3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska).
Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť – znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo urobiť, aby boli dokonalé? Stačí jeden jednoduchý postup a dve prísady na varenie, aby ste dosiahli dokonalý výsledok.

Foto: shutterstock/marta_dabrowska
Perfektné hranolky z rúry začínajú v obchode. Výber správnych zemiakov je kľúčom k úspechu. Dokonalosť dosiahnete s múčnaté zemiakmi typu C. Predtým, ako nakrájané zemiaky nasypete na plech, venujte im chvíľu času – vložte ich do hrnca a chvíľu povarte.
Je potrebné hranolky pred pečením uvariť? Výsledok stojí za tú námahu
Aby ste mali istotu, že hranolky budú chutnejšie a nerozpadnú sa v horúcej vode, stačí do hrnca pridať lyžicu octu a dva bobkové listy. Neovplyvní to chuť, ale spôsobí, že zemiaky sa „uzavrú“ a po upečení budú vonku božsky chrumkavé a vnútri jemné.
Ako pripraviť domáce hranolky v rúre? Tento spôsob zaručuje najlepšiu chuť
Na prípravu dokonalých hranoliek v rúre budete potrebovať:
- 0,5 kg múčnatých zemiakov
- 1 lyžicu octu (môžete použiť jablčný ocot)
- rastlinný olej (1-2 lyžice, môžete vynechať)
- soľ, 2 bobkové listy, obľúbené koreniny
Postup:
- V hrnci zovrite vodu so soľou, trochou octu a bobkovými listami. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na rovnaké tyčinky.
- Nakrájané ich vložte do vriacej vody. Varte chvíľu, kým nebudú jemne ohybné. Potom ich sceďte z vody a jemne osušte na papierovej utierke.
- Plech vyložte hliníkovou fóliou alebo papierom na pečenie a jemne potrite olejom.
- Hranolky vložte do misy, pridajte lyžicu oleja a jemne posypte obľúbenými koreninami. Misou niekoľkokrát potraste, aby sa ingrediencie premiešali.
- Hranolky vysypte na plech. Vložte ich do rúry vyhriatej na 180 stupňov s funkciou ohrevu hore-dole.
- Pečte ich 20 minút. Potom zvýšte teplotu na 200 stupňov a zapnite termoobeh. Pečte 5-7 minút.
Hranolky podávajte s kečupom, omáčkou alebo ako prílohu k obedu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept priamo z Turecka. Je to pravdepodobne najchutnejší letný šalát.
Ako pripraviť hranolky? Budú božsky chrumkavé, lahodné a bez gramu tuku. Dôležitá je biela prísada
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.