3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).
Slováci milujú vývar, takže nie je divu, že sa veľmi často objavuje na našich stoloch. Lahodný zeleninovo-mäso vývar, kvalitné rezance, mrkva a zelená petržlenová vňať, čo viac si priať? Skúsené gazdinky majú určite svoj osvedčený recept na prípravu tejto polievky. Ak však nemáte skúsenosti, možno sa zamýšľate nad tým, prečo je vývar zakalený. V nasledujúcom článku vám poradíme, čo urobiť, aby bol vývar dokonale číry.

Foto: shutterstock/ungvar
Vývar je klasika slovenskej kuchyne. Hoci ho jeme takmer pri každej veľkej rodinnej oslave a v mnohých domácnostiach každú nedeľu na obed, málokto si uvedomuje, že táto polievka je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Má vynikajúci vplyv na trávenie a činnosť čriev. Kolagén prítomný vo vývare má skvelý vplyv na kĺby, posilňuje kosti, zlepšuje stav pokožky, vlasov a nechtov. Zaujímavé je, že táto polievka má aj protizápalové účinky. Stojí za to ju jesť počas prechladnutia a v stave oslabenia organizmu. Ako pripraviť vývar, aby nebol zakalený? Poradíme vám.
Prečo je vývar zakalený?
Najčastejšou príčinou zakaleného vývaru je vloženie surového alebo veľmi studeného mäsa z chladničky do horúcej vriacej vody. V takom prípade sa bielkoviny v ňom pod vplyvom teploty rýchlo zrazia a polievka prestane byť číra.
- Preto, ak chcete mať krásny, zlatistý vývar, najskôr rozmrazte mäso, zalejte ho studenou vodou a až potom zapnite ohrievanie.
Stojí za to dodať, že ak varíme vývar z veľkého množstva mäsa, je veľmi pravdepodobné, že sa na jeho povrchu pod vplyvom varenia vytvorí pena.
- Ak chcete, aby vývar bol číry, je potrebné ju priebežne odstraňovať, napríklad pomocou cedníka.
Ako vyčistiť vývar? Domáce spôsoby
- Spôsobom, ako dosiahnuť číry a veľmi aromatický vývar, ktorý sa v súčasnosti šíri na internete, je upiecť mäso a zeleninu predtým, ako ich vložíte do hrnca a zalejete vodou. Pečenie ingrediencií má zabezpečiť ešte krajšiu farbu polievky a výraznejšiu chuť.
- Nezabudnite tiež, že vývar treba variť na malom ohni, mnohé gazdinky odporúčajú, aby pomaly „bubkal“ až štyri hodiny.
- Dôležitý je nielen samotný proces varenia. Ak chcete, aby vývar dopadol perfektne, vyberte si naň čerstvé, kvalitné mäso a pevnú zeleninu.
Zaujíma vás, ako získať číry vývar? Existuje na to niekoľko spôsobov.
- Vložte polovicu malého zemiaka do vriacej polievky, počkajte pol hodinu a vývar by mal byť čistejší.
- Niektoré gazdinky doň pridávajú aj niekoľko klinčekov, ktoré obohatia jeho chuť.
- Ďalším trikom je pridať do teplej polievky kocky ľadu a počkať, kým vychladne. Keď je vývar studený, lyžicou zozbierajte tuk a to, čo sa usadilo na povrchu vývaru.
- Môžete tiež vývar precediť, potom do horúcej polievky pridať vyšľahaný vaječný bielok a neustále miešať, kým sa všetko nezrazí. Potom vývar prelejte cez sitko a je hotovo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chcete pripraviť najlepší vývar na svete? Pridajte doň toto a každý si bude pýtať dupľu
Vyhadzujete stonky zeleniny? Pravdepodobne neviete, čo chutného si z nich môžete pripraviť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.