30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Nesprávne skladovaná ryža môže byť nebezpečná pre vaše zdravie. Odborníci varujú, že jedna chyba pri príprave tejto obľúbenej potraviny môže viesť k vážnym žalúdočným problémom. Zistite, čomu sa vyhnúť a aké môžu byť následky ohrievania varenej ryže.

Foto: shutterstock/PawelKacperek
Varená ryža môže byť nebezpečná pre zdravie. Ťažko tomu uveriť? Je to pravda, pretože veľa závisí od toho, ako bola ryža skladovaná. Syndróm vyprážanej ryže je otrava jedlom, ktorá sa objavuje po konzumácii nesprávne skladovanej alebo viackrát ohrievanej ryže.
Táto baktéria prežije aj varenie
Hlavnou príčinou tejto otravy je baktéria Bacillus cereus. Jej spóry sú odolné voči vareniu a môžu sa množiť vo varenej ryži ponechanej pri izbovej teplote. Toxíny, ktoré produkujú, sa nezničia ani pri opätovnom ohrievaní.
Najväčšie riziko nastáva, keď varená ryža dlhší čas nejde do chladničky. Typické príznaky sú silné bolesti brucha, nevoľnosť, vracanie a hnačka. Symptómy sa môžu objaviť už po jednej až piatich hodinách od konzumácie.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Ako bezpečne skladovať varenú ryžu?
Odborníci odporúčajú pripravovať len také množstvo, aké plánujete zjesť ihneď. Ak vám zostane porcia na neskôr, preložte ju do širokej nádoby a čo najrýchlejšie schlaďte. Potom ryžu umiestnite do chladničky v uzatvárateľnej nádobe. Neohrievajte tú istú porciu niekoľkokrát.
Ryža, ktorá dlho stojí mimo chladničky, sa stáva ideálnym prostredím pre rast baktérie Bacillus cereus. Toxíny produkované týmito baktériami sú odolné voči vysokým teplotám, preto ani opätovné ohriatie nezaručuje bezpečnosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Milióny ľudí ho stále jedia. Táto ryža je ako jed. Trikrát si rozmyslite, než ju hodíte do hrnca
Nikdy to nerobte s varenou ryžou. Môžu sa v nej objaviť baktérie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.