27.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Biely cukor má čoraz horšiu povesť – spája sa s nadváhou, cukrovkou, kardiovaskulárnymi problémami aj zubným kazom. Mnohí preto siahajú po alternatívach. Jednou z najčastejších je trstinový cukor. Je však naozaj zdravší ako ten klasický biely?

Foto: shutterstock/New Africa
Biely verzus trstinový cukor: V čom je rozdiel?
Biely cukor sa získava z cukrovej repy a prechádza procesom rafinácie, pri ktorom sa odstránia takmer všetky minerály a melasa. Výsledkom je čistá sacharóza.
Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny a často sa predáva v menej upravenej forme, s malým množstvom zvyšnej melasy – tá mu dáva typickú farbu aj obsah niektorých minerálov ako železo, vápnik a horčík.
Znie to sľubne, ale pozor: množstvo týchto minerálov je natoľko nízke, že nemá skutočný výživový prínos.
Čo hovorí výživová hodnota?
Kalorický rozdiel medzi bielym a trstinovým cukrom je minimálny:
- 100 g bieleho cukru: približne 400–405 kcal
- 100 g trstinového cukru: približne 395 kcal
Oba cukry sú teda takmer rovnako kalorické, a ich hlavnou zložkou je stále sacharóza – teda jednoduchý cukor, ktorého nadmerná konzumácia má negatívny vplyv na zdravie.
Je trstinový cukor zdravší?
Teoreticky áno – obsahuje stopové množstvá minerálov a o čosi menej sacharózy, čím je „na papieri“ mierne lepšou voľbou. Najmä ak si vyberáte nerafinovaný trstinový cukor s vyšším obsahom melasy, získate o niečo menej čistého cukru.
No podľa odborníkov platí:
„Zdravší“ ešte neznamená „zdravý“.
Bez ohľadu na typ cukru je dôležité množstvo. Nadbytok sacharózy v akejkoľvek podobe prispieva k:
- nadváhe a obezite
- inzulínovej rezistencii a cukrovke typu 2
- problémom so zubami (práchnivenie, paradentóza)
- zvýšenému riziku srdcovo-cievnych ochorení
Záver: Ktorý cukor si vybrať?

Foto: shutterstock/piotr szczepanek
Ak sa už rozhodujete medzi bielym a trstinovým cukrom, nerafinovaný trstinový cukor s vyšším obsahom melasy je mierne lepšia voľba. No najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť, je:
- znížiť celkový príjem pridaného cukru
- vyhýbať sa sladeným nápojom a dezertom
- hľadať zdravšie alternatívy (napr. stévia, erythritol)
- trénovať chuťové poháriky na menej sladké chute
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
V súčasnosti je lepšie nepopíjať čaj. Môže to mať negatívny účinok.
Slováci tento nápoj milujú. Je zdravý, no nie je vhodný pre každého
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.