30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel).
Miešané vajcia sú veľmi obľúbené jedlo, ktoré najčastejšie jeme na raňajky. Príprava sa nezdá byť zložitá. Je však potrebné vyhnúť sa určitým chybám, kvôli ktorým môže byť toto jedlo príliš suché. Ako pripraviť vajíčka, aby boli dokonalé? Odpovedáme.

Foto: shutterstock/siamionau pavel
Ako pripraviť vajcia, aby neboli príliš suché? Vyhnite sa týmto chybám
Pre milovníkov raňajok sú vajcia často neoddeliteľnou súčasťou jedálnička. Rozšľahnuté a na panvici usmažené vajcia sa často podávajú na tanieri v sprievode rôznych prísad, vďaka ktorým je možné výrazne zdôrazniť ich chuťové vlastnosti. Je to jednoduché jedlo, s ktorým si poradia aj kuchárski amatéri.
Napriek tomu, že príprava miešaných vajec sa nezdá byť náročnou úlohou, je dobré vyhnúť sa určitým chybám, v dôsledku ktorých môžu byť obľúbené raňajky príliš suché.

Foto: shutterstock/MgPL
- Predovšetkým je lepšie vajcia smažiť na menšom ohni. Väčší plameň spôsobí, že vajcia sa príliš rýchlo zrazia, čím celé jedlo nebude nadýchané a jemné.
- Prepečením vajec môžu tiež stratiť veľa cenných vitamínov.
- Ďalšou chybou je použitie príliš malého množstva tuku – treba pri tom poznamenať, že na vyprážanie sa najlepšie hodí prepustené maslo (má vyššiu teplotu dymenia ako klasické maslo).
Najlepší spôsob na krémové miešané vajcia
Nadýchané krémové miešané vajcia ako obláčik sú snom mnohých hladných ľudí. Bohužiaľ, často sú príliš tuhé a suché. Existuje však určitá technika smaženia, vďaka ktorej môžete pripraviť božské vajcia, ktorých chuť vás jednoducho ohromí.
Tu je najlepší spôsob prípravy krémových vajec:
- Najprv na malom ohni rozpálime na panvici 1 lyžicu masla.
- Potom, keď sa tuk roztopí, rozbijeme na panvicu 3 vajcia.
- A teraz to najdôležitejšie – miešame iba bielka, žĺtka nechávame na svojich miestach. Dávame pozor, aby sme ich náhodou nerozbili.
- Smaženie na miernom ohni môže trvať o niečo dlhšie, ale výsledok stojí za to. Keď zistíme, že rozšľahnuté bielka sú už hotové, môžeme ich zmiešať so žĺtkami, ktoré sme doteraz nechali na svojom mieste.
- Miešame asi 15 sekúnd a potom vypneme oheň.
Žĺtka upečené na „polomäkko“ sa spoja s bielkami a urobia z vajec skutočné kulinárske dielo. Konzistencia jedla bude ideálna a chuť priamo vynikajúca.
A pripravené vajcia samozrejme dochuťte soľou a korením. Môžete to urobiť na začiatku alebo na konci. Skvele sa hodia k pažítke a čerstvému pečivu potretému maslom.
Aké prísady sa hodia k miešaným vajciam? Vďaka nim získajú na chuti
Existuje mnoho rôznych druhov prísad do miešaných vajec. Niektorí do nich pridávajú mlieko alebo smotanu. Iní vajcia smažia na oleji alebo tuku vyškvarenom z klobásy. My však odporúčame vyskúšať niektoré netradičné prísady, vďaka ktorým jedlo výrazne získa na chuti.
- Jednou z takých prísad je kari. Pri príprave vajec stačí pridať pol lyžičky tejto koreniny, aby celé jedlo nadobudlo originálnu orientálnu chuť. Celok môžeme doplniť nasekanou čerstvou koriandrovou vňaťou, a tým, ktorí túto bylinu nemajú radi, odporúčame nahradiť ju našou domácou petržlenovou vňaťou.
- Do vajecnej omelety môžete pridať aj kuriatka. Obľúbené huby mnohých Slovákov sa pomaly začínajú objavovať v lesoch.
- Zaujímavou voľbou sa zdá byť aj vajecná omeleta so špargľou.
- Toto raňajkové jedlo môžete doplniť strúhaným syrom, napríklad parmezánom alebo grana padano.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už nerobím „obyčajnú“ praženicu. Pridávam tajnú ingredienciu. Je nadýchaná ako obláčik
Ošúpam zemiaky a cuketu, pripravím cesto. Domáci kričia od radosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.