28.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Below the Sky).
Káva je nápoj, bez ktorého si mnoho ľudí svoje ráno jednoducho nevie predstaviť. Šálka čiernej kávy nás veľmi rýchlo prebudí a uľahčí nám naštartovanie. Má ešte viac výhod, hoci veľa závisí od toho, čo do nej pridáme. Často ju obohacujeme cukrom, mliekom alebo smotanou, ale môžete použiť aj trochu iný, oveľa zdravší doplnok: muškátový oriešok.

Foto: shutterstock/Below the Sky
Je ťažké si predstaviť dlhý a rušný deň bez kávy. Milujeme ju pre jejchuť, arómu a povzbudzujúci účinok. Navyše, o zdravotných vlastnostiach mletej kávy, najmä bez kontroverzných prísad, ako je cukor alebo mlieko, sa toho veľa povedalo a napísalo.
Výhody kávy
Kofeín prítomný v káve stimuluje mozog, zlepšuje koncentráciu a uľahčuje učenie, ale vedci poukazujú aj na ďalšie výhody, o ktorých si ešte nie každý uvedomuje. Pitie kávy v miernom množstve znižuje riziko cukrovky a podporuje krvný obeh, vďaka čomu sú bunky lepšie okysličené, čo má pozitívny vplyv na celé telo.
Káva zlepšuje náladu a môže znižovať riziko depresie, pretože zvyšuje hladinu serotonínu a dopamínu, neurotransmiterov zodpovedných za pohodu. Okrem toho je čierna káva bohatá na antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom, a tým chránia bunky pred poškodením a predčasným starnutím.

Foto: shutterstock/New Africa
Pridajte si ho do kávy a vaše telo pocíti rozdiel
Aby bola káva ešte lahodnejšia, podávame ju s rôznymi prísadami. Najčastejšie ide o cukor a smotanu alebo mlieko. Obľubu získavajú nálevy obohatené o škoricu, kardamón alebo čili. Za zváženie stojí aj návrh pridať muškátový oriešok.
Muškátový oriešok je názov semena muškátového stromu, vždyzeleného stromu pôvodom zo súostrovia Moluky. Má charakteristickú korenistú chuť a je veľmi aromatický. Odporúča sa ako doplnok ku káve a má mnoho výhod.
Obsahuje vlákninu, mastné kyseliny, vitamíny A, C, vitamíny skupiny B, ako aj minerály ako draslík, železo, horčík a zinok. Predpokladá sa, že muškátový oriešok má schopnosť znižovať cholesterol a chrániť krvné doštičky pred zlepením, čo znižuje riziko vzniku krvných zrazenín.
Pravidelná konzumácia zrýchľuje metabolizmus a má pozitívny vplyv na tráviaci systém, podporuje jeho fungovanie a chráni žalúdok pred vredmi. Muškátový oriešok posilňuje funkciu nervových buniek a zlepšuje náladu. Tiež sa predpokladá, že má účinok zvyšujúci libido, pretože prispieva k prekrveniu panvovej oblasti a genitálií.
Pri pridávaní muškátového orieška do kávy je najlepšie si ho nastrúhať tesne pred podávaním, aby mala intenzívnejšiu chuť a arómu. Keď sa rozomelie na prášok, rýchlo sa kazí a stráca svoju vôňu. Stačí nasypať štipku do šálky kávy a využiť jej účinky.

Foto: shutterstock/pilipphoto
Na čo si treba pamätať, keď siahnete po muškátovom oriešku?
V kuchyni sa používa ako doplnok k mäsovým jedlám, paštétam, rybám a morským plodom a je dôležitou zložkou bylinnej zmesi garam masala. Toto korenie je ideálne na dochutenie zeleniny a miešaných vajec. Pridáva sa do perníkov, vareného vína, piva a vaječného koňaku.
Za zmienku tiež stojí, že u ľudí alergických na peľ zelených rastlín môže muškátový oriešok spôsobiť príznaky potravinovej alergie. Stojí za to vedieť, že toto korenie má pri užívaní vo veľkých množstvách halucinogénny účinok. Obsahuje myristín, ktorý 3 až 6 hodín po nadmernej konzumácii spôsobuje príznaky ako zrakové halucinácie, úzkosť a poruchy orientácie v priestore a čase. Jeho nadbytok môže spôsobiť zástavu srdca. Aj keď to môže znieť alarmujúco, štandardné používanie muškátového orieška pri varení je bezpečné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Niektorá zelenina pri varení stráca, iná získava. Takto z nich získate to najlepšie
Nejedzte tieto zeleniny surové. Niektoré obsahujú škodlivé zlúčeniny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.