú pokladom výživových hodnôt. Zistite, na čo sú ovsené otruby dobré a ako ich využiť v kuchyni.
Čo sú ovsené otruby?
Ovsené otruby sú plodový a semenný obal ovseného zrna, ktorý obsahuje množstvo živín. Hoci sú otruby vysokokalorický výrobok (100 gramov obsahuje približne 350 kcal), stále sa ich oplatí používať v každodennom jedálničku. Najlepšie je konzumovať ich na raňajky, keď metabolizmus pracuje najúčinnejšie. Ovsené otruby sú bohatým zdrojom vlákniny, ale aj cenných vitamínov a minerálov. Poskytujú vitamíny skupiny B, železo, zinok, mangán a selén. Obsahujú aj silné antioxidanty, konkrétne avenantramidy, ktoré majú antioxidačný účinok.
Otruby a ovsené vločky
Otruby a ovsené vločky sa často navzájom zamieňajú, pričom ide o úplne samostatné produkty. Líšia sa spôsobom spracovania zrna. Vločky sa vyrábajú z lisovaného ovseného zrna bez šupiek a majú svetlú krémovú farbu. Ovsené otruby sú šupky, ktoré sa rozomelú a vznikne z nich prášok. Sú to však tie, ktoré v sebe skrývajú najviac nutričných hodnôt a sú to tie, ktoré sa oplatí vziať z regálu obchodu. Vločky neposkytnú toľko cenných mikroživín.

Foto: shutterstock/Alexey Borodin
Na čo sú dobré ovsené otruby?
Prečo jesť otruby na raňajky? Množstvo cenných živín prináša telu mnoho zdravotných výhod. Vďaka vláknine výborne zasýtia na dlhšiu dobu a zároveň poskytujú vitamíny a minerálne látky. Týmto spôsobom podporujú udržiavanie štíhlej postavy. Otruby pomáhajú znižovať nadmerne vysokú hladinu zlého cholesterolu a cukru, regulujú krvný tlak a odstraňujú toxíny. Odporúčajú sa najmä ľuďom, ktorí sa starajú o zdravie tráviaceho systému a udržiavanie správnej hladiny glukózy v krvi.
Podporujú čistenie čriev od pretrvávajúcich zvyškov potravy, pôsobia proti pretrvávajúcej zápche, udržiavajú normálnu črevnú mikroflóru a chránia pred vznikom rakoviny. Prítomnosť antioxidantov dodáva otrubám antioxidačné vlastnosti. Sú určené na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Znižujú riziko mozgovej príhody, aterosklerózy alebo ischemickej choroby srdca. Zmierňujú aj zápaly.
Ako jesť ovsené otruby?
Odborníci na výživu sa zhodujú, že na raňajky sa oplatí jesť ovsené vločky aj otruby. Vločky nemajú takú hodnotu ako otruby, ale otruby sú vysokokalorické. Tri polievkové lyžice otrúb denne stačia na to, aby telu dodali poriadnu porciu živín a energie. To však nie je jediný dôvod, prečo by sa otruby nemali konzumovať v nadmernom množstve. Obsahujú fytokyanáty, ktoré môžu brániť vstrebávaniu niektorých mikroživín. Ako by ste mali konzumovať ovsené otruby? Ak ich práve zaraďujete do svojho jedálnička, robte to opatrne, začnite s 1-2 polievkovými lyžicami.

Foto: Pixabay/CookYourLife
Veľké dávky vlákniny by mohli spôsobiť zbytočné tráviace ťažkosti. Pomalým zavádzaním si vaše telo na nový produkt zvykne. Dôležité je tiež pamätať na to, že na trávenie otrúb je potrebná voda. Ak pravidelne konzumujete otruby, vypite až o pol litra vody viac, ako sa odporúča. Môžete ich jesť surové, bez pridania vody alebo mlieka. V kuchyni sa ich oplatí používať podobne ako obilniny. Sú výborné do ovsených vločiek, prírodného jogurtu, smoothies a kokteilov. Možno ich použiť aj na prípravu dezertov a koláčov – výborne zahustia zmes.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Majú viac vlákniny ako zelenina. Zasypte ich oblohou a zjedzte na raňajky
Dajte si ich na raňajky namiesto ovsenej kaše. V okamihu vyčistia vaše črevá od usadenín
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.