1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leila.hijazi).
Labneh je syr, ktorý pochádza z Libanonu, ale konzumuje sa aj v iných krajinách Blízkeho východu a tiež v Grécku. Vyrába sa z gréckeho jogurtu, má krémovú, ľahkú konzistenciu a je veľmi univerzálny, pretože sa hodí ako na sendviče a občerstvenie, tak aj do dezertov. Ako pripraviť labneh doma?

Foto: shutterstock/Leila.hijazi
Keď som prvýkrát ochutnala labneh, otvorili sa mi dvere k doteraz neznámym kulinárskym zážitkom. Tento syr mi tak chutil, že prakticky vždy, keď ho vidím v jedálnom lístku v reštaurácii, mám chuť si ho objednať. Je to vynikajúca desiata, chutí skvele s pitou, ale aj napríklad so surovou zeleninou alebo sušienkami.
Labneh – syr, ktorý pripravíte z jednej suroviny. Do obchodu sa už nevrátite
Labneh si môžete pomerne jednoducho pripraviť aj doma. Hoci sa pôvodne pripravuje z kysnutého, potom zahriateho a odstredeného mlieka, existuje aj jednoduchšia metóda. Potrebujete pripraviť niekoľko nevyhnutných vecí a miesto v chladničke.
- Aby sa tento blízkovýchodný syr podaril, budete potrebovať predovšetkým grécky jogurt. Najlepšie je kúpiť taký, ktorý neobsahuje pridané sušené mlieko, zahusťovadlá ani dochucovadlá.
- Potrebné bude aj sito vyložené gázou, bavlnenou utierkou alebo plienkou, aby ste mohli odcediť srvátku.
Spôsob prípravy:
- Pripravte toľko jogurtu, koľko sa zmestí do sitka (z 400 g jogurtu vyjde približne 150 g syra labneh).
- Sitko polejte vriacou vodou a počkajte, kým vychladne. Potom ho vyložte zvoleným materiálom a oprite o hrniec, do ktorého bude odkvapkávať srvátka.
- Jogurt preložte do sitka (môžete ho dochutiť obľúbenými koreninami a soľou) a zviažte rohy materiálu. Môžete si pomôcť gumičkou alebo šnúrkou. Zväzok však netreba stláčať príliš silno.
- Celú konštrukciu vložte do chladničky.
- Po 24 hodinách sa vytvorí krémový syr, ktorý je ideálny napríklad na natieranie sendvičov alebo ako dip na občerstvenie.
- Po dvoch alebo troch dňoch sa jeho konzistencia zmení a stane sa pevnejšou. Potom bude vhodný napríklad na tvarohový koláč (namiesto tvarohu).
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na chutný domáci tvaroh. Ku kupovanému sa už nevrátite
Spôsob prípravy krémových miešaných vajec. Tento spôsob je najlepší.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.