2.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oksana Shevchenko).
Pre mnohých neexistujú lepšie raňajky alebo dezert ako sladké, nadýchané lievance. Klasicky sa pripravujú s jablkami. Dajú sa ale urobiť aj úplne iným spôsobom. Máme recept, ktorý prekvapí netradičným riešením a lahodnou chuťou. Vysvetlíme vám, akú prísadu použiť, aby lievance boli nadýchané a neklesali.

Foto: shutterstock/Oksana Shevchenko
Ako urobiť dobré cesto na lievance?
Dobré cesto na lievance je nadýchané a ľahké. Je dôležité, aby po vyprážaní nekleslo. Ak klesne, lievance budú oveľa viac stlačené a zážitok z ich konzumácie už nebude taký výnimočný. Existujú dve školy prípravy cesta na lievance – jedna sa opiera o nadýchanosť sódy a prášku do pečiva, druhá o droždie.
Najlepšie cesto na lievance pripravíme s pridaním kvasníc. Takto pripravené lievance si zachovajú svoju nadýchanosť oveľa dlhšie ako tie, na ktoré sa použije sóda bikarbóna a prášok do pečiva. Celý proces však trvá o niečo dlhšie, ale výsledok stojí za to. V verzii s kvasnicami je teda potrebné počkať, kým kvasnice v kvásku začnú pracovať.
Nadýchané lievance s jahodami
Leto je v plnom prúde, takže do lahodných lievancov namiesto jabĺk pridávam jahody. Je to ideálny čas na prípravu tejto verzie. Sú nadýchané, ľahké a veľmi jemné.
Ingrediencie:
- 350 g múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 30 g droždia
- 4 lyžice cukru
- 250 ml mlieka
- 70 g polotučného tvarohu
- 30 g masla
- 1 lyžička vanilkového cukru
Spôsob prípravy:
- Začnite prípravou kvásku. Na to zohrejte mlieko a v samostatnej miske rozdrvte droždie a zalejte ho 1 lyžicou cukru. Zalejte zmes vlažným, nie horúcim mliekom a miešajte, kým sa zložky nerozpustia. Pridajte múku a znovu zamiešajte. Kvások odložte na 10 minút.
- Medzitým umyte jahody a nakrájajte ich na menšie kúsky. Po uplynutí tejto doby by sa na kvásku mala objaviť pena – to znamená, že môžete prejsť k ďalšiemu kroku.
- Pridajte k nemu jedno celé vajce a jeden žĺtok a všetko potom spolu zamiešajte. Pridajte polotučný tvaroh, rozdrvte ho vidličkou a zamiešajte. Počas miešania postupne pridávajte múku.
- Na koniec potom pridajte do zmesi roztopené maslo, zvyšný cukor a vanilkový cukor. Miešajte, kým sa zložky spoja.
- Pridajte nakrájané jahody a znovu všetko premiešajte. Cesto na lievance nechajte 30 minút kysnúť.
- Po uplynutí tejto doby potom rozohrejte panvicu s malým množstvom oleja alebo prečisteného masla. Keď bude tuk teplý, nanášajte cesto lyžicou namočenou v teplej vode. Smažte bez prikrytia, kým nebudú zlatisté z oboch strán.
Lievance podávajte teplé a posypané práškovým cukrom. Ak vám ovocná chuť nestačí, môžete ich zjesť s ďalšou porciou čerstvých, voňavých jahôd alebo s pridaním iného sezónneho ovocia podľa chuti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najchutnejšie jablkové lievance. S týmto nápojom sú úžasne nadýchané
Recept na ľadovú kávu ako z najlepšej kaviarne. Jedna prísada ju urobí dokonalou.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.